Geri Dön
Galileo kimdir?

Galileo kimdir?

Galileo'nun adına okuduğumuz bir yazıda sıkça rastlıyoruz. Peki onun hakkında ne biliyoruz? Galileo kimdir? İşte Galileo hakkında mutlaka bilmeniz gerekenler...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Galileo kimdir?

Haberin Devamı

Galileo, İtalyan astronom, filozof, fizikçi, mühendis, matematikçidir. Tam adı Galileo Galilei'dir. 15 Şubat 1564'te İtalya'nın Pisa şehrinde doğan Galileo, 8 Ocak 1642 yılında Floransa'ya bağlı Arcetri şehrinde hayatını kaybetmiştir. Galileo, Rönesans'ın bilimsel devrimine büyük katkıda bulunmuştur.

'Modern fiziğin babası'

Galileo, 'gözlemsel astronominin babası', 'bilimin babası' ya da 'modern fiziğin babası' gibi isimlerle anılmıştır. Dünyanın döndüğünü kanıtlamaya çalışan Galileo önemli bir bilim insanı olması olarak anılıyor. Ancak yaşadığı dönemde deli olduğu düşünülmüştür. Yaptığı çalışmalar genellikle sansürlenmiştir.

Galileo hayatı

İlk öğrenimini Floransa'da tamamlayan Galileo, daha sonra Pisa Üniversitesi'nde tıp öğrenimine başlamıştır. Ancak ekonomik açıdan zorluklar yaşadığı için öğrenimini yarıda bırakmak zorunda kalmıştır. Bunun üzerine 1583 yılından itibaren matematiğe yönelmiştir. 1589'da tekrar okul hayatına devam eden Galileo, profesör olmayı başarmıştır.

Haberin Devamı

Galileo ve çalışmaları

1609-1610 yılları arasında bir dizi buluş gerçekleştiren Galileo, astronomi gözlemlerinde teleskobun kullanılmasını başlatmıştır. Ay'ın yüzeyinin, sanılanın aksine düzgün olmadığını ve girintili çıkıntılı olduğunu keşfetmiştir. Güneş üzerindeki gölgelerin leke olduğunu kanıtlayan Galileo, 1610'da tartışmalı kitabı 'Yıldızların Habercisi'ni yayımlamıştır.

Galileo ve tepkiler

Dünya'nın döndüğü iddiasını ortaya koyan Galileo, özellikle Papa tarafından ciddi baskılara maruz kalmıştır. Papa V. Paul tarafından kurulan komisyon, sadece Galileo'nun kitaplarını yasaklamamış aynı zamanda Dünya'nın döndüğü iddiasından da vazgeçmisine yönelik ciddi bir baskı uygulamıştır. Önce müeppet hapis cezasına çarptırılan daha sonra bu cezası evde göz hapsine evrilen Galileo, kör olduktan kısa bir süre sonra yani 1642 yılında hayatını kaybetmiştir.

'Dünya Astronomi Yılı'

Galileo'nun geçmişte yaptığı buluşlar günümüzde altın buluşlar olarak kabul edilmektedir. 2009 senesinde, Galileo'nun teleskopla yaptığı ilk gözlemin 400'üncü yıl dönümü olmasından ötürü 'Dünya Astronomi Yılı' olarak ilan edilmesi konuşulmuştur. UNESCO ve BM'nin yaptığı bu çağrı karşılık bulmuş ve 2009 yılı 'Dünya Astronomi Yılı' olarak kabul edilmiştir.

Benzer İçerikler