Son Dakika HaberlerSon Dakika HaberlerSon Dakika Haberler
Son Dakika
Gündem
Yazarlar
Ekonomi
Dünya
Resmi İlanlar
  • UzmanPara
  • Skorer
  • Cadde
Menü
Giriş
MİLLİYET ANA SAYFA
  • Son Dakika
  • Gündem
  • Yazarlar
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Resmi İlanlar
Gündem
Dünya
Ekonomi
UzmanPara
AnasayfaBorsaDövizAltın
Skorer
AnasayfaCanlı SkorFikstürPuan Durumu
Cadde
Pembenar
Yazarlar
Milliyet Tv
Astroloji
Teknoloji
Seçim Sonuçları
Son Depremler
Tümü
Milliyet ÇocukOyunEğitimKültür SanatMilli PiyangoYerel HaberlerPazarEgeGazete ArşiviMilliyet ExecutiveMilliyet ArkeolojiMilliyet Mimarlık
Resmi İlanlar
Bize Ulaşın
KünyeReklamÜyelik
Son Dakika Haberler
Bilgi RehberiKURBAN ETİ NASIL SAKLANIR? Kurban eti yıkanır mı, nasıl dinlendirilir? Kurban eti saklamanın püf noktaları!
  • Paylaş:
  • Twitter icon
HaberlerBilgi Rehberi Haberleri

KURBAN ETİ NASIL SAKLANIR? Kurban eti yıkanır mı, nasıl dinlendirilir? Kurban eti saklamanın püf noktaları!

14.06.2024 - 15:28 | Son Güncellenme: 14.06.2024 - 15:28

#kurban eti muhafaza koşulları#kurban eti nasıl dinlendirilir#kurban eti nasıl saklanmalı
TwitterLinkedinFlipboardLinki Kopyala
TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala kurban etiyle ilgili tüm merak edilenler şimdiden araştırılmaya başlandı. Paylaşmanın timsali olan Kurban Bayramı’nda ihtiyaç sahiplerine paylaştırılacak olan et, gönülleri birbirine yaklaştırmada aracı oluyor. Bununla birlikte kurban keserken mutlaka dikkat edilmesi gereken püf noktalarını gözden kaçırmamak gerekiyor. Peki kurban eti nasıl saklanır? Kurban eti yıkanır mı, nasıl dinlendirilir? İşte kurban eti saklamanın püf noktaları

1/6KURBAN ETİ NASIL SAKLANIR Kurban eti yıkanır mı, nasıl dinlendirilir Kurban eti saklamanın püf noktaları

Kurban Bayramı’na sadece birkaç gün kalmışken kurban eti kesimi ve saklanması ile alakalı konular gündeme geldi. Kurban etinin kesimi ve saklanma koşulları sağlıklı bir et tüketimi için oldukça önemli bir yer tutuyor. Kurban kesiminden sonra gerçekleşecek aşamalarda bazı noktalara dikkat edilemediği takdirde ciddi sağlık problemleri ve bozulmalar meydana gelebilir. Bu durum da sağlığınızı riske atabilir. Peki sağlıklı kurban eti saklama koşulları nasıl olmalı? Kurban eti nasıl saklanır? Kurban eti yıkanır mı? Kurban eti nasıl dinlendirilir? İşte kurban eti ile ilgili bilinmesi gereken tüm püf noktaları…

2/6KURBAN ETİ NASIL SAKLANIR

KURBAN ETİ NASIL SAKLANIR?

Kurban eti saklama yöntemleri tahmin edildiğinden çok daha fazla önem taşımaktadır. Et saklama yöntemlerinin doğru bir şekilde yapılması uzun süre muhafaza edilmesi ve sağlıklı olması açısından oldukça önemli olmakla birlikte lezzetli olmasının da ilk adımıdır.

Et kesiminin tamamlanmasının ardından saklama koşullarına özen göstermek gerekiyor. Buzdolabında uzun süre saklamak istenilen etlerin kesimden önce dikkat edilmesi gerek en önemli nokta oluşan bakterileri önlemek. Etin parçalanması ve kıyılması sırasında yüzeyden iç kısımlara geçen bakteri, yeterli ısı işleminin yapılmadığı durumlarda canlılığını sürdürerek halk sağlığı açısından önemli bir risk oluşturuyor. Etin kesim sonrası bakteri ile enfekte olmasına karşı koruyucu önlem olarak, etin kesim sonrası hızla 7 derecenin altında soğutulması gerekiyor.

İnsan sağlığı açısından oldukça önemli olan etin düzgün koşullarda kesilmesi ve saklanması sanıldığından çok daha fazla önem taşımaktadır. Buzdolabının buzluk kısmında saklamak istediğiniz etleri kullanacağınız boyutlarda kesilmesi hem kolaylık sağlayacak hem de etin fazla kalan kısımların bozulmasını önleyecektir. Et buzluktan çıkıp çözdürüldükten sonra asla geri dondurulmamalıdır. Aksi takdirde bakteri üretecek ve bu da insan sağlığını ciddi şekilde bozacaktır. Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine konulmalı veya yağlı kağıda sarılmalı.

Etler buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalı. Buzdolabında saklayacağınız kurban eti;

Buzdolabında birkaç hafta,

-4 derece sıcaklığa sahip bir buzluk içerisinde 4 ila 6 ay

-18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir.

Eti kullanmak istediğinizde ise donmuş buzları nasıl çözdürdüğünüzde önemli bir nokta. Etlerin oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, yine buzdolabının alt bölmesinde çözünmesinin sağlanması gereklidir.

