Aynı olaya verilen tepkinin tarzı insandan insana değişse de gerisindeki mekanik her insan için aynıdır.
Bu mekaniği bilmek, başına gelenlerin kontrolünü eline almak isteyenler için hayat kurtarıcıdır.
Bu mekanik nasıl çalışır?
Bu mekanik beş adımdan oluşur. Beş adım birbirinden farklı olsa da birbirlerine sıkı sıkı bağlıdırlar. İlk adım başlar başlamaz geri dönüş yoktur, diğer dört adım otomatik olarak gerçekleşir. Bu beş adımın gerçekleşme süresi normal bilincimizle fark edilemeyecek derecede hızlıdır. Bu süreç özetle şöyle gerçekleşir;
Birinci Adım: Bir nesne, içerik ya da olay karşılaşma.
İkinci Adım: Zihnin dikkatini nesne, içeril ya da olaya vermesi.
Üçüncü Adım: Nesne, içerik ya da olayın ne olduğu ile ne olmadığının tanımlaması
Dördüncü Adım: Üçüncü adımda belirlenen tanıma göre tepkinin ortaya çıkması ile birlikte tepkiye uygun duyguların yükselmesi. Duygular genel olarak üç tarzda yükselir. Ya nesneyi doğru çekilir ya ondan uzaklaşır/ret eder ya da nötr kalırız.
Beşinci Adım: Niyete uygun aksiyon alınması.
Bu sürecin kilit adımları üç ve beştir. Zira 3 ve 5.adımda çıkan sonuca göre aldığımız aksiyon, nasıl bir insan olduğumuzu belirler. Nasıl insan olduğumuz da nasıl bir hayat yaşadığımızla direk bağlantılıdır.
Diyelim ki hafta sonu, hava çok güzel ve parka gitmeye karar verdiniz. Kendinizi çok huzurlu ve sakin hissediyorsunuz. Bankta otururken bir sokak köpeği yanınıza yaklaştı. Köpek seven birisiyseniz köpeğe şöyle bir bakıp gülümsersiniz. Huzurlu ve sakin havanız değişmez, aynı kalır. Köpek sevmeyen birisiyseniz zihniniz hemen ajite olur, huzurlu ve sakin havanız tamamen yok olur.
Tüm bu süreçten karşımıza çıkan nesneye verdiğimiz anlamın (3.adım), zihnin yapısını otomatik olarak değiştirdiği ortaya çıkar.
Beşinci adım olan niyet nasıl çalışır?
Niyetiniz ‘’köpekleri sev, dost ol’’ ise köpek yanınıza yaklaştığında sadece onunla ilgilenmekle kalmaz, oyun da oynamaya başlarsınız. Niyetiniz köpeklere ‘’savaş aç’’ ise bu niyetin aksiyonu’’ belediyeye şikâyet et’’ şeklinde gerçekleşir. Aynı örnekte niyet, köpek sevgisi dışında başka bir konu da olabilir. Örneğin gününüze mahvetmek istiyorsanız olayı büyütürsünüz. Huzurunuzdan vazgeçmek istemiyorsanız parkta oturduğunuz yeri değiştirirsiniz. Her iki örnek durumda da savaş ya da barışı niyet belirlemektedir.
Tüm bu süreç, hayatı zindana çevirmek ile huzurda kalmanın tamamen kişinin niyetine bağlı olduğunu göstermektedir.
Kıssadan hisse; Karşılaştığımız insan, olay, durum vb. gibi verdiğimiz anlam (3.adım) ile niyetin (5.adım) kontrolünü elimize geçirdiğimizde hayatın kontrolü de bizde olacaktır.
Dilerseniz önümüzdeki hafta boyunca yukarıda paylaştığım bilgilerin ne kadar gerçekçi olduğunu bakarak bu beşlinin hayatınız üzerindeki etkilerini araştırabilirsiniz.
Her Daim Sevgi ve Işıkla
Sibel KAVUNOĞLU