15.11.2016 - 10:46 | Son Güncellenme:
Daily Mail'in haberine göre kedisi tarafından ısırılan hasta acile pansuman yaptırmaya gidince gece gözetim altında tutulması gerektiği söylenince şoke oldu. Elindeki ufak şişliği abarttığını zannediyordu ancak doktorlar durumu oldukça ciddiye aldı.
Kan testleri yapıldıktan sonra bakteriyel bir enfeksiyon olan selülit teşhisi konuldu. Selülit antibiyotikle tedavi edilebiliyor ancak ciddi vakalarda enfeksiyon vücuda yayılarak hayati tehlike oluşturabiliyor.
5 hayvan ısırığından 4'ü basit yaralanmalara neden oluyor ve tıbbi yardım gerektirmiyor. Ancak elde eklemler ve tendonlar yüzeye yakın olduğu için hayvan ısırıkları için en riskli bölge. Bu yüzden ısırıkla bakteri ekleme nüfuz ederse ya da tendonun etrafını sararsa vücutta hızlıca yayılabilir.
Şaşırtıcı bir şekilde eldeki kedi ısırıklarının %80'i enfeksiyon kapıyor ve enfeksiyona zamanında müdahale edilmezse sakat kalma riskiyle karşı karşıya kalınabiliyor.
Kedi, köpek ve insan ısırıklarına bakan uzman Dr. Maxim D. Horwitz, bir hastasının eklemindeki kıkırdağın 24 saat içinde hasar gördüğünü ve artık işaret parmağını bükemediğini söyledi. Başka bir hastanın da aynı şekilde parmağı kesilmek zorunda kaldı. Nadir görülse de en kötü senaryo, enfeksiyonun bütün vücuda yayılarak sepsis, yani kan zehirlenmesine yol açması.
Hayvan ısırmalarının %60-90'ı köpekler tarafından gerçekleşse de kedi ısırıklarının enfeksiyon kapma riski 2 kat daha fazla. Bunun sebebi köpeklerin ağızlarının daha temiz olması değil, kedilerin sivri ve ince dişleriyle bakteriyi daha derine taşıması.
Isırıldıktan sonra ne yapılmalı?
-Birkaç dakika sıcak suyla yarayı hemen temizleyin.
-Yara kanamıyorsa hafifçe sıkarak kanın akmasını sağlayın.
-Eğer çok fazla kanıyorsa temiz bir pamuk ya da steril bezle baskı uygulayın.
-Yarayı kuruttuktan sonra steril bir bezle sarın.
-Yaranız çok küçük değilse tıbbi yardım alın.
Duygu Bay / PembeNar