09.02.2025 - 02:01 | Son Güncellenme:
DİDEM SEYMEN
DİDEM SEYMEN- Tüm dünya ülkelerinde, tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı zararlı etkilerinin önlenmesi ve küresel tütün salgınını önlemek amacıyla yapılan çalışmalar bağlamında her yıl 9 Şubat günü, Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak kutlanmaktadır. Medicana Sağlık Grubu Medicana International İstanbul Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ömer Uz, sigaranın kalp sağlığına etkileri hakkında bilgi verdi.
Sigaranın vücudun farklı organlarında olduğu gibi kalbi de olumsuz etkilediğini söyleyen Doç. Dr. Ömer Uz, “Sigara içildiğinde, tütünün içerdiği nikotin kan damarlarını daraltarak, kan basıncını yükseltir ve kalbin daha fazla çalışmasına neden olur. Bunun yanı sıra, sigara içmek, damar duvarlarında plak birikmesine yol açarak damar sertliği riskini artırır. Bu durum, kalp krizi, felç, periferik arter hastalığı gibi kalp ve damar hastalıklarına yol açar. Sigaranın kalp hastalıkları üzerindeki etkisi çok büyüktür. Sigara içen kişilerin, içmeyenlere kıyasla kalp hastalıklarına yakalanma riski 2- 4 kat daha fazladır” dedi.
Kalp krizi riski içmeyene göre yüzde 70 fazla
Sigara içenler için kalp krizine bağlı ölüm oranının, içmeyenlere göre belirgin bir şekilde yüksek olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Ömer Uz, “Sigara, ayrıca kanın pıhtılaşma eğilimlerini artırarak, damar tıkanıklığı ve kalp krizinin riski üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Sigara içmenin kalp krizine yol açma oranı, içilen sigara sayısına ve sigara içme süresine göre değişkenlik gösterse de, genel olarak sigara içenlerin kalp krizi geçirme riski, içmeyenlere göre yüzde 70 daha fazladır” şeklinde konuştu.
Yılda 1.2 milyon kişi pasif içicilikten hayatını kaybediyor
Sigara içmeyip içilen ortama maruz kalan kişilerin de ciddi sağlık riskleriyle karşılaşılabileceğini kaydeden Doç. Dr. Ömer Uz, “Sigara dumanı, sadece içen kişi için değil, çevresindekiler için de tehlike oluşturur. Dünya Sağlık Örgütü, her yıl pasif içicilik nedeniyle 1.2 milyon kişinin hayatını kaybettiğini belirtmektedir. Özellikle çocuklar ve hamile kadınlar, pasif içiciliğe karşı daha hassastır. Çocuklarda astım, bronşit ve solunum yolu enfeksiyonları riski artarken, hamile kadınlar için düşük, erken doğum ve düşük doğum ağırlığı gibi riskler söz konusu olabilir” dedi.
Sigarayı bırakmak riski düşürüyor
Sigarayı bırakmanın kalp sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğunun altını çizen Doç. Dr. Ömer Uz, "Sigarayı bırakmak damar sertliği gelişimi, koroner kalp hastalığı, inme, aort anevrizması gibi riskleri azaltır. Bunun yanında sigarayı bırakmak atriyal fibrilasyon, kalp yetmezliği, periferik arter hastalığı, ani kardiyak yetmezliği gibi hayati sorunların da riskini azaltır. Araştırmalara göre sigara bırakıldıktan 1-2 yıl sonra kalp krizi riski büyük ölçüde, 3-6 yıl sonra koroner kalp hastalığı riski yarı yarıya düşebilmektedir. Sigarayı bıraktıktan 15 yıl sonraysa koroner kalp hastalığı riski hiç sigara içmeyen birininkine yakın bir seviyeye gelebilmektedir. Bu nedenle sigara bırakılmalıdır. Bırakılamıyorsa da uzmanlardan mutlaka yardım alınmalıdır.
Gençler arasında elektronik sigara yaygınlaşıyor
Elektronik sigara, geleneksel sigaradan farklı bir ürün olmasına rağmen sağlık üzerinde ciddi olumsuz etkiler yaratabileceğinden endişe duyulmaktadır. Normal sigarada nikotin yanarak vücuda alınırken; elektronik sigarada ise nikotin ve çeşitli kimyasalları (propilen glikol veya gliserol formaldehite dönüşür) buharlaştırarak vücuda almayı sağlar. Her ne kadar elektronik sigaraların geleneksel sigaralardan daha az zararlı olduğu düşünülseler de, uzun vadede sağlık üzerindeki etkileri tam olarak bilinmemektedir. Elektronik sigara kullanımı, özellikle gençler arasında artış göstermektedir. Elektronik sigara buharındaki kimyasallar, akciğerler için zararlı olabilir ve bu solunum yolu hastalıkları ile ilişkilendirilmektedir.
Araştırmacılar, nikotin elektronik sigara kullanımından sonra insanlarda artan kalp atış hızları ve arteriyel sertlik gibi kısa süreli kardiyovasküler etkiler tespit ettiler. Ancak elektronik sigaranın uzun süreli kardiyovasküler hastalığa neden olup olmayacağı sonucuna varamadılar. Elektronik sigara kullanan kişilerden alınan idrar ve tükürük, elektronik sigara içmeyen veya sigara içmeyen kişilerden alınan örneklerden daha yüksek seviyelerde belirli kanserojenler içerdiği görüldü. Bilim adamları bu alanda daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söylüyor. Elektronik sigaranın kansere neden olup olmayacağı bilinmemektedir.