23.07.2024 - 07:28 | Son Güncellenme:
Çanakkale'de merkez üssü Ezine ilçesi olan 4.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, İstanbul ve çevre illerden de hissedilirken, AFAD Deprem Dairesi, sarsıntının derinliğini 10.23 kilometre olarak ölçtü. Öte yandan Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü depremin büyüklüğünün 4.9 olarak açıkladı. Sarsıntı sonrasında "Çanakkale deprem risk haritası" gündeme geldi. İşte detaylar...
Çanakkale il sınırları içerisinde Saroz-Gaziköy Fayı, Anafarta Fayları, Etili Fayı, Çan-Biga FayZonu, Sarıköy Fayı, Yenice-Gönen Fayı, Evciler Fayı, Pazarköy Fayı ve Edremit Fayı yeralmaktadır. Söz konusu fayların aktifliği, depremler ve aletsel verilerle kanıtlanmıştır.Çanakkale İli Ayvacık İlçemizde 06.02.2017 tarihinde meydana gelen 5.5 büyüklüğündemeydana gelen deprem afeti sonrasında 1071 yapı ağır hasarlı sınıflandırılmış ve 575 kişi haksahibi kabul edilmiştir. Ayvacık İlçemizde 20.02.2019 tarihinde 5.3 büyüklüğündeki depremafeti sonrasında 149 yapı ağır hasarlı sınıflandırılmış, 30 vatandaşımız hak sahibi kabuledilmiştir.
Çanakkale ili ve ilçelerinin tamamı 1996 yılında Mülga T.C. Bayındırlık ve İskan BakanlığıAfet İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan Deprem Bölgeleri Haritasında I. DereceDeprem Bölgesi içerisinde yer almaktadır. 1996 yılında yürürlüğe giren Türkiye DepremBölgeleri Haritası, AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından yenilenmiş, 18 Mart 2018 tarihve 30364 sayılı (mükerrer) Resmi Gazete’ de yayımlanmıştır. Yeni harita “Türkiye DepremTehlike Haritası” tanımı ile 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Yeni haritada, birönceki haritadan farklı olarak deprem bölgeleri yerine en büyük yer ivmesi değerleri (PGA)gösterilmiştir. Türkiye Deprem Tehlike Haritasında Çanakkale ili PGA 475(yıl) maksimumivme değeri 0.3-0.7g arasında değişmektedir. Bu ise bölgenin deprem tehlikesinin göreceliolarak çok yüksek olduğunu göstermektedir.
4.7 büyüklüğünde depremin ardından CNN Türk Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy "Bu bölgedeki deprem sürpriz değil. Kuzey Anadolu fayının Bolu'dan itibaren inen kolları içerisinde Edirne'ye doğru uzanan kollar da var. Bu deprem de böyle fay zonu üzerinde gerçekleşmiştir. Tabii ki 4'ün üzerindeki her deprem hissedilebilir bir deprem. İnsanlar korkabiliyor. Daha önceki yıllarda da olmuştu. Yani burası 4 ve 4'ün üzeri depremler için uygun bir yer. Bu deprem sürpriz değil. Sadece hissedilmesi daha fazla olmuştur. 4'ün çok üzerinde depremler de olabilir 6 civarı olabilecek fay zonları var. 4.7'in öncü mü yoksa müstakil bir deprem mi olduğunu bilme şansımız yok. Bu depremden sonra büyük bir deprem geliyor demek doğru değil. Burası bir deprem bölgesi. 4.7'den büyük depremler oluşturma kapasitesi var. Zaten bu depremi geçiştirsek bile bundan sonraki depremleri etkileyecektir. Tüm depremler için kentsel dönüşüme ağırlık vermemiz lazım. 5.5 büyüklüğündeki depremlerde binalar hiç hasar görmemesi gerekiyor. Bizim yapı stoğumuzda çok hatalar var. Bunu geçiştirsek ne olacak ki. Hasarların olmaması için kentsel dönüşüm hızlanmalı. Bizim depremsiz günümüz olmayacak. Çünkü ülkemiz deprem bölgesi. 4.7-4.8 yıkım olabilecek bir deprem değil" dedi.