SağlıkLenf Bezi Nedir, Ne İşe Yarar? Vücutta Lenf Bezi Neredelerde Bulunur?

Lenf Bezi Nedir, Ne İşe Yarar? Vücutta Lenf Bezi Neredelerde Bulunur?

06.03.2021 - 16:55 | Son Güncellenme:

Çoğu kişi Lenf bezlerinin vücudumuzda hangi işlevi gördüğünü bilmemektedir. Lenf bezleri şiştiğinde ise bunun başka bir hastalık olduğunu düşünmektedir. Lenf bezi nedir, ne işe yarar, neden şişer ve bu şişkinliklerin tedavisi nasıl yapılır gibi sorulara ışık tutarak, genel bir bilgi metni oluşturduk.

Lenf Bezi Nedir, Ne İşe Yarar Vücutta Lenf Bezi Neredelerde Bulunur

 Lenf bezleri, lenfatik sistem diye adlandırılan ve bu sistemde dolaşan berrak bir sıvı halinde ve lenfleri filtreleyen küçük bezlerdir. Enfeksiyon ve tümörler söz konusu olduğunda şişme durumu meydana gelir.

Haberin Devamı

 Lenf Bezi Nedir?

 Lenf sıvısı, vücudunuzda bulunan kan damarlarına benzer kanallar arasında yer alan lenfatik sistemde dolaşmaktadırlar. Lenf bezleri, beyaz kan hücrelerini depolayan bezlerdir. Beyaz kan hücreleri, istilacı organizmaları yok etmekten sorumludur.

 Lenf bezleri askeri bir kontrol noktası gibi davranır. Bakteriler, virüsler ve anormal ya da hastalıklı hücreler lenf kanallarından geçtiklerinde lenf bezlerinde durdurulurlar. Enfeksiyon ya da hastalıkla karşı karşıya kaldıklarında, lenf bezleri bakteri ve ölü ya da hastalıklı hücreler gibi kalıntıları biriktirir.

 Lenf bezleri vücudun her tarafında bulunur. Aşağıdakiler dahil birçok alanda cilt altında bulunabilirler;

Koltuk altlarında,

Çene altında,

Haberin Devamı

Boynun her iki tarafında,

Kasıkların her iki tarafında

Köprücük kemiğinin üstündedir

 Lenf bezleri, bulundukları bölgedeki bir enfeksiyondan dolayı şişer. Örnek vermek gerekirse; boyun bölgesindeki lenf bezleri, üst solunum yolu enfeksiyonlarında şişmeye başlar.

 Lenf Bezleri Neden Şişer?

 Lenf bezleri hastalığa, enfeksiyona ya da strese göre şişer. Şişmiş lenf bezlerinin anlamı ise, lenfatik sistemde bazı enfeksiyonların görüldüğüne ve bunlarla savaştığına işaretti. Baş ve boyundaki şişmiş lenf bezlerine neden olan hastalıklar;

Kulak Enfeksiyonu,

Soğuk Algınlığı ya da Grip,

Sinüs Enfeksiyonu,

Hıv Enfeksiyonu,

Enfekte Diş,

Mononükleoz (Mono),

Cilt Enfeksiyonudur

Kanser türleri ve bağışıklık sistemindeki bozukluklar, lenf bezlerinin şişmesine neden olabilir. Lenf bezlerinin şişmesine neden olan bağışıklık sistemi bozuklukları arasında lupus ve romatoid artrit bulunur.

 Vücuda yayılan herhangi bir kanser, lenf bezlerinin şişmesine neden olabilir. Bir bölgedeki kanser lenf bezlerine yayıldığında, hayatta kalma oranı azalır. Lenfatik sistem kanseri olan lenfoma, lenf bezlerinin şişmesine de neden olur.

 Birtakım ilaçlar ve bu ilaçlara karşı ortaya çıkan alerjik reaksiyonlar, şişmiş lenf bezlerine sebep olabilir. Ayrıca antiseizure ve antimalaryal ilaçlar da bu bezlerin şişmesine neden olur.

 Frengi ya da bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar kasık bölgesinde lenf bezlerinin şişmesine neden olabilir.

Haberin Devamı

 Şişen Lenf Bezleri Nasıl Tedavi Edilir?

 Şişmiş lenf bezleri herhangi bir tedavi olmaksızın kendi kendine küçülebilir. Bazı durumlarda, doktor bunları tedavi olmaksızın izlemek isteyebilir. Şişmiş lenf bezlerinden enfeksiyonlar sorumlu olduğunda, bu durumu tedavi etmek için antibiyotikler ya da antiviral ilaçlar verilebilir. Doktorunuz ayrıca ağrı ve iltihapla mücadele etmek için size aspirin gibi ilaçlar önerecektir.

 Kanserin neden olduğu şişmiş lenf bezleri, kanser tedavi edilinceye kadar normal boyutuna küçülmeyebilir. Kanser tedavisi, tümörün ya da etkilenen herhangi bir lenf bezinin alınmasını ya da tümörü küçültmek için kemoterapi de yapılabilir.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar