Son Dakika HaberlerSon Dakika HaberlerSon Dakika Haberler
Son Dakika
Gündem
Yazarlar
Ekonomi
Dünya
Resmi İlanlar
  • UzmanPara
  • Skorer
  • Cadde
Menü
Giriş
MİLLİYET ANA SAYFA
  • Son Dakika
  • Gündem
  • Yazarlar
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Resmi İlanlar
Gündem
Dünya
Ekonomi
UzmanPara
AnasayfaBorsaDövizAltın
Skorer
AnasayfaCanlı SkorFikstürPuan Durumu
Cadde
Pembenar
Yazarlar
Milliyet Tv
Astroloji
Teknoloji
Seçim Sonuçları
Son Depremler
Tümü
Milliyet ÇocukOyunEğitimKültür SanatMilli PiyangoYerel HaberlerPazarEgeGazete ArşiviMilliyet ExecutiveMilliyet ArkeolojiMilliyet Mimarlık
Resmi İlanlar
Bize Ulaşın
KünyeReklamÜyelik
Son Dakika Haberler
Bilgi RehberiDemir Kubbe Sistemi nedir, özellikleri nelerdir? Demir Kubbe Hava Savunma Sistemi nasıl çalışır?
  • Paylaş:
  • Twitter icon
HaberlerBilgi Rehberi Haberleri

Demir Kubbe Sistemi nedir, özellikleri nelerdir? Demir Kubbe Hava Savunma Sistemi nasıl çalışır?

15.10.2023 - 12:20 | Son Güncellenme: 15.10.2023 - 12:20

#Demir Kubbe nedir#Demir Kubbe Hava Savunma Sistemi#Özellikleri#Nasıl çalışır
TwitterLinkedinFlipboardLinki Kopyala
TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Hamas'ın İsrail'e yönelik başlattığı saldırıların ardından İsrail'in Hava Savunma Sistemi 5 binden fazla füzenin fırlatıldığı ilk dakikalarda açık verdi. Özellikle Sderot şehrine düşen füzelerin ardından Demir Kubbe sistemi eleştirilen odağında yer alırken geçtiğimiz günlerde Hamas Aşkelon'da Demir Kubbe'yi delmeyi başardı. Peki Demir Kubbe Sistemi nedir, özellikleri nelerdir?

1/4Demir Kubbe Sistemi nedir, özellikleri nelerdir Demir Kubbe Hava Savunma Sistemi nasıl çalışır

İsrail tarafından 2005 yılında temelleri atılan Hava Savunma Sistemi Demir Kubbe, 2011 yılında hizmete girmiştir. İsrail, Gazze ve Batı Şeria'dan ateşlenen roket, hava topu ve füzeleri durdurmak ve imha etmek için tasarladığu hava savunma sistemi Hamas'ın başlattığı son saldırının ardından tartışmaların odağında yer aldı. Peki Demir Kubbe Sistemi nedir, özellikleri nelerdir, nasıl çalışır?

2/4DEMİR KUBBE NEDİR, ÖZELLİKLERİ NELERDİR

DEMİR KUBBE NEDİR, ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

 

Demir Kubbe İsrailli Rafael Advanced Defense Systems şirketi ve İsrail Havacılık ve Uzay Endüstrisi tarafından geliştirilmiş, taşınabilir bir hava savunma sistemidir. Düzenek, 4 kilometre ila 70 kilometre uzaklıktan ateşlenen ve yörüngesi, İsrail'in yaşam merkezinin dışına çıkartılacak olan kısa menzilli roketleri ve top mermilerini durdurmak ve imha etmek için tasarlanmıştır.

