Geri Dön
Kuzey Işıkları önümüzdeki yıllarda daha az görülecek

Kuzey Işıkları önümüzdeki yıllarda daha az görülecek

Dünya üzerinde gerçekleşen en popüler doğa olaylarından birisi olan Kuzey Işıkları Aurora Borealis yakın bir tarihte yoka yakın bir seviyede azalma gösterebilir.

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

Kuzey Işıkları, Dünya'nın en güzel ışık gösterilerinden birisi. Her yıl milyonlarca turist Kuzey Işıkları'nı (Aurora Borealis) izlemek için İsveç, Finlandiya, Norveç ve İzlanda gibi kuzey ülkelerine akın ediyor.

Haberin Devamı

Örneğin Norveç'i ziyaret eden turistlerin yüzde 10'u yalnızca Kuzey Işıkları'nı görmek için ülkeye gidiyor.

Kuzey Işıkları tamamen doğal bir olay olması sebebiyle her an ortaya çıkmıyor ve tur şirketleri de Kuzey Işıkları'nı görürsünüz gibi bir garanti de vermiyor.

Ortaya çıktığı yeri küçük bir Yıldız Savaşları setine çeviren Kuzey Işıkları fenomeni artık gerçekleşmeyecek mi?

Bu sorunun cevaı tabiki hayır. Fakat 2020 yılına kadar Kuzey Işıkları'nın görülme oranında ciddi bir azalma yaşanacak. Bu sebeple bu kış Kuzey Işıkları'nı izlemek için en iyi yıllardan birisi.

11 yılda bir başa dönen Güneş döngüsü, gerileme sürecine giriyor ve bu olaya Solar Minimum adı veriliyor. Bu süre içerisinde Güneş rüzgarlarında belirgin bir azalma gözleniyor.

Haberin Devamı

Kuzey Işıkları'nın oluşumu da Güneş rüzgarlarının şiddetiyle ilişkilidir.

Kuzey Işıkları, zirve noktasına tekrar 2025 yılında çıkacak. Bu sebeple o tarihe kadar kuzey ülkelerini seyahat edecek kişiler iyice araştırma yapmalı.

Dünya'da Kuzey Işıkları'nın en iyi izlendiği yer Norveç'e bağlı olan Svalbard Adası. Svalbard Adası'nda nufüs oldukça seyrek olduğu için Kuzey Işıkları'nı gözlemlemek de bir o kadar heyecan verici oluyor.

Yaz aylarında Svalbard Adası'nda Güneş 24 saat boyunca batmıyor.

Kuzey Işıkları'nın rengi nasıl oluşur?

Kuzey Işıkları'nın rengini belirleyen faktörler değişkenlik gösterir. Kırmızı renkler atmosferin 180 kilometre yukarısında, yeşil renkler 120 ila 180 kilometre arasında ve mavi ve pembe renkler ise 120 kilometre aşağısında gerçekleşir.

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Benzer İçerikler