13.03.2024 - 13:09 | Son Güncellenme:
Oruca başlamadan önce, tedavi planında istenen değişikliği tartışmak veya orucun sizin için güvenli olup olmadığını doktorunuza sormanız oldukça önemli.
Tip 2 diyabetli kişiler için hem hipoglisemi hem de hiperglisemi riski vardır, çünkü sabahın erken saatlerinden akşama kadar glikoz seviyelerinin düşebileceği çok uzun bir oruç vardır. Sağlığınızı riske atmadan yiyeceklerinizi ona göre planlayın.
Su kaybını önlemek için orucunuza bol su ile başlayın ve bitirin. Gün boyunca sıvı alımını korumak için oruç olmayan saatlerde su yönünden kuvvetli salatalık ve çorba gibi yiyecekleri tüketin.
Oruç dönemlerinde enerji seviyelerini ve tokluğu korumak için karbonhidratlar, yağsız proteinler, sağlıklı yağlar ve lif açısından zengin gıdalar içeren dengeli öğünleri tercih edin. Kızarmış veya şekerli yiyeceklerden kaçının.
Gün boyunca enerji sağlamak için yulaf, tam tahıllar, yumurta ve yoğurt gibi yavaş sindirilen gıdaları içeren besleyici bir yemekle güne başlayın. Aşırı kafein ve tuzlu yiyeceklerden kaçının.
İftar ve sahur sırasında yavaşça çiğneyerek, her lokmanın tadını çıkararak ve açlık ve tokluk işaretlerine dikkat ederek dikkatli yeme alıştırması yapın. Küçük porsiyonlarla başlayıp porsiyonlar arasında vücudunuzun tokluk hissetmesine izin vermek için ara vererek aşırı yemekten kaçının.
Oruç tutmayla ilgili önceden mevcut tıbbi durumlarınız veya endişeleriniz varsa, orucun sizin için güvenli ve uygun olduğundan emin olmak için bir doktora mutlaka danışın. Vücudunuzun sinyallerine dikkat edin.