02.02.2023 - 00:52 | Son Güncellenme:
NASA tarafından "kirli kartopu kuyruklu yıldızı" veya C/2022 E3 (ZTF) adları ile açıkladığı Yeşil Kuyruklu Yıldız'ın Dünya'ya yakın geçeceğini duyurdu. Son olarak yaklaşık 50 bin yıl önce görüldüğü biliniyor. İşte, 1 Şubat 2023 Kuyruklu Yıldız'ın hakkında detaylar...
NASA, binlerce yıl önce son olarak rastlanan Yeşil Kuyruklu Yıldız'ın, 1 Şubat itibariyle Dünya'dan görülebileceğini duyurdu. 2 Şubat tarihinde ise Dünya'nın 42 milyon kilometre yakınından geçecek olan Kuyruklu Yıldız'ın özellikle Kuzey Yarımküre'den rahatlıkla görülebileceği belirtildi.
Güney Yarımküre'de ilerleyen günlerde daha rahat görülmesi beklenirken ülkemizden de şafak vakti ile dürbün, teleskop ya da çıplak gözle rahat olarak izlenebileceği açıklandı. Yıldızın şu anki parlaklığı sürmesi durumunda şehir ışıklarının az olduğu yerlerden 1-2 Şubat tarihilerinde görülecebilecek.
Şafak vakti, gün doğumundan önce görülen alacakaranlığın (gün ağarması) başlangıç aşamasıdır. Sabahın ilk dakikaları olarak da biliniyor.
Güneş’in yakınından geçerken ısınarak gaz açığa çıkarmaya başlayan, buzlu, küçük Güneş Sistemi cisimlerine Kuyruklu Yıldız denir. Bu gaz çıkışı, görünür bir atmosfer veya koma ve bazen de bir kuyruk oluşturur.