Burun Estetiği Öncesi Sigara Kullanımı
Sigara ve alkol hakkında, genel sağlık açısından çok fazla değerlendirilmesi yapılmıştır. Sigara ve alkol kullanımının yarattığı genel zararlar dışında, estetik ameliyat öncesi ve sonrasına ek olarak olumsuz sonuçlar doğurur mu? Estetik burun ameliyatı öncesinde sigara ya da alkol kullanımını şu şekilde açıklamak doğru olacaktır.
Sigara ve alkolün uzun dönemli kullanılması sonucu; dolaşım sistemi, sinir sistemi ve organlar üzerindeki olumsuz etkisinin yanı sıra, kullanıldıkları anda da görülen akut etkileri mevcuttur. Örneğin, sigara içildiği anda damarlar üzerinde büzücü bir etki yaratır ve bu etkinin ameliyat sırasında kesilen ve onarılan dokular üzerinde iyileşme oranının azalmasına, iyileşme hızının yavaşlamasına neden olur. Özellikle önemli operasyonlardan önce ve sonra, burun estetiği gibi, sigara ya da alkol kullanılmaması ya da ameliyat sonrasında kullanımın epey sınırlandırılması gerekir. Aynı şekilde, yüz gençleştirme ve germe ameliyatlarında da ameliyattan sonra sigara içilmesi, yara iyileşmesini yavaşlatır ve kötü izlerin oluşmasına neden olabilir.
Burun Estetiği Öncesi Alkol Kullanımı
Burun estetiği öncesi alkol kullanımında oluşacak etki; kullanılan alkolün dozuna bağlıdır. Ameliyat öncesi 10 günde, aşırı alkol tüketilmesi sonucunda, karaciğere binen yük artar ve bu da anestezide oluşabilecek risk oranını yükseltir. Son yıllarda kullanılan anestezi ilaçlarının karaciğere etkileri azaltılmştır ancak yine de ameliyattan önceki günlerde aşırı alkol kullanımından kaçınmak gerekir.
Ameliyatların planlalanırken, ameliyat ve anestezinin nasıl olması gerektiği; kişinin günlük ve sosyal hayatını en az etkilenmesi göz önüne alınarak yapılır. Ancak, her ne olursa olsun, anestezi ve ameliyat işlemlerinin küçük de olsa bir riski vardır ve bu açıdan alkol ve sigaranın genel olarak bilinen olumsuz etkileri nedeniyle ameliyat döneminde kullanımın sınırlandırılması gereklidir.
Genel anestezi uygulanması; ameliyat esnasında vücudun tamamen uyutulmasına dayanan ameliyatlarda, sigaranın zararlı etkisi çok daha fazla belli olmaktadır. Anestezi uygulandığı anda, vücudun solunum işlemi durur ve makineler aracılığıyla solunum yaptırılır. Bu durum da akciğerlerin farklı bir şekilde çalışmasına neden olur. Sigara kullanımı, akciğer solunum sisteminii kaplayan epidel adı verilen dokuya zarar vermişse, akciğerlerin fizyolojisi değişir ve hastanın tekrar uyandırılması sırasında problemler oluşabilir. Bazı durumlarda ise hasta hiç uyanamayabilir. Bu nedenle ameliyatlara girmeden önce mutlaka sigaranın bırakılması şarttır.
Burun Estetiği Sonrası Sigara İçmek
Sigara kullanıcılarının en sık sorduğu soruların başında; burun estetiği sonrasında sigara içilebilir mi sorusu gelir. Burun ameliyatı sonrasında, özellikle de estetik ameliyatlar sonrasında burnun içinde çok sayıda tampon bulunacağı için sigara içmek kesinlikle doğru ve sağlıklı değildir. Sigara içildiği zaman burna sigara dumanı baskı yapar ve kılcal damarların çatlaması, hatta yırtılması ne gibi olumsuz durumlar gerçekleşir. Bu da burunda ödem oluşmasına neden olur. Öyle ki, telafisi olmayan durumlar ortaya çıkabilir.
Ameliyat sonrası burnun içinde oluşan yaraların iyileşmesi, normalde uzun sürer. Sigara kullanıldığı zaman, bu süre daha da uzar ve burnun doğru şekli alması uzun sürer. Sigara içmeye, burun ameliyatlarından en az 1 ay sonra tekrar başlamak doğru olacaktır. Tekrar sigara kullanmaya başlamanın da, iyileşme sürecine zararları olur fakat ilk günler gibi etkili olmaz.
Burun ameliyatı öncesinde sigarayı bırakmış kişilerle, hiç sigara içmemiş kişiler arasında da mutlaka fark olacaktır. Ameliyattan önce sigarayı bırakmış kişiler, sadece sigaranın zararlı etkilerinden biraz kurtulabilir ve bu da ameliyat risklerinin en aza indirilmesini mümkün kılar. Ancak, hayatında hiç sigara kullanmamış kişilerin ameliyatlarının başarılı geçme oranlar,ı ise kullanan ya da kullanıp bırakmış kişiler arasında daha yüksektir. Ayrıca sigara kullanan kişilerde, ameliyat sonrası başka komplikasyonların görülme ihtimali de fazla olacaktır.
Sigara kullanan kişilerin vücutlarında, zarar verilen en önemli yerlerden biri, kalp damar sistemidir. Sigara içilmesi sonucu damarlar sertleşir ve daralır. Kanda dolaşan oksijen miktarında da önemli azalmalar görülür. Sigara kullanmayan kişilerin girdiği beyin ya da burun ameliyatlarında, genellikle kaza sonrası görülen burun travmaları ve beyin tümörü ameliyatlarında, sigara içen kişilere göre %70 başarı sağlandığı sonucuna ulaşılmıştır. Aynı hastalık ve durumda olan iki hastadan sigara içmeyen hastanın kurtulması ve sağlığına kavuşması diğer hastaya göre %70 fazladır.
Dr.Ercan Aydın