10.08.2024 - 08:58 | Son Güncellenme:
Roblox, kullanıcıların kendi oyunlarını tasarlamalarına ve başkaları tarafından oluşturulmuş oyunları oynamalarına olanak tanıyan çevrimiçi bir platformdur. 2006 yılında piyasaya sürülen bu platform, özellikle gençler ve çocuklar arasında oldukça popülerdir. Roblox, kullanıcıların farklı türlerdeki oyunlar yaratmalarına ve bu oyunları başkalarıyla paylaşmalarına imkan veren Roblox Studio adlı bir araç sunar.
Platform, "oyun içinde oyun" konseptini benimser, bu da kullanıcıların yaratıcı dünyalarını ve oyunlarını diğer kullanıcılarla paylaşmasına olanak tanır. Oyuncular, Roblox'un sanal para birimi olan "Robux" kullanarak oyun içi satın alımlar yapabilir, karakterlerini kişiselleştirebilir ve farklı oyun içeriğine erişebilir.
Roblox ayrıca sosyal bir platform olarak da işlev görür, kullanıcılar arasında etkileşimi teşvik eder ve topluluk oluşturma üzerine yoğunlaşır. Kullanıcılar, oyun içinde arkadaşlarıyla sohbet edebilir, işbirliği yapabilir ve çeşitli etkinliklere katılabilir.
Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Bilişim Suçları Soruşturma Bürosu 1 Ağustos tarihinde Adana 6. Sulh Ceza Hakimliği'ne Roblox isimli oyun platformu için erişimin engellenmesi talebinde bulundu. Savcılık siteye ait 5 bağlantı uzantısına da talebinde yer vererek, "URL adreslerinin çocukların istismarına neden olacak içerikler barındırması" ifadelerini kullandı. Talebi değerlendiren Adana 6. Sulh Ceza Hakimligi aynı gün erişimin engellenmesine karar verdi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
Çocukların istismarına neden olacak içerikler barındırması sebebiyle Roblox isimli oyun platformuna ve uygulama marketlerindeki linklerine, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun”da belirtilen hususlar çerçevesinde Adana 6. Sulh Ceza Hakimliğince erişim engeli getirilmiştir.
Unutulmamalıdır ki Türkiye Cumhuriyeti, bir Hukuk Devletidir. Devletimiz, Anayasamıza göre çocuklarımızın korunmasını sağlamak için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür.
Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın üstün yararının gözetilmesi, onların korunması ve desteklenmesi herkesin görevidir.
Türkiye, dünyadaki gelişmeleri yakından takip eden, teknolojiyi en iyi şekilde kullanan ülkelerin başında gelmektedir. Ancak teknolojinin olumsuz yönde kullanılması asla kabul edilemez.
Ülkemizin ve milletimizin geleceğini düşünen, sorumluluk makamında bulunan herkesin çocuklarımızı hedef alan bu tür durumlara karşı hassasiyetle yaklaşması, popülist ve sorumsuz söylemlerden uzak durması gerekir.Toplumsal yapımıza dinamit koymaya yönelik girişimlere, çocukların istismarına, şiddete teşvik edilmesine, her biri birer cevher olan evlatlarımızın gelişimini olumsuz yönde etkileyecek faaliyetlere asla müsaade edilmeyecektir.
"Günümüz dijital çağında, çocuklarımızın güvenliği ve sağlıklı gelişimi her zamankinden daha büyük bir önem taşımaktadır. Okullarımızın, öğretmenlerimizin ve eğitim öğretim ortamlarımızın yanında bilhassa sosyal medya mecraları da evlatlarımızın gelişiminde etkilidir.
Bakanlık olarak, çocuklarımızın dijital dünyada karşılaşabilecekleri tehlikelerden korunması ve dijital bağımlılığın önüne geçilmesi için çeşitli önlemler almaktayız.
Son yıllarda, sosyal medya platformları ve çevrim içi oyunlar, çocuklarımızın zamanının büyük bir kısmını almaktadır. Bu platformlar, öğrencilerimizin sosyal, akademik ve psikolojik gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilecek içeriklere ev sahipliği yapabilmektedir. Özellikle Instagram ve Roblox gibi popüler platformlar, çocuklarımızın dijital bağımlılığa sürüklenmesine ve dijital faşizm olarak adlandırabileceğimiz kontrolsüz içeriklerle karşılaşmasına neden olabilmektedir.
Hiç kuşku yok ki, dijital medya platformlarının evrensel hukuka, iç hukuka ve geleceğe dair sorumluluklarımıza saygı duyması elzemdir.
Unutmayalım ki, evlatlarımızı sosyal medya araçlarının Dijital Faşizm'inden korumak hepimizin ortak sorumluluğudur. Dijital Faşizme hep birlikte dur demeliyiz!