Geri Dön
Rasputin kimdir?

Rasputin kimdir?

Çar II. Nikolay zamanında sarayda etkili olmuş, Rusya'nın şeytanı olarak da bilinen, Boney M. grubunun 'Rasputin' şarkısıyla da merak edilen ra ra Rasputin kimdir? Gelin, hep birlikte Molatik olalım...

Fazilet Şenol
Fazilet Şenol

Deli papaz

Haberin Devamı


Doğa üstü yeteneklere sahip olduğu söylenen, deli papaz olarak da bilinen Rasputin, yani Grigori Yefimovich Rasputin, 22 Ocak 1869 yılında doğdu. Garip olaylar Rasputin daha çocukken yaşanmaya başlladı. Maria ve Dimitri adında iki kardeşi vardı Rasputin'in. Maria, sara hastasıydı ve Tura Nehri'nde boğularak ölmüştü. Bir gün Rasputin ve erkek kardeşi Dimitri, göletin kenarında oyun oynarlarken Dimitri kayıp suya düştü, sonra suya Rasputin de atladı. Yoldan geçen bir adam onları kurtardı fakat bu olaydan sonra Dimitri zatürre olup ölmüştü.

Milliyet

Saraydaki etkisi büyüdü


Çocukluğunda farkettiği bu gizemle birlikte yeteneklerini de keşfetmeye başladı. Babasının atını çalan kişileri bulduğunu düşündü ve onları linç ettirdi, Meryem Ana'nın ona göründüğünü iddia etmeye başladı ve kendini aziz ilan etti. Daha sonrasında girdiği bir tarikattan ötürü acı çekerek ve günah işleyerek günahtan çıkacağına inanarak yaşadı. Bu inancı da kadınlarla olan hikâyelerine açıklık getirmektedir. Abartılı cinsel yaşamı ve Rusça 'yoldan çıkmış' anlamına gelen 'rasputine' ile benzerliği kullanılarak çok fazla alaya alındı.

Haberin Devamı

Saraya girmesi ise bir gün Çar II. Nikolay'ın küçük oğlu Alexei'nin hastalanması ile oldu. Alexei hemofili hastasıydı ve doktorlar çocuğun hastalığına çare bulamıyorlardı. Bir gün Alexei attan düştü ve kanamasını durdurmaya kimse çare bulamadı. Çaresiz kalan Çariçe'ye arkadaşı Anna Vyrubova, Rasputin'in şifacılığının methini duydu ve onu saraya davet etti. Rasputin saraya ilk adım attığı anda Çar ve Çariçe'nin gözünü büyülemişti. Daha sonrasında ise hem Çar'ın hem Çariçe'nin büyük bir sırrı olan, oğullarının hastalığını bilmesinden, hem de tek çare olarak gözükmesinden dolayı sarayda etkisi iyice arttı. Çariçe de bağlanmıştı iyice Rasputin'e. Hatta halk arasında 'Çariçe'nin sevgilisi' olarak anılıyordu Rasputin. Sadece Çariçe'yi değil Çar'ı da etkisi altına aldı.

Milliyet

Siyanür içmesine rağmen...


Haliyle Rasputin'in bu etkisi Çar başta olmak üzere bütün Rusya'yı da rahatsız etmişti. Bu arada I. Dünya Savaşı patlak verdi ve Rasputin bu savaşa Rusya'nın girmesini hiç istemiyor felaketi olarak görüyordu. Kendini iyice içkiye ve cinsel hayata kaptırdı. Rusya'nın savaştaki başarısızlığının müsebbibi Rasputin olarak görülüyordu. Bütün bu rahatsızlıklar da Rasputin'in ölümünü getirdi. Ölümü de kendi gibi esrarengiz oldu Rasputin'in.

Haberin Devamı

Rasputin'den rahatsız olan Prens Felic Yussupov ve birkaç kişi Rasputin'e komplo hazırladılar. Prens, Rasputin'i içki içmek için bir odaya davet etti. Ancak Rasputin'in içkisinde siyanür vardı. Rasputin zehir dolu bardağı içmesine rağmen hiçbir şey olmamıştı. Şaşkına dönen prens ona birkaç el daha ateş etti, yine öldüğünü düşündü fakat Rasputin yine ayağa dikilip ona bir şeyler söylemeye devam etti ve kaçmaya başladı. Sarayın bahçesinde koşarken Rasputin bir kez daha vuruldu ve yere yığıldı. Daha sonra da Rasputin'in cesedi Neva Nehri'nin buzlu sularına atıldı. Ertesi gün ceset çıkarıldığında Rasputin'in hemen ölmediği, suda çırpındığı anlaşıldı. Şubat Devrimi sırasında da cezasını bulmadığı düşünülerek cesedi mezarından çıkarıldı ve yakıldı.

Haberin Devamı


Fazilet.Senol@hotmail.com
twitter.com/SenolFazilet
instagram.com/SenolFazilet

Benzer İçerikler