Nesli tükenen hayvanlar nelerdir? Nesli tükenmek üzere olan hayvanlar
Nesli tükenen hayvanlar hakkında bilgi edinmek istiyoruz, merak ediyoruz. Peki nesli tükenen hayvanlar hangileri? Sizler için mutlaka bilmeniz gereken nesli tükenen hayvanları araştırdık...
Nesli tükenen hayvanların sayısı hiç de azımsanmayacak kadar çok. Doğal afetler, iklim ya da yerküre değişimleri gibi birçok sebepten ötürü birçok canlı türünün nesli tükenmiştir. Dünyanın doğal bir dengesi olduğu için bazı canlıların yok olması tabii bir sonuçtur. Ancak insan faktöründen ötürü doğal dengenin bozulması da beraber birçok canlı türünün neslinin insanoğlu faktöründen ötürü tükenmesini ortaya çıkarmıştır. Doğrudan avlanma sonucunda birçok canlı türünün nesli sona ermiştir.
Dinozorlar
Dünya üzerinde bugüne kadar en az 500 canlı türünün nesli tamamen tükenmiştir. Bu nesli tükenen hayvanlar arasında elbette en bilinen dinozorlardır. Dinozorlar tam 160 milyon yıl boyunca kara hayatına egemen olmuşlardır. Bugüne kadar dinozorların nasıl yok olduklarına dair pek çok iddia ortaya atılmıştır. Nobel ödüllü fizikçi Luis Alvarez ile jeolog Walter Alvarez'in ortaya koyduğu 'dinozorların nesillerinin 65 milyon yıl önce bir göktaşının Dünya'ya çarpmasıyla sona erdiği görüşü en çok kabul gören görüş olmuştur. Yeryüzündeki 1000 dinozor türünün neslinin
bundan 65 milyon yıl önce tükendiği bilinmektedir.
Javan gergedanı
Gergedanların çok değil sadece birkaç yıl neslinin tamamen tükeneceği düşünülüyor. Dünyamızdaki nadir kalan büyük memelilerden olan gergedanlar bol su olan yerlerde yaşar. Yağmur ormanlarında yaşayan bu javan gergedanları Tayland, Hindistan ve Endonezya'da yaşıyorlar.
Fildişi gagalı ağaçkakan
Fildişi gagalı ağaçkakan türü dünyanın en büyük ağaçkakanları olarak sıralanıyor. ABD'de Arkansas ve Louisiana'da görülse de dünya üzerinde nesli tükenmeye yüz tutmuş canlıların en başında geliyor.
Hazar kaplanı
Hazar kaplanları batıda Türkiye, Kafkasya'da İran, Türkmenistan ve Afganistan'ın kuzey kesimleri ile Mogolistan'da ve elbette ismini aldığı Hazar denizi etrafında yaşamaktaydı. Hazar kaplanlarının 1970 yılında Rusya'daki türün son üyesinin ölümüyle yok olduğu biliniyor.
Moa
Moalar dünyanın en büyük kuş türü olarak kabul edilseler de nesilleri insanlar tarafından yok edilmiştir.
Tazmanya kurdu
Avustralya'ya özgü büyük bir etçil keseli olan Tazmanya kurdu 1930'lara kadar yaşamıştır.
Çizgili sırtlanlar
Afrika kıtasının kuzeyinde, Asya'nın batısında ve Hindistan'da yaşamış olduğu bilinen çizgili sırtlanların nesillerinin tükendiği kabul ediliyor.
Kuzey pasifik balinaları
Kuzey pasifik balinaları özellikle 1960'lı yıllarda başlayan balina avı nedeniyle hızla tükenmiştir. 70 ton ağırlığındaki bu balinaları dişleri sayesinde yaşları ortaya çıkmaktadır.
Kuzey sportif lemuru
Yaklaşık 28 cm boyunda olan kuzey sportif lemuru tehlike altında kaldığında boksör duruşu yaparak kendini savunmaya çalışır. Madagaskar bölgesinde yaşamakta olan kuzey sportif lemuru yaprak ve meyveler ile beslenir. Kuzey sportif lemuru sayıları ormanların kesilmesi yüzünden gün geçtikçe azalmakta.