11.03.2021 - 10:19 | Son Güncellenme:
Bireylerin utanma veya mahcup olma durumunda ortaya çıkan kulak yanması çok normal bir tepkidir. Ayrıca çok çabuk geçen bir olaydır. Fakat bu durum sık sık yaşanıyor ise dikkat etmekte fayda vardır.
Kulak Yanması Nedir?
Kulak yanması genellikle 1 veya 2 dakikada geçebilen kanın hızlı bir şekilde kulak damarlarına geçmesi sonucu oluşan bir durumdur. Genellikle ani utanma duygusuna bağlı olarak oluşabilen bu durum geçicidir. Fakat bazı kişilerde kulak yanması sık sık görülebilir. Bu durumda mutlaka uzman doktora başvurulması gerekir.
Bazı durumlarda anlaşılamayan veya görülmeyen sebeplerden dolayı kulaklarda yanma hissi meydana gelebilir. Bir kaza sonucu kulağa alınan darbe duyu sinirlerine zarar görmesinden dolayı yüksek derecede ağrılara ve yanmalara sebep olabilir.
Bunun dışında orta kulak iltihabı da yanmaya sebep olur. Özellikle orta kulak iltihabı kulak iltihapları arasında çok sık görülen bir durumdur. Kulakta yanma, şişme, ağrı veya tıkanma hislerini meydana getirir. Bu nedenle bu bulguları gören kişilerin uzman doktora gitmesi tavsiye edilmektedir.
Bunlar dışında felç kulak yanmalarına sebep olabilmektedir. Baş ağrısı, zor konuşma, görme sorunları ile birlikte kulak yanma hissi felç kaynaklı oluşabilir. Bu belirtiler önemli sağlık sorunlarına sebep olabileceği için ihmal edilmemeli ve doktora başvurulmalıdır.
Kulak Yanması Neden Olur?
Kulak yanması günlük yaşamda çok sık rastlanılan bir durumdur. Fakat kulak yanmalarının başka pek çok sebebi olabilir. Kulak yanmasının sebepleri ise şunlardır:
- Kulakta oluşan bir yaralanma veya travma sonucu iç kulakta hasar oluşması nedeniyle kulak yanması oluşabilir.
- Dış kulak içerisinde su birikmesi nedeni ile bakteri oluşur ve kulak yanması görülebilir.
- Orta kulaktaki sıvı birikimi orta kulak iltihabına sebebiyet verebilir. Bu da kulak yanmasına sebep olmaktadır.
- Sinüs enfeksiyonları ile ortaya çıkan bir yanma durumu söz konusu oluşabilir. Sinüslerdeki ortaya çıkan mukusun kuruması bu belirtiyi gösterebilir.
- Şeker hastalıklarının tedavi edilmemesi sinirlerde sıkışma, karıncalanma ve kulak yanması oluşturabilir.
Kulak Yanması Nasıl Geçer?
Kulak yanması hissi yanmanın nedenine göre değişebilir. Bu nedenle uzman doktorların koyacağı tanıya göre bir tedavi yöntemi uygulanabilir. Kulaktaki yanma hissini şu yöntemler ile geçirebilirsiniz:
- Soğuk kompres yaparak kulak yanmasını geçirebilirsiniz.
- Kolonya kulaktaki yanma hissinin azaltmaya yardımcıdır.
- Ağrı kesiciler kulak yanma hissine yardımcı olur.
Kulak Yanma Nedenleri Nelerdir?
Kulak yanmasının pek çok nedeni olabilir. Özellikle dış ve orta kulak iltihaplar kulak yanmalarına neden olmaktadır. Bunlar dışında diyabetik rahatsızlıklar veya kulakta oluşan yaralanmalarda kulak yanmasına sebebiyet vermektedir. Kulak yanmasının diğer nedenleri ise şunlar olabilir:
- Aşırı soğuğa maruz kalmak
- Alerjiler
- Güneş yanması
- Zona hastalığı veya çıban çıkması
- Kulak mukusu
- Multipl skleroz
- Kraniyal sinirlerde tedavi
- Kimyasal maddelerden dolayı yanma
- Tümük iltihabı