29.02.2024 - 09:11 | Son Güncellenme:
Kredi kartı, finansal bir araçtır ve bankalar tarafından çeşitli hizmetler sunulmak üzere tüketicilere verilir. Kredi kartı sahipleri, satın alma yapmak veya nakit avans almak için kartlarını kullanabilirler. Ancak, bu işlemleri yaparken belirli bir faiz oranıyla borçlanırlar ve bu borcu belirli bir süre içinde geri ödemek zorundadırlar. Kredi kartı kullanıcıları ayrıca genellikle bir yıllık ücret, işlem ücretleri veya gecikme cezaları gibi ek ücretlerle karşılaşırlar.
Kredi kartları, tüketicilere alışverişlerinde esneklik ve kolaylık sağlar. Ayrıca, bazı kredi kartları belirli alışverişlerden veya harcamalardan nakit veya ödül puanı kazanma imkanı sunarlar. Ancak, dengesiz harcama yapma veya yüksek faiz ödemek gibi riskler de bulunmaktadır. Kredi kartlarını kullanırken, bütçenizi kontrol etmek ve ödemeleri zamanında yapmak önemlidir, aksi halde borçlar birikerek mali zorluklara yol açabilir.
Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, milliyet.com.tr’ye anlattı. Bayram konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
Son dönemde kredi kartı kullanımı arttığı için kredi kartı aidatları da arttı. Burada dava yolu ile birlikte kredi kartı aidatlarının geri alınması mümkün. Kredi kartı kullanımı olarak komisyon alınıyor, gecikme olursa gecikme faizi alınıyor burada aslında bankaların bir karı var. Kredi kartı kullanım bedelleri dava yolu ile geri alınabiliyor ya da banka ile anlaşmak suretiyle bu tutarlar ödenmeyebiliyor. O yüzden vatandaşlar eğer bu tutarları fahiş görüyorsa dava açıp geri alma yoluna gidebilirler.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek son dönemde kredi kartı ile ilgili medyada çıkan haberlere ilişkin açıklamada bulundu. OVP’ye uygun olarak kurala dayalı, öngörülebilir bir politika yapıldığını, seçim sonrasında ise aynı şekilde bir uygulama yapılmaya devam edileceğini belirtti.
Yeni Merkez Bankası Başkanı yaptığı son toplantısında kredi kartlarına ilişkin ‘bir düzenleme üzerinde çalışıyoruz’ dedi. Burada Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın değerlendirmesi ile birlikte yeni bir düzenleme bekleniyor. Asgari tutarların artırılması, limitlerin düşürülmesi, gecikme faiz oranlarının artırılıp azaltılması, taksit sınırlaması ile birlikte piyasada sterilizasyon araçları kullanılarak sıkı para politikası uygulanmaya devam edecek. Kredi kartı faizlerinin artırılmasını öngörmüyoruz.
Bu kapsamda değerlendirecek olursak en fazla yapılabilecek husus kredi kartı taksitlerinin azaltılması olabilir. Kredi kartı taksitleri bazı sektörlerde yoğun bir şekilde kullanılıyor. Lokanta ve hizmet sektörüne kredi kartı sınırlaması veya enflasyona sebebiyet veren sektörlere yönelik harcamalarda taksit sınırlaması getirilirse sıkı para politikası amacına uygun bir şekilde uygulanacaktır.
Kredi kartı taksit sınırlaması şu anda seçeneklerden birisi, zaten daha öncesinde kuyumculuk, beyaz eşya sektöründe kredi kartı taksit sınırlaması getirilmişti. Yine aynı uygulama benzer sektörlerde yapılabilir diye düşünüyorum.”