Alexandre Dumas: 'Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için'
Alexandre Dumas, edebiyata kazandırdıklarıyla unutulmaz bir isim. Yazdıklarıyla insanlığa birçok derinlikli eser bırakan ve hâlâ daha severek okuduğumuz bir yazar olan Alexandre Dumas'ın hayatına gelin Molatik olalım...
İlk oyunu arkadaşının yardımı sayesinde sahnelendi
Alexandre Dumas, 24 Temmuz 1802 yılında Fransa’da doğdu. Babasını çok küçük yaşlarda kaybedince Paris’e giden Alexandre Dumas, avukat olmayı çok istese de Fransa Kralı Orleans Dükü olan Louis-Phlippe’in hizmetine girdi. Hayatı boyunca yaşadığı maddi zorluklar nedeniyle eğitimini tamamlayamayan Dumas, kendi çabalarıyla İspanyolca öğrendi.
Noter katipliği, Dük sekreterliği gibi çeşitli işlerde çalışan Alexandre Dumas, sonrasında tiyatroya yöneldi ve oyun yazmaya başladı. Öyle ki İlk oyunu “Av ve Aşk”, bir arkadaşının yardımı sayesinde tiyatroda sahnelendi. Sahnelenen bu oyundan sonra sırası ile diğer oyunlarını yazan Alexandre Dumas’a popülerliği getiren ise “Monte Cristo Kontu” ve “Üç Silahşörler” isimli eserleri oldu.
Fransa’nın yetiştirdiği en önemli yazarlardan…
Rusya’da yaşadığı yıllarda Rusya ile ilgili bir gezi kitabı yazan Alexandre Dumas, daha sonra İtalya’ya geçti ve İtalya’nın ünlü Indipendente isimli gazetesini çıkardı. Fakat yazarlıktan iyi bir gelir elde etmesine rağmen, lüks yaşam tarzı ve kadınlara olan düşkünlüğü son yıllarını yoksulluk içinde geçirmesine neden oldu.
Alexandre Dumas, 1870'te hayatını kaybetti ve doğduğu yer olan Aisne ilindeki Villers-Cotterêts'te gömüldü. Ölümü Fransa-Prusya Savaşı'nın gölgesinde kaldı ve değişen modayla da ünü azaldı. Yirminci yüzyılın sonlarında Reginald Hamel ve Claude Schopp gibi uzmanlar Alexandre Dumas’ın kaybolmuş işlerinin bulunmasının yanı sıra eserlerinin yeniden değerlendirilmesine ve sanatının takdir edilmesine sebep oldu ve 1970'te onuruna Alexandre Dumas Paris Métro istasyonuna ismi verildi. Paris'in dışındaki kır evi Château de Monte-Cristo restore edildi ve müze olarak halka açıldı.
Fransa’nın yetiştirdiği en önemli yazarlardan bir tanesi olan Alexandre Dumas, Victor Hugo ve Emile Zola gibi büyük yazarların yanına taşınan küllerinden sonra hak ettiği değeri görmeye başladı. Öyle ki Üç Silahşörler kitabında kullandığı "Birimiz Hepimiz, Hepimiz Birimiz İçin" sözü bugün bile tüm dünyada kullanılan bir söz kalıbı...