Güneş cildimize nasıl zarar veriyor, yapısını nasıl bozuyor?

GÜNEŞİN CİLDİMİZ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ - BÖLÜM I

Yaz ayları ve sıcak havanın insan bedeni üzerinde bir çok etkisi vardır. Sıcak hava ve güneş ışığının olumsuz etkilerine karşı, bazı önlemlerle cildimizi hazırlayabilir, böylece güneşin ve yazın keyfini doyasıya çıkartabiliriz.

Güneş cildimize nasıl zarar veriyor, yapısını nasıl bozuyor?
Güneş ışığının zararlı etkileri ultraviyole ışınlarının cildimizde yarattığı olumsuz etkilerdir. Ultraviyole A ve B, cildimizde renk değişimlerine (lekeler), kılcal da-
marların ortaya çıkmasına (rozasea vb.), benlerin ve kötü huylu lezyonların (melanoma, cilt kanseri) oluşmasına zemin hazırlar. Ayrıca cildin hyaluronik asit üretimini bozar, hücre DNA’sında da kalıcı hasara yol açarak cildi yaşlandırır. Hücrelere kadar ulaşabilen ulraviyole ışınları aslında belirli dalga boyu olan radyasyondur; zararlı olan etkilerini ise az önce belirttiğim gibi doğrudan hücrenin DNA’sını etkileyerek yapar. Böylece DNA’nın kendi kendini onaramaz hale gelmesine neden olur. Her hücrenin bir çekirdeği ve onun içinde de vücudumuzun temel kodlarını oluşturan DNA adı verilen bir protein yapı bulunmaktadır. DNA kodlarına göre üretilen proteinlerin başlıcaları olan kollajen ve elastik lifler, bu hasar sonrasında ya üretilemez ya da hasarlanır. Bu durumda cildin sıkılığı ve elastikiyeti bozulur. Bunun adı yaşlanmadır.
Güneşin yararlı olduğu durumlar da vardır. Vücutta ultraviyole ışınları ile ciltte D vitamini sentezlenir, D vitamini kemik yapımında çok önemli role sahiptir. Ayrıca bazı hastalıklar ultraviyoleye olumlu yanıt verebilmektedir. Sedef hastalığının, bazı cilt hastalıklarının ve aknelerin iyileşmesinde de olumlu etkileri vardır.

DR.BETÜL ŞENGÖR'ÜN "CİLDİNİZ İÇİN GENÇLİK SIRLARI" BAŞLIKLI KİTABI TÜM SEÇKİN KİTABEVLERİNDE.

Bu kitapta A’dan Z’ye cildinizle ilgili merak ettiğiniz her şeyi bulacaksınız.