Geri Dön
Sd.Kfz. 251 nedir?

Sd.Kfz. 251 nedir?

II. Dünya Savaşı boyunca birçok askeri araç tasarlandı. Bu dönemde en önemli gelişmeler ise paletli araçlarda oldu. Tank ve türevleri en büyük sıçramasını savaş sırasında yaptı. Onlardan biri de Sd.Kfz. 251 oldu. Sd.Kfz. 251 nedir? Sd.Kfz. 251’nin gelişimi nasıl oldu? Sd.Kfz. 251 kullanım alanları nelerdir?

Selçuk Bulut
Selçuk Bulut

Sd.Kfz. 251 nedir?

Haberin Devamı

Sd.Kfz. 251 (Sonderkraftfahrzeug 251, Schützenpanzerwagen) Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından İkinci Dünya Savaşı sırasında kullanılan yarı tırtıllı zırhlı personel taşıyıcıdır (ZPT).

Sd.Kfz. 251’nin gelişimi

İlk olarak Nazi Almanyası'nın Hanomag şirketi tarafından İkinci Dünya Savaşı sırasında tasarlanmış ve imal edilmiş bir zırhlı muharebe aracıdır. Bu araçlardan savaş boyunca 15,000'den fazla üretilmiştir.

Bu aracın erken üretim modelleri 1'inci Panzer Tümeni'ne 1939 yılında verildi. Aracın pek çok çeşidi olan dört ana modeli (A - D) vardı. Temel düşünce, bir piyade mangasını düşman hafif silah ve topçu ateşinin bir kısmına karşı koruyarak savaş alanına ulaştırmak için bir aracın kullanılmasıydı. Aracın üstünün açık olması personelin özellikle havada paralanan mühimmata karşı hala hassas olduğu anlamına geliyordu.

Haberin Devamı

Milliyet

İlk iki model az sayıda üretilmiştir. C modeli, daha fazla üretilmiş fakat hafif silah ateşinden makul bir koruma sağlaması için yapılan çok açılı kaplamalar bu modeli üretim için oldukça karmaşık bir araç haline getirmiştir. D versiyonu daha basit tasarımlıdır ve kolayca tek parça, eğik, düz arka kapıları ile tanınabilir.

Aracın arazide görev yapması için tasarlanmasına rağmen ön tekerleklerinin müteharrik olmaması sebebiyle bazı yetersizlikleri vardır.

Standart personel taşıyıcı versiyonu açık personel bölmesinin önünde, sürücünün üst arkasına yerleştirilmiş bir adet 7.92 mm MG34 veya MG42 makineli tüfek ile donatılmıştır. Genellikle uçaksavar maksatlı kullanılan ikinci bir makineli tüfek aracın arkasına monte edilmiştir.

Milliyet

Sd.Kfz. 251’nin kullanım alanları

Bu araçlar panzergrenadier askerlerinin panzerlerle beraber harekat yapması ve gerektiğinde piyadeye destek sağlaması amacıyla kullanılmıştır. Uygulamada, bu araçların sayısı asla yeterli olmamış ve birçok panzergrenadier birimi nakliye için kamyonlar ile yetinmek zorunda kalmıştır. Panzer Lehr gibi sadece çok az mümtaz tümen kendi piyade birimlerini donatmak için yeterli sayıda bu araçtan almıştır.

Bu aracın, uçaksavar silahları, hafif obüsler, tanksavar silahları, havan ve hatta güdümsüz topçu roketleri taşıyan özel maksatlı tipleri de üretilmiştir. Kızılötesi algılayıcılarla donatılan Panther tankları için potansiyel hedefleri noktalamak maksadıyla kızılötesi arama ışığı kullanan bir versiyonu da üretilmiştir.

Benzer İçerikler