Bak şu konuşanlara köşemizde erken yaşta konuşma terapisi aldırmak neden önemlidir konusunu hep birlikte gözden geçirelim mi?
Neden konuşma terapistleri erken yaşta terapiye başlayın diyor? Beklersek düzelmez mi, her çocuğun gelişimi kendine özgü değil mi? Aile ve arkadaşlarımız bekleyin acele etmeyin diyor. Kreş ve oyun grubu önerdiler, konuşma terapisi için küçük dediler bu yüzden konuşma terapistine başvurmadık.
Bunları bizler kadar sizler de sık sık duymuşsunuzdur. Beklemenin işe yaradığı hikayeler dinlemişsinizdir. Oyun grubu ve kreşin işe yaradığı örnekler duymuşsunuzdur. Peki ya işe yaramayanlar, onları duydunuz mu? Açılan farkı nasıl kapatmışlar, öğrenebildiniz mi?
Genellikle hep başarı hikayeleri duyarsınız peki ya başarısız olanları ne kadar sıklıkta duydunuz?
Gelişiminde problem olmayan çocukların konuşacağını bizler de biliyoruz ama ne zaman olur işte onu bilemiyoruz ve risk almak yerine tedbirli olmanızı öneriyoruz.
Nasıl tedbirli olabilirsiniz? Konuşmasında artikülasyon, gecikmiş dil, kekemelik ve benzeri türden problemleri olan her çocuk konuşma terapisine başlayacak diye bir durum söz konusu değildir. Terapiye başlamanız için birtakım kriterler gerekir. Terapiye ihtiyacınız olup olmadığını en iyi belirleyecek olan kişiler ise konuşma terapistleridir.
Belki konuşma terapistiniz size beklemenizi önerecek belki de zaman kaybetmeden başlamanızın neden önemli olduğunu anlatacak. Her iki durumda da geç kalmamış olacaksınız. Bu da risk almadan, tedbirli bir şekilde hareket etmenizi sağlayacaktır.
Erken yaşta terapiye başlamanın sizin için birçok avantajı vardır. Öncelikle çocuğunuz yaşı küçük olduğu için birtakım şeyleri çok daha hızlı öğrenecektir. Bu da daha kısa süren terapi süresi demektir. Daha kısa sürede daha iyi iletişim kuran çocuk kendini daha iyi hissedecek ve hızlı bir biçimde sosyalleşecektir.
Davranış problemleri azalacak, sizinle daha kaliteli bir iletişim kuracak ve arkadaş edinecektir. Kendini anlatmak için zorlanmayacak ve özgüveni zedelenmeyecektir.
Kısa süren terapiler, çocuğunuzun problemini daha kısa sürede çözmenize yarayacağı için bütçenize de katkı sağlayacaktır.
Bunun yanı sıra özel gereksinimi olan çocuklarımızın da uzun süreli konuşma terapisine ihtiyaç duyduğunu biliyoruz. Ailelerin daha geç yaşta çocuklarını konuşma terapisine başlattıklarını görüyoruz. Bunun nedenlerinin en başında yine aynı şey geliyor, beklemek…
Aileler çocuklarının özel eğitimde belli bir aşama kaydettikten sonra konuşma terapisine başlamasının etkili olacağını düşünüyor. Oysa ki iletişim kurmak sadece konuşmak demek değildir. İletişim demek; yazı, jest, mimik, işaret, konuşmak demektir. Özel gereksinimi olan çocuklara, iletişim becerileri erken yaşta kazandırılmalıdır. İnsan doğası gereği iletişim kurmaya ihtiyaç duyar, bu özel gereksinimi olan çocuklar için de aynıdır. Bu yüzden çocuk çok büyümeden terapiye başlamak çok önemlidir. Özel gereksiniminden dolayı sosyalleşme ve sosyal becerileri uygun şekilde kullanma alanında sıkıntıları olacak olan çocuklarımızın iletişim becerilerinin üzerinde erken yaşta durulması çok önemlidir.
Farklı gelişen bireylerde; otizm, zihinsel engel, down sendromu gibi konuşma terapisine ne zaman başlanacağına yine konuşma terapisti karar vermelidir.
Hızlı, etkili bir çözüm için zamanında hareket etmek çok önemlidir. En önemlisi de konuşma terapisi hakkında sorularınız ve sorunlarınız için lütfen konuşma terapistine danışınız.