Oruç tutarak zayıflanabilir mi?
Uzun süreli açlık; metabolizmamızda yavaşlamaya neden olması ve düzensiz ve yetersiz beslenmeye neden olduğundan özellikle zayıflama diyeti yapan kişileri bir hayli zorlamaktadır. Sağlıklı ve dengeli düzenli bir beslenmenin ardından oruçtutmak metabolizmamızda bir takım değişiklikler yaratması nedeni ile ramazan ayından önce düzenli olarak kilo kaybedebilen kişilerde ramazan ayında kilokaybında daha doğrusu, yağ kaybında ciddi bir zorlanma görülmektedir. Özellikle kişilerin uzun süreli açlıktan sonra kan şekeri düzeyindeki değişiklikler yeme bozukluklarına neden olabilmektedir. Ancak özellikle zayıflama diyeti yapan kişilerramazan ayında oruç tutarken normal zamanda verdikleri hızda kiloları veremese bile en azından kilo korumasını yapmak için diyete ara vermek yerine gene bir takım kurallar doğrultusunda beslenmelerine devam etmelidirler. Bunlardan kısaca bahsetmemiz gerekirse;
·Ramazan ayında, mutlaka sahur yapmalısınız. Sahurda yağlı salçalı yemekler yerine ekmek miktarlarımızı ayarlayarak kahvaltı yapmaya çalışın. En azından sahurda 1 porsiyon meyve ve 1 bardak süt veya yoğurt ‘a yer vermeye çalışın. Yeteri miktarda su tüketmeyi ihmal etmeyin.
·İftarda orucumuzu açtıktan sonra bir anda her şeyi tüketmek yerine 1 kepçe çorba içerek biraz beklemeyi tercih edin ki kan şekeriniz ciddi bir şekilde yükselmesin. Yemeği mümkün olduğu kadar yavaş tüketin.
· Glisemik indeksi yüksek beyaz ekmek, pirinç pilavı, şerbetli tatlılar yerine daha yavaş kan şekerinizi yükseltecek olan, esmer ekmek, bulgur pilavı ve sütlü tatlıları tercih etmeye çalışın.
·İftarla sahur arasında susama hissiniz olmasa bile mümkün olduğu kadar fazla su içmeye çalışın.
· İftardan sonra 1,5-2 saat aralıklara hafif ara öğünler yapmaya çalışın.
·Ramazan ayında, özellikle pişirme yöntemlerine dikkat etmeye çalışın. Kızartma ve hamur işlerinden uzak durup haşlama, ızgara ve fırında yemekleri tercih edin. Çiğ veya pişmiş sebze tüketimine özen gösterin.
·İftardan sonra çok hareketsiz kalmamaya çalışın. Kısa ve orta tempolu yürüyüşler sindirime ve kan şekeri seviyesinin düzenlenmesine yardımcı olacaktır.
·Ramazan ayında beslenme düzeninin değişmesi nedeni ile oluşabilecek kabızlık problemini önleyebilmek için posalı yiyecekler tüketmeye özen gösterin.
Sonuç olarak herhangi bir sağlık problemimiz (şeker hastalığı, reaktif hipoglisemi, tansiyon vb.) yoksa ve oruç tutmak istiyorsak, oruç tutarken de kilo almak istemiyorsak yukarıda bahsettiğimiz gibi bazı temel kurallardan vazgeçmeden beslenmenize devam etmelisiniz.
Zayıflama ve sağlıklı beslenme bilgileri ve önerilerimiz için ;
Facebook : slimmingcenterestetik
Diyetisyen Nurdan Çeliktaş