28.06.2023 - 08:09 | Son Güncellenme:
İslam dünyası, 2023 Kurban Bayramı'nı idrak ediyor! Milyonlarca kişi ise bayram dolayısıyla kurban kesme ibadetini yerine getirecek. Çeşitli nedenler kurban kesme işlemini yerine getiremeyen kişi, vekalet ile kurban kestirebiliyor. İşte, Diyanet'e göre kurban kesme vekaleti alma ve kurban vekaleti verme...
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından kurban vekaletine dair detaylar paylaşıldı. Kişi, kurbanını bizzat kesebileceği gibi vekâlet yoluyla başkasına da kestirebilir. Zira kurban, hac ve zekât gibi mal ile yapılan bir ibadettir; mal ile yapılan ibadetlerde ise vekâlet caizdir.
Vekâlet, sözlü veya yazılı olarak ya da telefon, internet, faks ve benzeri iletişim araçları vasıtasıyla verilebilir. Vekil tayin edilen kişi veya kurum aldığı vekâleti gereği gibi yerine getirmelidir. Kurbanda önemli olan, kişinin niyetinin Allah için olması ve vekâleten kendisi adına kurbanın kesilmesidir.
Kurbanın yurt içinde başka bir ilde ya da yurt dışında kesilmesinde sakınca bulunmamaktadır. Kurban fiyatlarının kesilen ülkeye göre az veya çok olması bu durumu değiştirmez. Ancak yaşadığı yerde muhtaç ve fakirler varsa kişinin, kurbanını orada kesip dağıtması daha uygun olur. Çünkü kişinin yaşadığı yerdeki fakirlerin ve komşuların onun üzerinde hakları vardır.