16.04.2024 - 09:31 | Son Güncellenme:
Ramazan ayını oruç ile geçirip, Ramazan Bayramına kavuşan inananlar şimdilerde Şevval ayı orucu hakkında bilgileri araştırmaya başladı. Ramazan ayının hemen ardından başlayan bu aya Hicri takvime göre Şevval ayı ismi verilmiştir. Bu ay içerisinde tutulan 6 günlük oruç, İslam dininde özel bir yere sahiptir. Peki Şevval ayı başladı mı, Şevval ayı orucu kaç gün tutulur, hükmü nedir?
Ramazan’dan sonra Şevval ayında altı gün oruç tutmak müstehaptır. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur.” (Müslim, Sıyâm, 204 [1164]) buyurmuştur. Bu oruç peş peşe tutulabileceği gibi ara verilerek de tutulabilir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 2/435).
Şevval ayında nâfile olarak tutulan oruç, Ramazan’da tutulmayan oruçların yerine geçmez; yani Ramazan’da tutulmayan oruçların ayrıca kaza edilmesi farzdır. Bir oruçta hem kaza hem de nâfile yerine niyet edilmesi geçerli olmadığından Şevval ayında tutulan oruçta da bunlardan yalnız birine niyet etmek gerekir. Şevval ayında oruç tutulurken, Ramazan’da tutulamayan oruçların kazasına niyet edilirse bu oruçlar kaza orucu olarak tutulmuş olur.
2024 yılı içerisinde Şevval ayı 10 Nisan tarihinde başladı. 8 Mayıs tarihinde ise sona erecek.
Şevval ayı içerisinde 30 gün boyunca herhangi bir 6 gün oruç tutulabilir. Oruçlar peş peşe tutulabileceği ara verilerek de tutulabilir.