06.07.2023 - 15:08 | Son Güncellenme:
Son günlerde dünyada yaşanan rekor sıcaklık artışları ile birlikte buzullar da yaşanan erimeler çok hızlı bir şekilde artmıştı. Dünyanın El Nino etkisine girdiği ve önümüzdeki günlerde rekor sıcaklık değerlerinin yaşanabileceği çok kez dile getirildi. Son olarak Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) El Nino'yu resmi bildiri ile duyurdu. Peki El Nino nedir?
Cenevre 4 Temmuz 2023 (WMO) El Niño koşulları, yedi yıl sonra ilk kez tropikal Pasifik'te gelişti ve küresel sıcaklıklarda ve yıkıcı hava ve iklim modellerinde olası bir artışa zemin hazırladı.
Dünya Meteoroloji Örgütü'nden (WMO) yapılan yeni bir Güncelleme, El Niño olayının 2023'ün ikinci yarısında devam etme olasılığının %90 olduğunu tahmin ediyor. En azından orta şiddette olması bekleniyor.
WMO Genel Sekreteri Prof. Petteri Taalas, "El Niño'nun başlangıcı, sıcaklık rekorları kırma ve dünyanın birçok yerinde ve okyanusta daha fazla aşırı ısıyı tetikleme olasılığını büyük ölçüde artıracak" dedi.
El Nino ortalama olarak her iki ila yedi yılda bir meydana gelir ve bölümler tipik olarak dokuz ila 12 ay sürer. Orta ve doğu tropikal Pasifik Okyanusu'ndaki okyanus yüzey sıcaklıklarının ısınmasıyla ilişkili doğal olarak oluşan bir iklim modelidir. Ancak insan faaliyetleri tarafından değiştirilen bir iklim bağlamında gerçekleşir.
El Nino olayı beklentisiyle, Mayıs ayında yayınlanan bir WMO raporu, önümüzdeki beş yılın en az birinin ve bir bütün olarak beş yıllık dönemin, rekoru kırarak rekordaki en sıcak olma olasılığının %98 olduğunu tahmin etti.
El Nino, doğu tropikal Pasifik Okyanusu'ndaki yüzey sularının olağandışı ısınmasını ifade eder. İki ila yedi yıllık aralıklarla düzensiz olarak meydana gelen El Nino’nun okyanus sıcaklıkları, okyanus akıntılarının hızı ve gücü ve yerel hava durumu üzerinde etkisi bulunur. La Nina ise bölgenin yüzey sularının olağandışı soğumasını tanımlayan bir modeldir. İklim bilimciler normal deniz yüzeyi sıcaklıklarından sapmaları ölçmek için Okyanus Nino Endeksi'ni kullanırlar.