Geri Dön
Dünya bugün en yavaş hızında dönecek! Günöte nedir?

Dünya bugün en yavaş hızında dönecek! Günöte nedir?

Dünya, Güneş'e en uzak konumuna geldiğine ortalama olarak 3 bin 600 kilometre daha yavaş dönüyor. Buna da günöte deniyor ve her yıl yaşanıyor. Peki günöte nedir?

Turcel Orman
Turcel Orman

Günöte ya da afel diye bilinen ve Dünya'nın Güneş'e en uzak konumunda olacağı ve en düşük dönme hızına ulaşacağı gök olayı bu akşam Türkiye saatiyle 20:46'da gerçekleşecek. Afel ya da günöte nedir?

Haberin Devamı

Günöte nedir?

Her gezegen gibi Dünya da Güneş'in etrafında dönüyor. Dönerken de elips şeklindeki yörüngesini takip ediyor. Fakat Güneş, bu yörüngenin merkezinde bulunmadığından Dünya, elip yörüngesinin Güneş'e en uzak kısmına denk geldiğinde daha yavaş dönmeye başlıyor.

Günöte gerçekleirken Dünya, Güneş'e 152 milyon kilometre uzaklığında oluyor. Dünya, Güneş'e en yakın konumundayken ise uzaklığı 147 milyon kilometreye iniyor. Buna da günberi deniyor. Günberi ise bu yıl 3 Ocak'ta gerçekleşmişti.

Dünya'nın Güneş'e olan bu maksimum uzaklığı, dönme hızının 3600 kilometre daha yavaş olmasına neden oluyor. Kepler Kanunu'na göre gezegenler Güneş'e yaklaştıkça hızlı, uzaklaştıkça yavaş hareket ediyor.

Her yıl 2-7 Temmuz günlerinden birinde yaşanan günöte, bu sene 6 Temmuz akşamı 20:46'da yaşanacak.

Haberin Devamı

Yalnızca Dünya'nın bir gecelik dönüş hızını ve o gecenin uzunluğunu etkileyen günötenin mevsimlere bir etkisi yok.

Fakat günöte gerçekleşirken Kuzey Yarımküre'de yaz mevsimi yaşandığı için o kısma daha çok güneş radyasyonu ulaşıyor ve günün aydınlığı daha uzun sürüyor.

turcel.orman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler