13.03.2023 - 13:54 | Son Güncellenme:
Kahramanmaraş depremi sonrası İstanbul'da yaşayanlar ilçelerinin deprem risk haritasını merak ediyor. Yüz binlerce kişi Gaziosmanpaşa'da yaşarken "Zemin nasıl? Gaziosmanpaşa depreme dayanıklı mı?" soruları sıkça geliyor. İşte Gaziosmanpaşa hakkında bilgiler...
Bina envanteri, tüm İstanbul genelini kapsayacak şekilde, hâlihazırda var olan ve aktif olarak kullanılan kalıcı tüm yapıları içerecek biçimde ele alınmıştır. Bina envanteri derlenmesi için gerekli olan veriler İBB kurumsal mekânsal bilgi altyapısından CBS tabanlı olarak temin edilmiştir. Bina verileri CBS tabanlı alan geometrisi olup, ITRF96TM30 koordinat sistemindedir. İBB bünyesinde kullanılmakta olan bina verisinin öznitelik tablosunda her bir bina için İlçe Adı, Mahalle Adı, Yapım Yılı, Kat Sayısı Yapı Türü gibi bilgiler yer almaktadır.
Kaçak yapılaşmadan dolayı veri yokluğu, geçmişte bina kayıtlarının bilgisayar tabanlı olarak tutulmamış olması ve mevcut verideki hata ve eksiklerden kaynaklı bina verisine ait yapım yılı bilgisine erişmekte önemli zorluklarla karşılaşılmıştır. Binaların yaşları, hangi deprem yönetmeliğine göre inşa edildiklerinin anlaşılması açısından büyük önem taşımaktadır. Gaziosmanpaşa ilçesi bina envanteri, grafik olarak Şekil 3-2, 3-3, 3-4’te; harita olarak ise Şekil 3-5, 3-6, 3-7 ve 3-8’de gösterilmiştir.
Bu çalışmada yerel zemin koşulları Vs30 olarak adlandırılan en üst 30m’deki zemin tabakalarının ortalama kesme dalgası hızı parametresi cinsinden ifade edilecektir. Bu parametre deprem tehlikesi belirleme kısmında kullanılan yer hareketi tahmin modellerinin bir girdisini teşkil eder ve bu parametre kullanılarak yer hareketi tahminleri doğrudan yüzeyde, yani zemin etkileri yansıtılmış olarak tahmin edilir. DEZİM tarafından 2009 yılında yapılan Avrupa ve Asya Yakaları Mikrobölgeleme Projeleri kapsamında (İBB, 2009 a, b) tüm İstanbul alanını kapsayan 0,005 derece hücrelerde Vs30 değerleri elde edilmiştir. Gaziosmanpaşa ilçesine ait Vs30 dağılımı Şekil 4-1’de gösterilmiştir.
GAZİOSMANPAŞA DEPREM RAPORU İÇİN TIKLAYINIZ