Geri Dön
Jüpiter'in uydusu Europa uzaylı yaşamı için en elverişli yer olabilir

Jüpiter'in uydusu Europa uzaylı yaşamı için en elverişli yer olabilir

Bilim insanları uzaylı yaşamına elverişli olduğunu düşündükleri Jüpiter'in uydusu Europa'da daha detaylı çalışmalar yapmaya karar verdi. Europa, uzaylı yaşamı için en elverişli yer olarak düşünülüyor.

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

Bilim dünyası yıllardır uzayda yaşam araştırmaları yapıyor. İlk olarak bizler gibi canlıların var olabileceği bir yaşam arayan bilim insanları artık mikroskobik ölçüde yaşamın peşine düştü diyebiliriz.

Haberin Devamı

Bazı bilim insanları da dışı buz tabakasıyla kaplı fakat içerisinde okyanus bulunduğunu tespit ettikleri gezegen ve uydulara odaklanıyor. İşte buzla kaplı gök cisimlerinden biri de gaz devi Jüpiter'in uydusu Europa.

1997 yılında NASA'nın Gelileo uzay aracı, Europa'nın manyetik alanında bir bent tespit etti. Tespit edilen bentin sebebinin, uydunun buzla kaplı tabakasının altında yatan okyanus sebebiyle açığa çıkan bir gayzer olduğu düşünüldü. Galileo uzay aracı tarafından tespit edilen gayzer verisi geçtiğimiz Pazartesi günü tekrar incelendi.

Galileo uzay aracı 1997 yılında Europa'nın yüzeyinin 200 km üzerinden geçti.

ABD'deki Johns Hopkins Üniversitesi'nde görevli gezegen bilimci Elizabeth Turtle, Europa uydusu hakkında şu açıklamaları yaptı: ''Europa'nın yaşam için gereken birçok bileşene, özellikle bildiğimiz şekilde yaşam için, sahip olduğunu biliyoruz. Su var. Enerji var. Bir miktar karbon maddesi var. Fakat Europa'nın yaşanabilir olması, cevaplamak istediğimiz en büyük sorulardan biri.''

Haberin Devamı

''Bir gayzerin tespit edilmesi konusunda en çok heyecan veren şeylerden biri bunun, daha ılık olan ve buz tabakası sayesinde radyasyondan korunan ve Europa'nın en yaşanabilir bölgesi olma ihtimali bulunan okyanustan buz tabakasına doğru yükselmesi.''

''Bu da, gayzerden gelen maddeyi örnek olarak deneyebileceğimiz anlamına geliyor.''

Jüpiterin uydusu Europa uzaylı yaşamı için en elverişli yer olabilir

Mars hakkında ortaya atılan en ilginç 11 iddia!

Michigan Üniversitesi'nde görevli fizikçi Xianzhe Jia tarafından yürütülen araştırma, Nature Astronomy dergisinde yayınlandı.

Araştırmanın bulguları, Europa'nın gayzerlerinden elde edilen diğer kanıtları destekliyor. Hatta Europa'nın buz tabakası ile örtülü okyanusu Dünya'daki okyanuslardan iki kat daha fazla su içeriyor olabilir.

NASA'nın Hubble Uzay Teleskopu 2012 yılında, Europa'daki bir gayzerin morötesi verilerini topladı.

NASA, Haziran 2022'de başlatmayı öngördüğü Europa Clipper görevi ile Europa'da yaşama dair bulguları daha yakından araştırmayı planlıyor.

Europa'nın Güneş Sistemi'nde yaşama en elverişli yer olduğu düşünülüyor. Ayrıca Europa yalnız da değil.

Haberin Devamı

NASA'nın Cassini uzay aracı, Satürn'ün Enceladus uydusunda benzer gayzer mevcudiyetleri tespit etti. Enceladus'ta hidrotermal deliklerden açığa çıkan hidrojen olduğu gözlemlendi. Enceladus'taki şartların, Dünya'daki gibi bir yaşamı başlatabileceği düşünülüyor.

Dünya'nın uydusu Ay'dan biraz daha küçük olan Europa'nın yüzeyini 15 ila 25 km kalınlığında bir buz tabakası kaplıyor.

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Benzer İçerikler