27.04.2025 - 02:00 | Son Güncellenme:
DİDEM SEYMEN
DİDEM SEYMEN- Gözlük ya da lens kullanmak birçok kişi için hayatın doğal bir parçası hâline gelmiş olsa da kimi zaman bu yardımcı araçlar konforun önüne geçebiliyor. Teknolojinin sağlık alanındaki hızlı ilerleyişiyle birlikte, gözlük ve lens kullanımını azaltan hatta büyük oranda ortadan kaldıran yöntemler gündeme geliyor. Refraktif cerrahi bu uygulamaların başında yer alıyor. Net bir görüşü mümkün kılabilen bu uygulamalar hakkında, Medicana Çamlıca Tıp Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tacettin Gürkan’ın görüşleri şöyle:
Günümüzde dünya genelinde her iki kişiden biri, bir tür görme bozukluğu yaşıyor. Özellikle bilgisayar, tablet ve telefon gibi ekranlarla geçirilen sürenin artmasıyla birlikte, göz sağlığı hiç olmadığı kadar önemli hâle geldi. Uzağı net göremeyen miyop bireyler, yaşla birlikte yakını görme sorunu yaşayanlar ya da hem yakın hem uzak görüşte bulanıklık yaşayan astigmat hastaları için refraktif cerrahi alternatif bir çözüm sunabiliyor. Üstelik bu işlemler, estetik ya da konfor kaygısıyla değil aynı zamanda yaşam kalitesini artırmak amacıyla da tercih ediliyor.
Kırma kusurlarını düzeltir görüntü netlik kazanır
Refraktif cerrahi, gözdeki kırma kusurlarını düzelterek gözlüğe veya kontakt lense duyulan ihtiyacı ortadan kaldırır. Bu cerrahi uygulamalarla birlikte yıllardır gözlük takan pek çok kişi, ilk kez çıplak gözle net görmenin heyecanını yaşar. Kimi zaman bir tatilde denize girerken, kimi zaman sabah gözlerini açtığında bulanık görüntüyle karşılaşmak istemeyenler için bu cerrahi yeni bir başlangıçtır. “Gözlüklerim nerede?” sorusu, sona erer.
Kişiye özel tedavi yöntemi seçilerek ilerlenir
Refraktif cerrahi, LASIK, PRK, No-touch, SMILE ve Clear Lens Extraction gibi çeşitli yöntemlerle uygulanabilir. LASIK yöntemi, korneanın bir kapağı kaldırılarak uygulanan lazer işlemidir. SMILE tekniği ise daha yeni bir yöntem olup, küçük kesiyle gerçekleştirildiği için gözde daha az kuruluk ve hassasiyet yaratabilir. PRK ise özellikle ince korneaya sahip bireylerde tercih edilir. İleri yaş grubunda ise göz içi lens değişimi anlamına gelen Clear Lens Extraction, presbiyopi uygulanabilir. Her yöntemin avantajı farklıdır ve kişinin göz yapısı ile beklentilerine göre seçim yapılır.
Ameliyat 10-15 dakika sürüyor
İşlemler genellikle kısa sürer. Ameliyat süresi toplamda 10-15 dakika arasında değişir. Lazer işlemi her bir göz için yaklaşık 5 dakika gibi bir sürede tamamlanır. Lokal damla anestezisi ile hasta operasyon sırasında genellikle ağrı hissetmez. Çoğu birey işlem sonrası birkaç saat dinlendikten sonra evine dönebilir. Ertesi gün işe gidebilir.
Refraktif cerrahiler büyük oranda kalıcı sonuçlar verir. Ancak göz, yaşla birlikte değişen bir organ olduğu için ilerleyen yıllarda yeniden bir görme kusuru gelişebilir. Özellikle 40 yaş ve sonrasında ortaya çıkan yakını görme problemi (presbiyopi) farklı cerrahi yöntemlerle tekrar değerlendirilebilir. Lazer işlemi sonrası yıllarca süren net görüş, hastaların memnuniyet düzeyini artırabilmektedir.
Tedavide gözün detaylı haritalandırılması yapılır
Refraktif cerrahi ileri teknolojik cihazlarla uygulansa da esas başarıyı belirleyen unsur, hekim tecrübesidir. Gözün detaylı haritalandırılması, tetkiklerin dikkatli analiz edilmesi ve kişiye özel tedavi planının oluşturulması sürecin başarısını doğrudan etkiler. Bu nedenle işlem öncesinde güvenilir bir sağlık kuruluşunda muayene olmak ve alanında uzman bir göz hastalıkları hekimiyle görüşmek en doğru adımdır.
İyileşme sürecinde makyaj yapılmamalı
*Refraktif cerrahi sonrasında iyileşme süreci genellikle konforlu olmaktadır. İlk birkaç gün hafif yanma, batma ve sulanma gibi şikayetler görülebilir. Ancak bunlar geçici etkiler olup genellikle birkaç gün içinde azalır.
*Gözlerin ovuşturulmaması, göz damlalarının düzenli kullanılması ve hijyene dikkat edilmesi sürecin en önemli adımlarıdır.
*İlk hafta boyunca gözlerin suyla temas etmemesi, makyaj yapılmaması, ekran karşısında geçirilen sürenin kısıtlanması gibi önerilere uymak yeterlidir.
*Bu önlemlerle birlikte, hastalar çoğunlukla ilk hafta sonunda net görüşe ulaşmaya başlar.