Burun estetiği için yapılacak ameliyattan önce, mutlaka dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Hangi durumda ameliyatı ertelemek gerekir ya da hangi durumda ameliyat gerçekleşebilir sorularının cevabının, net bir şekilde bilinmesi gerekir. Bunun için burun ameliyatı öncesinde bilinmesi ve yapılması gerekenler hakkında detaylandırma şu şekildedir.
Ameliyat yapılmadan önce; anestezi doktoru tarafından mutlaka sağlık taraması ve ameliyat ile ilgili tetkiklerin yapılması gerekmektedir.
Ameliyat öncesi yaşanan grip, nezle, soğuk algınlığı gibi durumlar, ameliyata engel durumlardır. Anestezi kontrolünde önemsenmeyen ayrıntılar, ameliyat için önemli olabilir. Bu noktada; kişi için önemsiz olan her şey önemli olabileceği için her bilginin doktorla mutlaka paylaşılması gerekir. Yani ameliyat öncesinde yapılan tahlillerde herhangi bir şey çıkmasa da ameliyat tarihi yaklaşınca yaşanabilecek üst solunum yolu enfeksiyonları, doktor ile kesinlikle paylaşılmadır.
Düzenli kullanılan ilaçlar varsa, bunlar, muayene sırasında doktora söylenmelidir. Anestezi doktoru muayenesinde de; anestezi doktoruna ilaçlar, eksiksiz bir biçimde belirtilmelidir.
Kadınların adet dönemleri tıbbı açıdan, ameliyata engel bir durum değildir. Doktorlar, anestezi tetkik sonuçlarına göre ameliyat durumu için karar verirler.
Kişi daha önce burun ameliyatı geçirdiyse; bunu mutlaka doktoruyla paylaşmalıdır.
Burun Ameliyatı Öncesi Yapılması Gerekenler
Tüm tahlilleri sorunsuz çıkan, ameliyata günler kala herhangi bir soğuk algınlığı sorunu yaşamamış ve burun ameliyatı için hiçbir engeli bulunmayan kişilerin, ameliyat günü yaklaşırken yapması gerekenler ise şu şekildedir:
Ameliyattan 10 gün önce, Aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçlar kullanılmamalıdır. Aynı zamanda kan sulandırıcı gıdalar da tüketilmemelidir.
Bitki çayları nadiren de olsa kanamayı tetikleyebilir. Bu yüzden ameliyattan bir hafta önce bitkisel çay tüketimi yapılmamalıdır.
Sigara kullananlar, operasyon öncesinde mutlaka sigarayı bırakmalılardır. Çünkü sigara, yaranın iyileşme sürecini geciktirir.
Ameliyattan önceki akşam, ılık bir duş alarak erken yatmak doktorlarca tavsiye edilmektedir.
Ameliyat günü yanınızda refakatçi bulundurulması iyi olacaktır.
Ameliyata girmeden önce; makyaj yapılmamalı ve oje sürülmemelidir. Aynı zamanda saç spreyi ve jöle de kullanılmamalıdır.
Burun Ameliyatı Öncesi Soğuk Algınlığı Yaşandığında Ne Yapılmalıdır?
Burun ameliyatından 10 gün önce üst solunum yollarında yaşanabilecek enfeksiyonel durumlarda, ilk önce yapılması gereken, durumun doktor ile paylaşılması olmalıdır, çok hafif geçen bir enfeksiyon durumunda, burun ameliyatını gerçekleştirecek olan doktor, ameliyat tarihinde herhangi bir değiştirme yapmazsa, soğuk algınlığını daha hızlı geçirmek için C vitaminleri kullanılabilir.
Soğuk algınlığı için verilebilecek Aspirin, E vitamini içerikli ilaçlar kullanılmamalıdır. Eczaneden veya doktordan bir ilaç alınacak olunursa; bu konu eczanedeki yetkili kişiye ya da doktora mutlaka hatırlatılmalıdır. Birçok ağrı kesici ve soğuk algınlığı ilaçlarının içeriğinde bu maddeler yer almaktadır. Çok gerekli olduğu durumlarda ise Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılabilir.
Burun ameliyatından öncesi; sigara, pipo ve puro gibi nikotin içeren tüm tütün ürünlerinden uzak durulması gerekir. Bu durum, soğuk algınlığı yaşandığı takdirde dikkat edilmesi gereken bir husustur. Sadece burun ameliyatı için değil, kısa sürede geçebilecek olan soğuk algınlığını, tütün ürünlerinin kullanımı, olumsuz etkiler ve süreci uzatır. Ayrıca; nikotin sağlıklı kan dolaşımını olumsuz yönde etkileyeceği için; başarılı bir ameliyat sonucuna da etki etmiş olacaktır. Tütün ürünleri kullanımında yaşanabilecek bir başka olumsuz durum da; anestezi alımı sırasında, kişileri daha yüksek bir risk grubuna sokabilme ihtimalidir.
Burun ameliyatı öncesinde soğuk algınlığı yaşamak olumsuz bir durum olduğu için, ameliyat tarihi belli olan burun operasyonlarından önce; korunmaya da dikkat edilmelidir. Üst solunum yolu enfeksiyonu yaşayan kişilerle fazla temasa geçilmemeli, gerekirse ameliyat gününe kadar maskeyle dolaşılmalı ya da bu rahatsızlığa sahip olan kişilerle belirli bir süre görüşülmemelidir.
Burun Ameliyatı Gününde Yapılması Gerekenler
Baş üzerinden giyilen kıyafetler tercih edilmemelidir. Eşofman ya da pijama gibi rahat bir kıyafetle amelita gitmek doğru olacaktır. Ameliyat esanısında; genel anestezi yapılacaksa ayrıca bir kıyafet giydirilir. Yüzük, kolye gibi takılar takılmaması ve çok değerli eşyalar bulundurulmaması gerekir. Eğer ağız içinde protez varsa ve genel anestezi uygulanacaksa, protezler çıkarılmalıdır.
Dr.Ercan Aydın