19.02.2025 - 11:33 | Son Güncellenme:
Karlı havada araç kullanmak için dikkatin her zaman en üst seviyede olması gerekir. Bunun yanında bazı teknik detayların bilinmesinde de fayda var. Peki, karda ve buzda araba nasıl kullanılır?
Kışın araç bakımı ve alınacak önlemler, mevsim koşullarına göre yapılmalı. Karlı yolda araba sürmek için önlemler alınmalı. Arabanızı kış sürüşüne hazırlamak için yapmanız gerekenlerin başında kış bakımını mutlaka yaptırmalısınız.
En çok yapılan sürücü hatalarından biri olan takip mesafesi kuralına uymama, kışın araba kullanırken güvenliği tehdit edecek durumların da başındadır. Normal koşullarda araç takip mesafesi aracın hızının yarısıdır. Örneğin, 70 kilometre hızla giden bir aracın normal koşullarda araç takip mesafesi 35 metre olmalı. Ancak karlı ve sisli havalarda araç takip mesafesini 70 metre olarak korumak daha güvenli olabilir.
Fren ile gaza sert basmak ve ani direksiyon hareketlerinde bulunmak kışın çok tehlikeli olabilir. Özellikle tekerleklerin kilitlenmemesi için ABS fren sistemi olmayan araçlarda frene hafif ve yumuşak bir şekilde basılması önemlidir.
Karlı ve buzlu havada yokuş aşağı inerken aracın savrulmasını ve kaymasını önlemek için vitesi küçültmek ve belli aralıklarla hafifçe fren pedalına basmak faydalıdır. Arabanın arkası kaymaya başlarsa da fren bırakılmalı, direksiyon da aracın arkasının gittiği yöne doğru kırılmalı.
Karlı havalarda arabayla yokuş çıkarken yaşanan en büyük sorun, aracın patinaj yapması olabilir. Bu durumda gaza yüklenilmemeli ve araç olabildiğince düşük hızda kullanılmalıdır. Hızlanma kademeli bir şekilde vitesi artırarak yapılmalıdır. Ek olarak karlı zeminlerde sürüş yaparken mümkünse taze ve ezilmemiş bölgeler tercih edilmeli.
Kışın sileceklerin donup arabanın camına yapışması olasılığı yüksektir. Bunu önlemek için cam ve sileceklerin arasına karton parçası koyulabilir. Eğer arabanızın camları buğulandıysa, klimayı açıp sıcak havayı ön cama üfletirseniz bu problemden kurtulmak mümkün.
Karda patinaj çeken arabaların önüne geçmek için ilk yapmanız gereken şey ayağınızı gazdan hafifçe kaldırmaktır. Daha sonra vitesi bir üst seviyeye çıkarmanız gerekir. Bazı durumlarda ise aracı hareket ettirebilmek için patinaj yapmak şarttır. Aracınızda Patinaj Önleme Sistemi (Traction Control System-TCS, ASR) varsa devre dışı bırakmalısınız.
Kaygan yollarda vitesi hiçbir zaman boşa almamalısınız. Tekerleklerde her zaman çekiş gücü olmalıdır. Bu da arabanızın kontrolünü sağlamanızı kolaylaştırır.
Karda otomatik vites arabayla hızlanırken gaz pedalının sonuna kadar basılmaması önemli bir püf noktasıdır. Düz vites araçlarda ise debriyaj pedalına sertçe basmamak gerekir. Karlı ve buzlu havada otomatik araç kullanımı otomatik vites çeşitlerine göre değişiklik gösterebilir.
Kar ve buz üzerinde vitesi manuel’e alarak başlayın. Arabanızı 1. vitese aldıktan sonra hafifçe gaza basın ve lastikler patinaj yapmadan vitesi 2’ye çıkarın. Arabanız hareket edince dengeli bir şekilde hızlanın. Aracınızı düşük devirde tutmalısınız. Devrin gerektirdiği vitesin bir üstünde vitesle hareket ederseniz patinajı önleyebilirsiniz. Mecbur kalmadıkça vitesi düşürmemelisiniz.
Arabanızda kar modu varsa devreye alarak başlayın. Buz ve kar üzerinde kalkış yapacaksınız şanzıman üzerinde bulunan ‘L’ modunu veya yazılı olan en düşük vitesi seçin. Hiç gaza basmamalısınız. Ayağınızı hafifçe fren pedalından çekin ve harekete geçtikten sonra aracınızı ‘D’ moduna alın. Gaz pedalına çok basmayın. Hafif ve kademeli olarak hızlanmayı deneyin. Bu, fazla yakıt tüketimini engellemek açısından da önemlidir.