14.09.2024 - 22:27 | Son Güncellenme:
İslam aleminde önemli gün ve gecelerden biri de Mevlid Kandili olarak biliniyor. Mevlid kelime anlamı olarak doğum yeri ve zamanı anlamına gelmektedir. Hz. Muhammed (S.A.V) dünyaya teşriflerinin yıl dönümü olması münasebetiyle bu anlamlı geceyi inananlar tevbe, istiğfar ve ibadet ile geçirecek. Kılınacak olan farz namazlara ek olarak nafile namazlar yerine getirilecek. Peki Mevlid Kandili namazı nasıl kılınır, kaç rekat? İşte adım adım Mevlid Kandili namazı kılınışı...
Mevlid Kandili gecesine özel bir namaz ve ibadet yoktur. Bu gecelerde inananlar namaz kılarak ve Kuran-ı Kerim okuyarak, Salavat getirerek, Zikir ve Tesbih çekerek geceyi değerlendirebilir.
Mevlid Kandili bu sene 14 Eylül tarihinde idrak ediliyor. Mevlid Kandili namazı konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı bir ayrıntı bulunmuyor. Hz. Muhammed S.A.V'ın amcasına tavsiye ettiği tesbih namazı, Mevlid Kandili'nde kılınan namazlar arasında bulunuyor.
Tesbih namazı, ömürde bir kez olsun kılınması tavsiye edilen mendub bir namazdır. Resûl-i Ekrem (s.a.s.) amcası Abbas’a, “Bak amca, sana tam on faydası olan bir şey öğreteyim; bunu yaparsan günahlarının ilki-sonu, eskisi-yenisi, bilmeyerek işlediğin-bilerek işlediğin, küçüğü-büyüğü ve gizli yaptığın-açıktan yaptığın on türlü günahını Allah bağışlar.” diyerek bu namazı tavsiye etmiş ve öğretmiş; Hz. Abbas da bunu her gün yapamayız, deyince Hz. Peygamber, bu namazın haftada bir, ayda bir, yılda bir veya ömürde bir defa kılınmasının da yeterli olacağını belirtmiştir (Ebû Dâvûd, Tatavvu’, 14; Tirmizî, Salât, 238).
Tesbih namazı dört rekât olup şöyle kılınır: “Allah rızası için tesbih namazı kılmaya” diye niyet edilerek namaza başlanır. Sübhâneke’den sonra 15 kere “Sübhânellâhi ve’l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallahü ekber” denir. Sonra eûzü besmele çekilir, Fâtiha ve sûre okunduktan sonra 10 kere daha “Sübhânellâhi ve’l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallahü ekber” denilir. Bu tesbih, rükûya varınca 10 kere, rükûdan doğrulunca 10 kere, birinci secdede 10 kere, secdeden kalkınca 10 kere, ikinci secdede 10 kere söylenir. Böylece her rekâtta 75 tesbih yapılmış olur. İkinci rekâta kalkılınca yine önce 15 kere tesbih okunur, ardından besmele çekilip Fâtiha ve sûre okunup 10 kere tesbih getirilir. Kalan rekatlar aynı şekilde tekrarlanır ve böylece 4 rekât tamamlanmış ve toplam üç yüz tesbih edilmiş olur.