Sevgili Miiliyet okurları
Küçük yaşam alanlarına nasıl sığabiliriz , neler yapabiliriz? Daha ferah ve geniş alanlar için hangi noktalara dikkat etmek gerekir ? Mimari ve dekorasyon da hangi adımlarla bunu gerçekleştirebiliriz? Bu hafta bu sorulara cevap vermek istiyorum.Küçük yaşam alanlarında maksimum kullanım sağlamak bir sanattır. Önemli ayrıntıları alana yerleştirmek, uygulamak gerekir. Küçük alanlarda büyük alanlar yaratmak için uygulanması gereken belirli noktalar vardır. Genel olarak alanın her metre karesini doğru tarz renk, doku, formla bütünlemek gerekir. Günümüz toplu konut projelerinde sıkça karşılaştığımız bu sorun profesyonel bir yaklaşım ve uygulamayla çözüme ulaşır. Gelin bunlar nelerdir onlara bir göz atalım.
Mesela evin en kalabalık ve en çok zaman geçirilen ortak alanı olan salonlar genelde evlerimizin en büyük alanlarıdır.Salonlarda kullanılan koltuk takımları, masa ve sandalyeler, tv üniteleri, konsollar salonlarımızda fazlasıyla yer kaplamakta ve sıkışıklık hissi yaratmaktadır. Bu yüzden salon için mobilya seçiminde bulunurken aşırı yer kaplayacak büyük hacimli tercihler yerine daha portatif ve hacmi küçük ürünler seçmek küçük alanlar için çok önemlidir. Hazır mobilya almaktan ziyade mekânınıza göre imalat yaptırmak yine küçük alanlar için iyi bir çözümlemedir. Koltuk takımı yerine L koltuk tercihi yapmanız, orta sehpa yerine kenarlarında köşe bent sehpaları bulunan koltuklar seçmeniz, ayaklı lambader veya abajurlar yerine duvar aplikleri yada tavan sarkıtları kullanmanız, perde seçimlerini çok desenli kumaşlar yerine düz form ve desenlerden yapmanız, duvar renklerinizi yine kırık beyaz, bej, açık vizon gibi pastel ve açık tonlarda boyamanız küçük bir salonda büyük etki yaratmak için son derece önemli bir etki sağlar.
Küçük alanlarda renk paletini doğu kullanmak çok önemlidir. Alanların ilk algısını duvar ve tavan renkleri belirlediği için kullanılan boya renklerine dikkat etmek gerekir. Tavan rengi her zaman duvardan bir ton açık olmalıdır. Bu küçük yaşam alanlarımızda sihirli bir etki yaratır. Koyu renkler kullanmak zengin bir atmosfer yaratırken aynı zamanda dramatik bir etkiyi de beraberinde getirir. Eğer bu özel bir tercih değilse genelde açık ve pastel tonlar kullanmak gerekir.
Aynalar yine bu tarz mekânlar için kurtarıcılardır. Sorunlu alanlarda ya da estetik kaygılarla kullanılan aynalar aslında küçük mekânlar için çok değerli donatılardır. Mekânı genişlik ve ferahlık hissi ile sararken aynı zamanda duvar ve tavan perspektifini destekleyerek mekânınızı daha büyük gösterir. Burada dikkat edilmesi gereken tek nokta ayna uygulamasını bu tarz mekânlarda tavanda uygulamamaktır. Tavanlarda ayna uygulaması genelde mekânda genişlik hissi yerine daha çerçeveleyici ve baskın bir etki yaratır. Küçük alanlarda bu çerçeveden uzak daha natürel tercihler yapmak gerekir.
Küçük yaşam alanlarımızda dikkat etmemiz gereken bir diğer konu ise aydınlatma tercihlerimizdir. Bu tarz alanlarda lokal aydınlatmalar kullanmak gerekir lakin eğer bunun için yerimiz yoksa duvara montaj aydınlatma seçenekleri kullanmakta aynı etkiyi yaratır. Önemli olan Işık miktarınızın çok parlak olmaması gerektiği gibi aynı zamanda da çok natürel olmaması gerekir. Sadece tavanı aydınlatan ürünlerden uzak durmak yine dikkat edilmesi gereken bir konudur. Genelde duvar,t avan yerine mekânı aydınlatan tercihler yapmak önemlidir.
Aksesuar seçimleri için yine mobilyalar için belirttiğim noktaya dikkat etmek gerekir. Fazla karışıklık hissi yaratmayan, sayı olarak çok olmayan, hacimleri mobilya hacimleriyle uygun tercihler yapmanız önemlidir. Etkili ve özel tek bir parça aksesuar seçimi yaparak, mekânda odak noktası oluşturmak bu tarz mekanlar için harika bir tercih olacaktır. Çok fazla aksesuar yerine zarif tercihler yapmak küçük mekânlarda önemli bir ayrıntıdır.
Hepinize huzur ve mutluluk dolu bir hafta diliyorum…
Sevgilerimle
İç Mimar Meral Akçay