26.12.2022 - 21:25 | Son Güncellenme:
EYT için geri sayımda sona yaklaşılıyor. EYT için kritik gün olan bugüne gelindi. 26 Aralık yani bugün kabine toplantısı gerçekleştiriliyor. Kabine toplantısının en önemli maddeleri arasında EYT olması bekleniyor. Emeklilikte yaşa takılanlar büyük bir heyecanla EYT için kabine toplantısı kararlarını bekliyorlar. EYT'de doğum ve askerlik borçlanmasının sayılıp sayılmayacağı merak konusu. Geçtiğimiz günlerde Bakan Bilgin EYT hakkında önemli açıklamalar yaptı. Diğer taraftan ise EYT'de 48,50 ve 52 yaş şartı üzerinde konuşuluyor. Peki EYT şartları kimleri kapsayacak, askerlik borçlanması geriye çekecek mi? EYT ne zaman çıkacak?
EYT'nin çıkış tarihi ile ilgili heyecanlı bekleyiş devam ediyor. Bakan Bilgin, bitirirlerse aralık ayı sonu bitirilmezse ise ocak ayı ifadelerini kullanmıştı. Diğer taraftan ise Bakan Bilgin, kabine toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a geldikleri son aşamayı paylaşacaklarını ifade etmişti. EYT için o önemli gün geldi.
26 Aralık günü Kabine toplantısı yapılduı ve ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Memur ve emekli maaş artışlarını da bu yaklaşımla yapacağız. EYT'yi de yakında tamamlıyoruz. Amacımız yılbaşından önce gündemden çıkarmak.'' ifadelerine yer verdi.
Bakan Bilgin, kritik Kaibne sonrası EYT hakkında şu sözleri kullandı: ''Bu hafta açıklayacağız." dedi.
EYT için öncellikli olarak 8 Eylül 1999 öncesinde işe başlayanları kapyacak. EYT için 5 bin gün prim sayısı detayı bulunuyor. Kadınlarda 20 yıl sigortalılık süresi, erkeklerde ise 25 yıl sigortalılık süresi şartı bulunuyor.
Bakan Bilgin, EYT hakkında önemli açıklamalar yaptı. "Teknik çalışmaları tamamlanmamış çalışma. EYT deyince 8 Eylül 1999'dan önce işe başlamış olanlar. Bunların bazı istisnaları var. Doğum yapmış hanımların, askerlik yapmış olanların borçlanması var. Birkaç istisnai durumlar var. Onların dışında en çok sorulan soru; prim gün sayım eksik, borçlanabilir miyim? 1999'dan sonra işe girdilerse EYT'yi kapsamayacaktır. Mevcut yasamızda olan haklar devam edecek. Yurt dışında çalışanlar var. Olağanüstü bizim kurumlarımıza müracaat edenler var. Orada da benzer kafa karışıklıkları var. Onlar da 'prim gün sayılarımızı tamamlayalım, emekli olalım' diye kuyruklar oluşturuyor. Onlarda da aynı şey geçerli. EYT 8 Eylül 1999 öncesi işe başlamayı zorunlu kılıyor. Dünyanın neresinde olursanız olun. Aksi takdirde borçlanarak olmaz." dedi.
EYT'de sona doğru yaklaşırken en çok merak edilen detaylar arasında yaş sınırı olup olmayacağı yer alıyor. Bakan Bilgin EYT hakkında yaptığı açıklamada yaş detayından bahsetti. Bakan Bilgin; "Aralık'a kadar yaklaşık 1 milyon 900 bin kişi. Ocak ayında 2 milyonu biraz geçen kişi. Dediğimiz şartlara uygun. Prim gün sayısı ve hizmet süresi tamamlanmış olanların sayısı. Eğer hiçbir yaş sınırı olmasa bunlar giriyor. 2 milyon giriyor. Geçen uzman kılığında bir adam 'Bu iş 13 milyona çıkar' diyor. Şu anda onları belirlemeye çalışıyoruz. Müracaat ediyor. Adam daha önce Bağkur, SSK'da, yurt dışında çalışmış. Onların dosyalarını müracaat edilmeden biz birleştiremiyoruz. O hummalı bir çalışma. Bütün çalışmalar ortaya çıktıktan, toplam tabloyu gördükten sonra yaş sınırına karar verilecek. Yurttaşlarımıza en fazla katkı yapabilecek çözüm üzerinde durmam gerekir. Yaş sınırına henüz karar verilemedi. Neticede tabloya bakarak siyasi karar verilecektir. Hükümet karar verecektir. Cumhurbaşkanımız değerlendirecektir. Tabloyu tam olarak tespit etmeye çalışıyoruz. Hangi yaşta kaç kişi bulunuyor? Yaş aralığı nereden nereye geliyor. EYT'de ortalama yaş yüzde 49.9. Bu çalışmayı bitirmeye çalışıyoruz."
Staj konusu için ise Bakan Bilgin şu ifadeleri kullandı; "8 Eylül 1999 tarihi mutlak tarihtir, revize olmuyor. Staj bir mağduriyet konusu değildir, bir eğitimdir. Staj ile çalışma hayatı başlamaz, sözleşme ile, iş akdiyle başlanır. Böyle bir düzenleme söz konusu değil, EYT onu kapsamıyor, EYT onunla ilgili bir konu değil zaten."