16.02.2025 - 02:01 | Son Güncellenme:
DİDEM SEYMEN
DİDEM SEYMEN- Toplumda her 100 kişiden 5’inde görülen ve ‘kepçe kulak’ olarak bilinen belirgin kulak probleminin düzeltilmesi plastik ve estetik cerrahi branşının uğraş alanları arasındadır. Genelde her iki kulakta görülmekle birlikte bazen yalnızca tek kulakta da kepçe kulak anomalisi görülebilir. Kepçe kulak görünümünün düzeltilmesi otoplasti ameliyatı ile mümkündür. Otoplasti dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de uygulanan bir estetik ameliyattır. Konuyla ilgili Medicana Sağlık Grubu Medicana Çamlıca Hastanesi’nden Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Op. Dr. İlkay Şamil Beydilli bilgiler verdi…
Akran zorbalığı engellenir
Kepçe kulak anomalisinde kulağın kıvrımlarını oluşturan kıkırdaklar arası açılarda normalden sapma durumu söz konusudur. Aynı zamanda kulak ve kafatası kemiği arasındaki açıda da artış söz konusudur. Bu nedenle kişinin kulakları ön, yan ve arka profilden bakıldığında daha belirgin olarak göze çarpmaktadır. Bu durum yetişkin dönemde sadece estetik açıdan problem oluştursa da, çocukluk döneminde sosyal çevre içerisinde alay konusu olabilmekte ve akran zorbalığına bağlı psikolojik sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca dolaylı olarak çocukluk döneminde okul başarısında düşme ve sosyal fobi durumu oluşabilmektedir.
Kepçe kulak düzeltilmesi ameliyatı 5-6 yaş itibariyle uygulanabilir. Çocuklarda ilkokula başlamadan önce uygulanmasıyla akran zorbalığının önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Erişkin yaş döneminde de bu ameliyat uygulanabilir ancak yaşın ilerlemesiyle birlikte kulağın kıkırdak dokuları sertlik kazanıp, elastikiyetleri azalabilir. Bu durum kıkırdaklara şekil vermeyi zorlaştırabilir ancak istenilen sonuca ulaşılmasına engel teşkil etmez.
1 ay içerisinde gözle görülür değişim mümkün
Kepçe kulak ameliyatı çocuklarda genel anestezi altında gerçekleştirilirken, yetişkin bireylerde lokal anestezi altında da yapılabilen bir operasyondur. Ameliyat süresi her iki kulak için toplam 1 saattir. Ameliyat sonrasında hastalar genellikle aynı gün içerisinde taburcu olabilmektedir. Ameliyat sonrası ilk 3 hafta boyunca kepçe kulak bandajı (veya tenisçi bandajı) kullanılması önerilmektedir. Bu bandajlar toparlanma sürecini hızlandırdığı gibi kıkırdak doku direncinin önüne geçilmesine de yardımcı olmaktadır. Ameliyat sonrası 1 hafta süreyle antibiyotik kullanımı olası yara yeri enfeksiyonlarını önlemek açısından önerilir.
Kepçe kulak ameliyatından sonraki ilk birkaç gün kulaklarda ödem ve hafif ağrı olması normaldir. Hastalar genellikle birkaç gün içerisinde günlük yaşama dönebilirler. Ameliyatın sonucunun net bir şekilde fark edilmesi ise 1 ayı bulacaktır. Ödem dokusu azaldıkça, kulakların yeni ve olması istenilen hali ortaya çıkacaktır.
Operasyon sonrası dikiş izleri görünüyor mu?
Kepçe kulak ameliyatı, kulağın arka kısmından yapılan cilt kesileriyle gerçekleştirilir. Kıkırdak dokulara ulaşılıp erimeyen sütürlerle (dikişlerle) kıkırdaklar şekillendirilir ve sonrasında cilt dokusu tekrar sütürlerle kapatılır.
Operasyon kulağın arka kısmından yapıldığı için dikiş izleri de genellikle görünmeyecek şekilde gizlenmiş olur. Yani dışarıdan bakanların göreceği bir iz durumu olmaz.
Kepçe kulak, kulağın kıkırdak yapısından kaynaklı anatomik bir bozukluk olduğu için ameliyatsız bir şekilde düzelmesi mümkün değildir. İstisna olarak yeni doğan bebeklerde ilk haftada kıkırdak yapısı başta anne hormonlarının etkisine bağlı olarak daha elastik ve şekillendirilebilir olduğundan kulaklara bandaj uygulaması yenidoğan döneminde faydalı olabilir. Bu durum dışında ameliyat dışı yöntemler başarılı sonuçlar vermeyecektir.
Son olarak, otoplasti ameliyatı olmak isteyen hastalar görüşme yaptıkları plastik ve estetik cerrahi uzmanları ile bu ameliyattan tüm beklentilerini ve isteklerini net bir şekilde konuşmalıdır. Doktorunuz sizin beklentilerinizi dikkate alarak uygun bir ameliyat planı ve süreci belirleyecektir.