02.03.2023 - 01:59 | Son Güncellenme:
EYT düzenlemesi, 8 Eylül 1999 ve öncesi sigortalı çalışanları kapsıyor. 2.2 milyon vatandaşı ilgilendiren Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasası için başvurular ise mart ayında alınacak. Genel Kurul'da kabul edilen EYT düzenlemesi için son bir adım kaldı. Emekli adayları da peş peşe; ''EYT kimleri kapsıyor, yaş şartı var mı, EYT'de promosyon ne kadar, maaşlar ne zaman yatacak?'' sorularını yöneltiyor.
28 Şubat günü Genel Kurul'da kabul edildi. Yasalaşması için Resmi Gazete'de yayımlanması bekleniyor. Henüz Resmi Gazete'de yer almadı.
8 Eylül 1999 ve öncesi sigortalı çalışanları kapsayacak. Kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl sigortalılık şartı var. Prim günü ve çalışma süresini dolduran emekli olacak yaş süresi olmayacak.
EYT düzenlemesi zorunlu değil kapsama girseler bile istemiyorlarsa yararlanmayacaklar. Taşerondan kadroya geçenler için emeklilik zorunluluğu bulunmuyor.
Diyelim ki bir kişi EYT kapsamında o kurumda çalışan diğer kişilere göre işveren üzerinde prim yükü fazla oluyor. İşverene prim desteği verilecek ve iş verenin yükü de azalmış olacak. EYT’li çalışan ve diğer çalışan arasında fark olmayacak.
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin : Düzenlemede; yaş sınırı yer almıyor. İlk etapta 2 milyon 250 bin kişi emeklilik hakkı elde edecek. Kadınlar için 20 yıl, erkekler için 25 yıl hizmet şartı geçerli olacak. Prim günü eksiği olanlar, doğum ve askerlik borçlanmasıyla tamamlayabilecek.
Muhammet Bayram EYT banka promosyonları hakkında şu sözleri kullanmıştı: “Maaş promosyonu emekli maaş almaya hak kazanmakla beraber alınabiliyor. Emekli maaşı aylığı bağlanmasıyla beraber yani SGK sisteminde kişinin emekli olduğu gözükmesiyle birlikte vatandaşımız banka seçimi yapabiliyor.
Bankaların bir promosyon yarışı içerisine gireceğinden bahsetmiştik.Merkez Bankası’nın liralaşma stratejisine uygun olarak bankalar TL mevduatları daha fazla tutmak zorundalar. EYT’li vatandaşlarımız promosyon fiyatları alarak en yükseğini seçmelilerdir. Ortalama promosyonlar kamu bankalarında daha düşük olacak ama özel bankalarda 8 bin 500 ile 15 bin lira arasında bir promosyon olacaktır.''
Devamında Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: '' Banka promosyonları çok önemli hale geldi hem bankalar açısından hem banka promosyonları alacaklar açısından. Bankalar açısından önemli hale geldi çünkü bankaların TL mevduatı tutma oranı artırıldı. Eğer bankaların döviz mevduatı yüzde 50’den fazla ise Merkez Bankası’nın zorunlu karşılığı ve devlet tahvili alma zorunluluğu artırıldı. Bundan dolayı bankaların TL mevduatları yoksa zararda olacaktır. O yüzden bankalar bir promosyon yarışına girecektir. Vatandaşlarımız da bu promosyonu almak için bekliyor. 5 bin ile eklemelerle beraber 15 bin lira civarında bir promosyon durumu olacağını ben bekliyorum. Bunun için vatandaşlarımız bankaya gidip ‘bana ne kadar promosyon vereceksin?’ şeklinde sormalıdır.''
Milyonlarca emeklilik bekleyen vatandaşı sevindirecek teklif kabul edildi. Buna göre, 2023 yılında 2.2 milyon vatandaşın yararlanacağı EYT düzenlemesinin bütçeye toplam yükü 194.4 milyar TL olacak. Mart'ta başvuracaklar 5 bin 811 lira ile 12 bin 389 lira aralığında ortalaması 8 bin 733 TL olan emekli aylığını Nisan ayında alabilecek.
Emekli maaşını hesaplamak isteyenler ise SGK maaş hesaplama robotu üzerinden sorgulama yapabiliyor.
Meclis'te görüşülerek kabul edilen Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinde ilk maaşlar Nisan'da yatacak. Başvurular da Mart'ta başvuracak. Maaşlar, emeklilik için başvuru dilekçesi verildikten sonraki ay başından itibaren ödenmeye başlanacak. Emekliliğe hak kazananların aylıkları kesintisiz ödenecek. Kıdem tazminatı ödemeleri de yapılacak.
Tarkan Zengin'in yaptığı EYT maaşları açıklamasında, "İşverenlerin vakit kaybetmeden aylık talebinde bulunabilmeleri için çalışanların işten çıkışlarını yapmaları gerekir. İşverenler çıkışlarını bildirdikten sonra çalışanlar bu sefer e-Devlet üzerinden ya da kurumlara giderek o andan itibaren aylık bağlatma talebinde bulunabilirler" sözleri yer aldı.