 

İsrail'in, Gazze ve Batı Şeria'dan gelebilecek roket ya da diğer hava saldırılarına karşı oluşturduğu gelişmiş bir hava savunma sistemidir. İsrail, Hamas'ın ve diğer direniş gruplarının attığı roketlerin verdiği zararı ve can kaybını en aza indirmek için 2011 yılında bu sistemi tamamlamış ve hizmete açmıştır. Temeli ise 2005'te atılmıştır; Hizbullah ve Hamas saldırılarının yoğun olduğu bir dönemde, vatandaşları korumak için çalışmalar yapılmıştır. 2011 yılında hizmete girmiştir. 7 Nisan 2011 tarihinde sistem ilk kez Gazze'den fırlatılan bir BM-21 Grad'ı başarıyla durdurdu. 10 Mart 2012'de The Jerusalem Post, sistemin Gazze'den fırlatılan ve yerleşim yeri olan bölgelere inen roketlerin %90'ını düşürdüğünü bildirdi. Kasım 2012'ye kadar, resmi açıklamalar 400'den fazla roketi durdurduğunu gösterdi. Ekim 2014'ün sonlarına doğru, Iron Dome sistemleri 1200'den fazla roketi durdurdu. Çalışma şekli ise atılan füzeyi tanımlamak, hedefe kilitlenmek ve roketi veya füzeyi havadayken imha etmektir. Sistem, hizmete girdiği 2011 yılından bu yana atılan her 10 füzeden 8 tanesini havada vurmuştur. Günümüzde de kullanılmaktadır.

 

2011'den 2021'e kadar ABD, Demir Kubbe savunma sistemine toplam 1,6 milyar ABD doları katkıda bulundu. 2022'de ABD Kongresi, 1 milyar $ ek destek paketi sunulması kararını onaylamıştır.

 

Gelecekte bataryalar Sa'ar 6 sınıfı denizde korvetlere konuşlandırılacak ve İsrail'in Barak 8 füze sistemi ile birlikte açık denizdeki gaz platformlarını koruyacak.

 

Demir Kubbe, Arrow 2, Arrow 3, Demir ışın, Barak 8 ve Davud Sapanı'nın da içinde bulunduğu, İsrail'in geliştirmekte olduğu çok katmanlı füze savunma sisteminin bir parçasıdır.

3/4DEMİR KUBBE TEKNİK ÖZELLİKLERİ

DEMİR KUBBE TEKNİK ÖZELLİKLERİ

 

Sistem, kısa menzilli roketlere ve 70 kilometre menzile sahip 155 mm topçu mermilerine karşı koymak için tasarlanmıştır. Üreticisine göre, Demir Kubbe olumsuz hava koşullarında gece gündüz çalışacak ve aynı anda birden fazla tehdide yanıt verebilecek.

 

Demir Kubbe'nin üç merkezi bileşeni vardır:

 

Tespit ve İzleme Radarı: Radar sistemi, bir İsrail Savunma şirketi olan ve İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii'nin yan kuruluşu olan Elta ve IDF tarafından inşa edildi.

 

Savaş Yönetimi ve Silah Kontrolü (BMC): İsrailli bir yazılım şirketi olan mPrest Systems tarafından Rafael için inşa edildi.

 

Füze Atış Birimi: Sistem elektro-optik sensörler ve yüksek manevra kabiliyeti için birkaç direksiyon kanadı ile donatılan tamir füzelerini fırlatır. Füze Rafael tarafından üretildi.

 

Sistemdeki radar EL/M-2084 olarak adlandırılır. Fırlatılan roketi algılar ve yörüngesini izler. BMC, bildirilen verilere göre çarpma noktasını hesaplar ve bu bilgiyi hedefin belirtilen bölge için bir tehdit oluşturup oluşturmadığını belirlemek için kullanır. Sadece tehdit olarak algılandığında gelen roketi öngörülen çarpma noktasına ulaşmadan önce imha etmek için bir füze ateşlenir.