Kurban etleri nasıl kullanılmak isteniyorsa derin dondurucuda öyle saklanmalı. Kıyma, kuşbaşı veya bonfile olarak poşetlere konulmalı. Buzdolabı poşeti kullanılacaksa, hava almadığından emin olun. Gerekli görülürse iki adet poşet kullanın. Hava almamasını garantilemek için kilitli poşetler daha iyi bir seçim olabilir. Poşet tamamen doldurulursa, etin her tarafı eşit donmaz. Dolayısıyla poşetler orta boyutlarda doldurulmalı, ağız kısmında boşluk bırakılmalıdır. Bu şekilde buzlukta 1 yıl kadar bozulmadan muhafaza edilebilir.

3/6KURBAN ETİ YIKANIR MI

KURBAN ETİ YIKANIR MI?

Kurban etinin yıkanması ise uzmanlar tarafından kesinlikle tavsiye edilmiyor. Temiz olsun diye düşünüyorsanız sanılanın aksine çok daha bakteri üretilmesine sebebiyet veriyorsunuz demektir. Et sağlığı için yapılan araştırmalar sonucunda konunun uzmanlarına göre et yıkandığında temizlenmiyor aksine bakterilerin çoğalmasına sebep oluyor. Bu sebeple kurban etinin yıkanması tavsiye edilmiyor. Ayrıca et yıkandığı zaman lezzeti de kaybolur. Kurban eti eve geldikten sonra serin ve kuru yerde dinlendirilmeli. Ardından buzdolabında 5-6 saat bekletilen etin kanı süzülüp tek pişirimlik porsiyonlara bölünüp derin dondurucuya kaldırılmalı.

4/6YENİ KESİLEN ET KAÇ SAAT DİNLENMELİ

YENİ KESİLEN ET KAÇ SAAT DİNLENMELİ?

Kurban eti uygun şartlarda eve getirildikten sonra en az beş saat serin ve temiz bir ortamda dinlendirilmesi gerekir. Etler her tarafı hava alacak şekilde yayılmış şekilde tepsilerde bekletilmeli. Gerekirse belli aralıklarla alt üst edilmeli. Böylece etin sıcaklığı düşürülür ve bakteri oluşumu engellenmiş olur. Uzmanlar bir gün yani 24 saat dinlendirilen etin hem sağlık hem de lezzet açısından önemli olduğunu ifade ediyor.

Dinlendirmeden buzdolabına konulan kurban eti hızla bozulmaya neden olur. İlk sıcaklığı düşmeden buzluğa koyulan etin yüzeyi kurur ama içi sıcak kalmaya devam eder. Böylece ette bakteriler ürer ve koku meydana gelir.

5/6ET KESİLDİKTEN KAÇ SAAT SONRA DOLABA KONUR

ET KESİLDİKTEN KAÇ SAAT SONRA DOLABA KONUR?

Kurban eti en az 4-5 saat, en uygun 1 gün güneş almayan açık havada, serin bir yerde bozulmadan bekleyebilir. Ardından buzdolabına kaldırmak gerekir. Kesilen eti dinlendirdikten sonra dolaba koymak daha doğru olacaktır.

6/6KURBAN ETİ NASIL DİNLENDİRİLİR

KURBAN ETİ NASIL DİNLENDİRİLİR?

Öncelikle yeni kesilen etin geniş bir kap veya tepside 1-2 saat serin ve güneş görmeyen yerde dinlendirilmesi gerekir. Daha sonra sertlik kıvamına ulaşan etin porsiyonlara ayrılması gerekiyor. Uzmanların yaptığı açıklamaya göre dinlenmeyen etler daha sonra çözüldüğünde sert ve yemesi zor bir hale geliyor.

EN ÇOK OKUNANLAR
21 Mayıs 2025 Günlük Burç Yorumları: Koç, Boğa, İkizler, Yengeç, Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Yay, Oğlak, Kova, Balık Burçlarını Bugün Neler Bekliyor
21 Mayıs 2025 Günlük Burç Yorumları: Koç, Boğa, İkizler, Yengeç, Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Yay, Oğlak, Kova, Balık Burçlarını Bugün Neler Bekliyor?
AÖF Final sınav giriş belgesi nasıl, nereden alınır AÖF sınavları ne zaman AÖF Bahar Dönemi Final Sınavı tarihleri
AÖF Final sınav giriş belgesi nasıl, nereden alınır? AÖF sınavları ne zaman? AÖF Bahar Dönemi Final Sınavı tarihleri
Babalar Günü nasıl ortaya çıktı Babalar Günü ne zaman 2025 Babalar Gününe kaç gün kaldı
Babalar Günü nasıl ortaya çıktı? Babalar Günü ne zaman? 2025 Babalar Günü'ne kaç gün kaldı?
ALES SON BAŞVURU TARİHİ NE ZAMAN ÖSYM AİS ALES başvuru ücreti ne kadar, sınav başvurusu nasıl yapılır
ALES SON BAŞVURU TARİHİ NE ZAMAN? ÖSYM AİS ALES başvuru ücreti ne kadar, sınav başvurusu nasıl yapılır?
milliyet logomilliyet logodemiroren logo
BİZİ TAKİP EDİN
UYGULAMALARI İNDİREBİLİRSİNİZ
  • Appstore'dan İndirin
  • Google Play'den İndirin

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

© 2025 Milliyet.com.tr
  • • Künye
  • • İletişim
  • • Kişisel Verilerin Korunması
  • • Reklam
  • • Arşiv
  • • Üyelik