Tüp Bebek ve Doğal Hamilelik

Tüp bebek tedavisi, anne ve baba adaylarından alınan üreme hücrelerinin laboratuvar ortamında birleştirilmesi ve döllenmeden sonra meydana gelen embriyonun anne adayının rahmine transfer edilme işlemidir. Kısırlık problemi olan ve doğal yollardan çocuk sahibi olma olanağı düşük olan kişiler tarafından tercih edilen tüp bebek tedavisi, yardımcı bir üreme yöntemidir. Tedavi sonrası yaşanılan gebelik ile normal gebelik sürecinin tek farkı döllenme işleminin doğal yollar dışında olması ve yumurtaların anne rahmine bir uzman tarafından yerleştirilmesidir.

Haberin Devamı

Normal gebelikte, herhangi bir müdahalede bulunulmadan kendiliğinden döllenen yumurtayla embriyo oluşurken, tüp bebek tedavisinde bu sürece tıbbi olarak yardımcı olunmaktadır. Böylelikle bir embriyo oluşturulmakta ve gebelik sağlanmaktadır. Bu süreçten itibaren gebeliğin seyri ve doğumun gerçekleşmesinde herhangi bir farklılık olmayacaktır.

Gebeliğin ilk dönemlerinde, tüp bebek tedavisi ile hamile kalmış kadınların kullanması gereken ilaçlar, normal yolla gebe kalan kadınlara göre farklılık gösterir. Aynı zamanda tüp bebek tedavilerinde düşük riski normal gebeliklere oranla daha fazla olmaktadır.

Tüp Bebek Tedavisinin Yapılmasına Yol Açan Faktörler

Çiftlerin normal yollarla çocuk sahibi olması için birçok faktörün tam olması gerekmektedir. Tüp bebek tedavisinin uygulanmasına yol açan nedenler;

Erkek sperm hücresinin kalitesiz olması,
Erkek sperm hücrelerinin az olması veya yeteri kadar olmaması,
Erkeklerde sperm kanallarının tıkalı olması,
Kadınlarda yumurtalık rezervlerinin düşük olması,
Kadınlarda görülen çikolata kisti,
Kadınlarda görülen miyomlardır.

Tüp bebek tedavisi yöntemiyle doğacak bebekler de, normal gebelik sonucu doğan bebekler gibi benzer süreçlerden geçerler. Böylelikle dünyaya gelen bebekler arasında herhangi bir açıdan farklılık gözlenmez.

Op. Dr. Seval Taşdemir

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı

Facebook: @drsevaltasdemir

Instagram: @drsevaltasdemir