4/4DEMİR KUBBE ETKİLİLİĞİ

DEMİR KUBBE ETKİLİLİĞİ

 

İsrail yetkililerine göre 2012 İsrail-Gazze çatışmalarının başlangıcından 17 Kasım 2012'ye kadar Hamas'ın attığı yaklaşık 1000 füze ve roketin üçte ikisi sistem tarafından tehdit olarak algılanmadı, kalan 300 tanesi de yüzde 90 oranında etkisiz hale getirildi. Bu dönemde İsrail'in tek can kaybı Demir Kubbe sistemindeki bir arızanın ardından gelen füze saldırısı sonucu ölen üç kişi idi.

 

Savunma danışmanı Steven Zaloga, Demir Kubbe'nin füzelerin yüzde 90'ını imha etmesinin genellikle hava savunma sistemleri için beklenenin üzerinde, "son derece yüksek bir seviye" olduğunu belirtti. Slate, sistemin etkinlik oranının Patriot füze savunma sistemi gibi önceki sistemlere kıyasla "eşi görülmemiş" olduğunu bildirdi.

 

Savunma muhabiri Mark Thompson, "İsrail'in kayıp vermemesi, Demir Kubbe'nin dünyanın gördüğü en etkili, en çok test edilen füze kalkanı olduğunu gösteriyor." dedi.

 

2006 yılında Demir Kubbe'nin geliştirilmesinden önce Hizbullah ile yapılan savaşta 34 günlük çatışma sırasında 4.000 roket yere indi ve 53 İsrailli öldürüldü. Buna karşılık 2014 yılındaki Gazze ile yapılan 50 günlük çatışmada düşen 3.360 roket sonucu iki ölüm oldu.

 

25 Mart 2019'da Gazze'den atılan bir J-80 roketi Mishmeret'e düştü. Hamas'a göre J-80 doğrusal olmayan bir yolda ilerlediğinden Demir Kubbe tarafından durdurulamaz.

 

 

 

EN ÇOK OKUNANLAR
BALIK AYHAN KİMDİR, KAÇ YAŞINDAYDI Balık Ayhan öldü mü, neden öldü
BALIK AYHAN KİMDİR, KAÇ YAŞINDAYDI? Balık Ayhan öldü mü, neden öldü?
Engelliler Haftası ne zamana ve hangi tarihlerde 2025 Engelliler Haftası mesajları ve sözleri
Engelliler Haftası ne zamana ve hangi tarihlerde? 2025 Engelliler Haftası mesajları ve sözleri
MAYIS AYI BİM MARKET İNDİRİMLERİ DEVAM EDİYOR 💥 16 Mayıs Cuma BİM aktüel kataloğunda bu hafta hangi ürünler satışa çıkacak Elektrikli Bisiklet, Akıllı Saat, Bluetooth Hoparlör, Kablolu Mouse, Cep Telefonu...
MAYIS AYI BİM MARKET İNDİRİMLERİ DEVAM EDİYOR! 💥 16 Mayıs Cuma BİM aktüel kataloğunda bu hafta hangi ürünler satışa çıkacak? Elektrikli Bisiklet, Akıllı Saat, Bluetooth Hoparlör, Kablolu Mouse, Cep Telefonu...
EMEKLİ MAAŞ ZAMMI TEMMUZ 2025 4 AYLIK ENFLASYON FARKI BELLİ OLDU SSK, Bağ-Kur Temmuz 2025 emekli maaş zam oranı yüzde kaç olacak İşte beklenti ve kesinleşen zam oranı...
EMEKLİ MAAŞ ZAMMI TEMMUZ 2025! 4 AYLIK ENFLASYON FARKI BELLİ OLDU! SSK, Bağ-Kur Temmuz 2025 emekli maaş zam oranı yüzde kaç olacak? İşte beklenti ve kesinleşen zam oranı...
milliyet logomilliyet logodemiroren logo
BİZİ TAKİP EDİN
UYGULAMALARI İNDİREBİLİRSİNİZ
  • Appstore'dan İndirin
  • Google Play'den İndirin

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

© 2025 Milliyet.com.tr
  • • Künye
  • • İletişim
  • • Kişisel Verilerin Korunması
  • • Reklam
  • • Arşiv
  • • Üyelik