
İsimleri belli oldu: Anadolu Yıldızı ve Göktürk Gezegeni
Türkiye'nin isim verdiği yıldızın ve onun gezegeninin adları belli oldu: Anadolu ve Göktürk!
Uluslararası Astronomi Birliği, kuruluşun 100. Yılı dolayısıyla 2019 yılı boyunca dünya çapında etkinlikler düzenledi. Bunlardan biri de ötegezegen isimlendirme kampanyasıydı. 112 ülkenin katıldığı kampanyayı, ülkemiz adına Uluslararası Astronomi Birliği’nin Türkiye’deki resmi temsilcisi Türk Astronomi Derneği yürüttü. Bugün, o isimler açıklandı. Bilimsel adı WASP-52 olan yıldızın yeni adı artık Anadolu ve yörüngesinde dolanan gezegenin adı Göktürk.
Türk Astronomi Derneği’nin isimlendirme komitesi; Türkiye’deki okullar, üniversiteler, gözlemevleri, astronomi ve astrofizik bölümleri, planetaryumlar, bilim merkezleri tarafından sunulan önerileri dikkatle inceledi. Kurallara uygun olmayan isimler elendikten sonra en çok oy alan Anadolu ve Göktürk isimleri seçildi. Türk Astronomi Derneği’nin resmi sitesindeki açıklamaya göre:
ANADOLU İsmini Öneren Kurumlar
İZMİR/BORNOVA – Aziz Erol Güzelcan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
İSTANBUL/TUZLA – VKV Koç Lisesi
İSTANBUL / SİLİVRİ – Selimpaşa İMKB Mes. ve Tek. And. Lisesi
ANKARA / KAHRAMANKAZAN – Efes Meslek Lisesi
GÖKTÜRK İsmini Öneren Kurumlar
NEVŞEHİR/MERKEZ – Yavuz Sultan Selim Han Ortaokulu
TEKİRDAĞ/SÜLEYMANPAŞA – Fatih Anadolu Lisesi
MUĞLA – Bilim ve Sanat Merkezi
ANKARA / KALECİK – Ahiler Ortaokulu
BURSA / YILDIRIM – Şehit Piyade Er Rahim Keskin Ortaokulu
Peki adını koyduğumuz gökcisminin özellikleri nelerdir?
WASP-52, yeni adıyla Anadolu yıldızı, bizden 456.6 ışık yılı uzaklıkta, Pegasus Takımyıldızı yönünde bulunuyor. Çapı Güneş’in çapının 0.8 katı, kütlesi Güneş’inkinin 0.9 katı. Görünür parlaklığı 12 kadir olan yıldız, küçük bir teleskopla sonbahar aylarında rahatlıkla görülebilir.
WASP-52b, yeni adıyla Göktürk ötegezegeni, kendi yıldızı etrafında 1.7 günde dönüyor ve yıldızına uzaklığı sadece 0.03 astronomik birim, yani Dünya-Güneş arası uzaklığın sadece yüzde üçü. Gezegenin Süper-Jüpiter tipi bir gezegen, öyle ki kütlesi Dünya’dan 146 kat büyük ve çapı Dünya’nın 14 katı. Yıldızına fazlasıyla yakın olan ötegezegende yaşam olma ihtimali bulunmuyor.