05.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:
CEYDA ULUKAYA
Ailemle Geziyorum”, anaokulu ve ilköğretim çağındaki çocukların, aileleriyle birlikte yaşadıkları kenti, ülkeyi ve dünyayı keşfetmeleri üzerine kurulmuş bir proje. Ancak aileyle çıkılan herhangi bir geziden farkı, çocuğu merkeze alması. İçinde farklı konseptlerde interaktif oyunların yer aldığı programlarda çocuklar, rehber eşliğinde, kendilerine özgü bir dil ve hikayeyle kurgulanmış rotaları izliyor ve “genç kaşif”liğe ilk adımını atıyor. Bunun, ipad’lerine gömülmüş dijital kuşağın kafalarını kaldırıp etraflarında olup biteni fark etmeleri bakımından taşıdığı önem su götürmez. Bir de sınırlı vakitlerinde trafik çilesini göze alıp yollara düşmekten kaçınan ve bu yüzden AVM ile tatil köyü arasında sıkışan ebeveynler var ki, “Ailemle Geziyorum” onlar için gerçek bir hazine. Sacred7 Travel bünyesinde geliştirilen projeyi, kurucularından Şebnem Akarsu şöyle özetliyor: “Şunu fark ettik ki, işin içine ancak bir hikaye koyduğunuz zaman çocuklar için o yaşanılmışlık oluyor ve bunu unutmuyorlar. Biz de bunun için, rota oluşturmak istediğimiz yerlere mutlaka önceden gidip keşif yapıyoruz, orada birkaç gün geçiriyoruz, oraya nasıl bir hikaye yerleştirebiliriz diye kafa yoruyoruz. Örneğin Mardin’e düzenlediğimiz gezide, çocuklar için yaptığımız uçurtma atölyesi ya da Ulucami’de Mardinli çocuklarla yaptıkları maç işin rengini ve tadını komple değiştirdi. Bunun dışında Ayasofya’da saklı sandık ya da Almanya’da masal rotası gibi çok çeşitli programlarımız var. Bu programları, çocuklara yönelik ‘Efsane İstanbul’ kitabının da yazarı olan Ömer Kokal’ın başdanışmanlığında, pedagoglardan da destek alarak hazırlıyoruz.”
Define bulmuş gibi
Çocukları merkezde olduğu bu geziler, aynı zamanda anne babalara da hitap edecek şekilde tasarlanmış. Gezilerde Ömer Kokal çocuklara rehberlik ederken, kokartlı bir rehber de o bölgeyi ebeveynlere anlatmak üzere hazır bulunuyor. Fakat Kokal, çocuklara anlattıklarının yetişkinlerin daha çok ilgisini çektiğini söylüyor: “Oradaki mesele o dili çocukların dünyasına hitap edecek şekilde kullanmak, merak ve heyecan uyandırmak, çocukların da kendilerini bir parçası hissedebilecekleri bir dünya yaratmak. Hal böyle olunca, aileler için de ilgi çekici oluyor. Bir de tabii, İstanbul çok büyük potansiyel taşımasına rağmen çocuk dostu bir kent değil. Birinin, hakikaten çok büyük çaba harcaması gerekiyor. Aksi halde, restoran ya da AVM’ye gidip çocuğu oyun alanına teslim ediyorsunuz. Fakat amaç birlikte bir şeyler paylaşmak, katılımcı bir ortam yaratmak. O bakımdan bu gezilerde aileler de define bulmuş gibi oluyor.” Akarsu, gezilerin çocuklar üzerindeki olumlu etkisini ise şöyle özetliyor: “Bir kere çocukların keşfetme yetisi çok gelişiyor. Eve döndüklerinde gittikleri yeri daha fazla araştırıyorlar örneğin, sınıfında sunumunu yapan dahi var. Arkeolog olmak, gezgin olmak isteyenler oluyor. Bunun dışına, gezi esnasında onlara yelek ve kulaklık veriyoruz. Grup olarak hareket etmeyi öğreniyorlar. Başka hayatlarla temas etmek empati yeteneklerinin gelişmesini sağlıyor. Ve aile olarak yararlı ve özgün bir gün geçirmiş olarak sağladıkları birliktelik daha eve giderken kurulmuş oluyor.”
Verimli bir rota için
İşin güzel yanı da şu ki, “Ailemle Geziyorum”un sunduğu bu model, ailelerin kendi başlarına da kolaylıkla izleyebilecekleri bir yol içeriyor. Akarsu, ailece verimli bir rota izlemek isteyen ebeveynlere şu tavsiyelerde bulunuyor: “Çocukla nereye gidilir diye soruyorlar genelde. Çocukla dünyanın her yerine gidilir. Ailelerin sadece orayı kendi merkezi olmaktan çıkarıp ortak merkez haline getirmesi gerekiyor. Geziyi hep birlikte planlamaktan başlayabilirler örneğin. Gitmeden önce çocuğa o yerle ilgili ufak bilgiler verebilirler, araştırmasını isteyebilirler, bir günün rotasını onun çizmesi isteyebilir, sorumluluk verebilirler. Çocuk hikayeye ortak olduğunu hissettiği zaman zaten bu konuda çok alıcı.”
“Ailemle Geziyorum”un şehir içinde düzenledikleri konaklamasız geziler, 1 yetişkin ve 1 çocuk olarak 200 liradan başlıyor. Yurt içi ve yurt dışındaki programlarından bazıları ise şöyle:
İstanbul
Gizli Semboller (Arkeoloji Müzesi - Hipodrom Meydanı)
Saklı Sandık (Ayasofya Müzesi - Yerebatan Sarnıcı)
Kayıp Elmas (Topkapı Sarayı - Cedid Ahmet Paşa Medresesi Ebru Atölyesi)
Mimar Sinan’ın Şifreleri (Süleymaniye Camii - Vefa Semti - Şehzade Camii - Yeşil Taş)
Uçurtma ile Kız Kulesi’ne Yolculuk (Kız Kulesi - Üsküdar Uçurtma Müzesi)
Boğaz’da Balığa Çıkıyoruz (Eminönü Ortaköy Sarayburnu - Kız Kulesi)
YURT İÇİ
Uzayda Bir Gece (Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi - 1 gece konaklamalı)
Doğu Karadeniz Kampı (Artvin Macahel - 3 gece konaklamalı)
Trenle Eskişehir(Eskişehir günübirlik)
Uçurtma Masalları (Mardin 1 gece konaklamalı)
Balonla Saklı Şehir Kapadokya (Kapadokya - 1 gece konaklamalı)
Destanlar Şehri Çanakkale (Çanakkale - 1 gece konaklamalı)
YURT DIŞI
Almanya Masal Rotası
(Hannau Kassel - Bremen )
Genç Kaşifler Safari’de (Cape Town - Bakabung)
Kuzey Işıklarının Peşinde Lapland (Rovaniemi)
Okyanus Safarisi Filipinler
Genç Kaşifler Europapark’ta (Basel- Strasbourg)