02.07.2025 - 00:37 | Son Güncellenme:
Artan kene vakalarıyla birlikte KKKA hastalığı yeniden gündemde. Uzmanlar, kene ısırıklarına karşı hızlı müdahalenin ve korunma yöntemlerinin hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor. Peki, Kene ısırdığında ne yapılmalı, belirtileri neler ve böceğin kene olduğunu nasıl anlaşılır?
Kene, örümceğimsiler sınıfına ait, parazit olarak yaşayan küçük bir canlı türüdür. Genellikle sıcak ve nemli ortamlarda, çalılık, ormanlık alanlarda, otluk bölgelerde bulunur. İnsanların ve hayvanların derisine tutunarak kan emerek beslenir. Bu süreçte, bazı keneler ciddi hastalıkların bulaşmasına neden olabilir.
Kene haberlerine göre Tokat, Sivas, Kayseri, Giresun, Ankara'da, Manisa gibi illerde yoğun bulunuyor. Kelkit Vadisi adı verilen, Erzurum ve Artvin'den başlayıp Çorum ve Amasya'ya kadar devam eden bölgede hyallomma marginatum türünün keneler arasında birinci sırada görüldüğünü söylüyor.
Yükselti, nem oranı, ısı, uygun konak yoğunluğu bu bölgede kene için en en ideal ortamı oluşturuyor
Kenenin olduğu yerlerde giysilere dikkat edilmesi uzmanlar tarafından öneriliyor. Uzun pantolonlar giyilmesi ve çorap içine yerleştirilmesi gerekiyor. Uzun kollu giyilmesi tavsiye ediliyor ki kene cilde tutunamasın. Ayrıca kene gelirse, görülebilsin diye de açık renk kıyafetler tercih edilmeli.
Eve döndükten sonra muayene yapılmadı. Bazı bölgelere kene tutunursa gözden kaçabilir. Örneğin kene saçlı deride olabiliyor ayrıca kıvrım bölgelerine tutunabiliyor. Fakat daha çok bacaklarda oluyor ama saklı bölgeler de mutlaka kontrol edilmelidir.
Vücutta kene tespit edildiği ilk andan itibaren ilk olarak en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekmektedir.
Fakat yakında bir sağlık kuruluşu yoksa keneye mümkünse eldivenle, fakat açık alanda eldiven bulunamazsa bir naylon ya da kumaşla müdahale edilmeli bununla kenenin mümkün olduğu kadar cilde yakın kısmından, baş kısmından tutularak çıkarılması gerekir.
Ancak kene elle tutulması çık zordur ve cımbız varsa cilde çok yakın kısmından keneyi tutarak çekmek gerekir. Fakat yapılacak işlem risk arz ettiği için vatandaşların keneyi kendi başlarına değil bir sağlık uzmanı tarafından müdahale ettirmeleri gerekir.
KENE HANGİ HASTALIĞA NEDEN OLUR?
Sağlık Bakanlığı'na göre KKKA hastalığı, kenenin tutunması veya bununla temas sonucu bulaşıyor. Hastalık virüsün alınma şekline bağlı olarak 1-14 gün sürebilen kuluçka döneminden sonra ateş, halsizlik, üşüme, titreme, yaygın kas ağrıları, baş ağrısı, bulantı-kusma, ishal, yüzde ve gözlerde kızarıklık, deri döküntüsü gibi şikâyetlerle kendini gösteriyor.
Bilinen net tedavisi ya da aşısı olmayan hastalığın tedavisinde destek tedavisi seçenekleri oluşturuyor.
BÖCEĞİN KENE OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?
Keneler genellikle yuvarlak veya oval bir şekle sahiptir. Kene bulguları konusunda dikkatli olmanız gereken bir diğer nokta, ciltte bırakmış olduğu izlerdir. Keneler cilde bağlı kaldıklarında, etrafında kızarıklık veya şişlik meydana gelir. Keneler genellikle vücut üzerinde belirli yerlerde barınmayı sever. Bu yerler başlıca saçlı deri, kulak arkası, koltuk altları ve kasık bölgeleridir. Böceğin kene olduğunu anlamak istediğinizde, bu bölgeleri titizlikle kontrol etmek gereklidir.