02.01.2025 - 11:47 | Son Güncellenme:
Kandil'de oruç tutulur mu? Kandil orucu ne zaman, kaç gün tutulur? Regaip Kandili orucu ile ilgili merak edilen detayları derledik. İşte Regaip Kandili tarihi ve kandil orucu ile ilgili soruların yanıtı.
2025 yılı Regaip Kandili 2 Ocak Perşembe günü idrak edilecek.
Hz. Peygamber (s.a.s.), “Şaban’ın on beşinci gecesi (yani Berat Gecesi) olduğunda o gece ibadet ediniz, gündüzünde de oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasına (rahmeti ile) tecelli eder ve fecir doğana kadar şöyle buyurur: ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu isteyen…” (İbn Mâce, İkâmetü's-salavât, 191 [1388]; bkz. Tirmizî, Savm, 39 [739]). Diğer taraftan Hz. Peygamber (s.a.s.), Zilhiccenin ilk dokuz günü (Ebû Dâvûd, Savm, 61 [2437]; Nesâî, Sıyâm, 70 [2372]), pazartesi ve perşembe günleri, âşûrâ ve arefe günü oruç tutar (Müslim, Sıyâm, 196-197 [1162]; Nesâî, Sıyâm, 70 [2372]; İbn Mâce, Sıyâm, 41-42 [1733, 1739-1740]), pazartesi orucunu soranlara; “Bugün benim doğduğum ve Peygamber olarak gönderildiğim -veya Kur’ân’ın bana vahyedildiği- gündür.” (Müslim, Sıyâm, 197-198 [1162]) diye cevap verirdi.
Bu ve benzeri rivâyetlere dayanarak bazı İslâm âlimleri dinî açıdan faziletli sayılan diğer gün ve gecelerin ibadetle ihyasının müstehap olduğunu söylemişlerdir.
Dinî açıdan güneşin batmasıyla önceki gün sona erer ve yeni bir gün başlar. Gece gündüzden önce gelir (Kurtubî, el-Câmi’, 14/15). Nitekim Ramazan ayı, Şaban ayının son gününde güneşin batışıyla başladığı için o gece teravih namazı kılınmakta ve Ramazan’ın son gününde güneşin batışıyla Şevval ayı başladığı için o gecede teravih namazı kılınmamaktadır. Cuma günü de perşembe günü akşam vaktinin girmesiyle başlar, cuma günü akşam vaktine kadar devam eder. Mesela “Receb’in ilk cuma gecesi” dendiği zaman perşembeyi ilk cumaya bağlayan gece (akşam vaktinden sabah vaktine kadar olan süre) anlaşılır. Yine “Şaban’ın 15. gecesi” bu ayın 14. gününü 15. güne bağlayan gece, “bayram gecesi” de arefe gününü bayrama bağlayan gecedir.
Bu itibarla kandil geceleri için tutulan nâfile oruçların asıl zamanı, geceyi takip eden gün olmakla birlikte, daha önceki günle birlikte de oruç tutulabilir.
Namaz Kılmak:
Bu gecede, kaza namazlarının yanı sıra nafile namazlar da kılınarak Allah’a yakınlaşmak için bir fırsat değerlendirilebilir. Özellikle tesbih namazı gibi özel nafile ibadetler tercih edilebilir.
Kur’an-ı Kerim Okumak ve Anlamak:
Kur’an-ı Kerim tilaveti bu gecede büyük sevap kazandırır. Ayrıca ayetlerin anlamını düşünmek ve hayatımıza rehber edinmek, Regaip Kandili’nin manevi atmosferine uygun bir davranış olur.
Tövbe ve İstiğfar:
Geçmişte yapılan hatalar için samimi bir tövbe ederek Allah’tan af dilemek, bu gecenin en önemli ibadetlerinden biridir. “Estağfirullah el-azim ve etubu ileyh” duasını sıkça tekrar etmek, bu geceyi değerlendirmek için önerilir.
Dua ve Salavat:
Kendiniz, aileniz, sevdikleriniz ve tüm İslam âlemi için dua edebilir; Peygamber Efendimiz’e salavatlar getirebilirsiniz. Dua etmek için ellerin semaya açıldığı bu özel gece, istek ve dileklerin Allah’a sunulması için bir fırsattır.
Sadaka Vermek:
İhtiyaç sahiplerine yardımda bulunmak ve sadaka vermek, bu gecenin ruhuna uygun bir ibadettir. Maddi imkânlar ölçüsünde yapılan iyilikler, Allah katında büyük karşılık bulacaktır.