05.02.2025 - 00:29 | Son Güncellenme:
Türkiye'de çalışma saatleri, genellikle işin niteliğine ve sektöre göre değişiklik gösteriyor. kamu sektöründe genellikle çalışma saatleri 08:30 - 17:00 arasıdır, özel sektörde ise bu saatler daha esnek olabilir. Günlük çalışma süresi genellikle 8-9 saat civarındadır. Ara dinlenme süreleri bu sürenin içinde değildir. Peki Çalışma saatleri düzenlemesi var mı? 2024-2025 Çalışma saatleri düşüyor mu? İşte son yeni açıklama
"KISMİ ÇALIŞMA YA DA YARI ZAMANLI ÇALIŞMAYLA İLGİLİ MEVZUATTA DEĞİŞİKLİKLER ÖNGÖRÜYORUZ"
Bakan Işıkhan, 2025-2028 yıllarını kapsayacak olan Ulusal İstihdam Stratejisi'nde (UİS) kadınların iş gücüne katılımını öncelikli haline getirdiklerini belirterek, "Kadınların çalışma hayatına katılımını desteklemek için esnek çalışma ve çocuk bakım hizmetlerinin verilmesi yönünde desteklerimiz olacak. Bu konudaki düzenlemeleri hayata geçireceğiz." şeklinde konuştu.
Çalışan annelere çocuk bakımıyla ilgili desteklerinin olacağını bildiren Işıkhan, "Doğum sonrası kısmi çalışma ya da yarı zamanlı çalışma ile ilgili mevzuatta değişiklikler öngörüyoruz. Bu yönde kadınların istihdama katılmasındaki engelleri yavaş yavaş kaldırma yönünde çalışmalarımız olacak." şeklinde konuştu.
Işıkhan, UİS'te yer alan yapay zekanın konusunun iş gücü piyasasına nasıl yansıyacağı sorusu üzerine, "Eğer gerekli önlemleri almazsak birçok sektörün çalışma dinamikleri değişebilir. Bazı meslekler kaybolabilir ve iş gücü katılımında yeni zorluklarla karşı karşıya kalabiliriz. Biz de yapay zeka ve dijital beceriler kazandırılan eğitim programlarını hayata geçireceğiz. Dijital ekonominin fırsatlarını değerlendirmek istiyoruz. Özellikle gençlerimizi ve kadınlarımızı yapay zeka, veri analitiği, siber güvenlik ve yeşil ekonomi alanında istihdama hazırlıyoruz." değerlendirmesini yaptı
Esnek çalışma ve hibrit modellerin yaygınlaştırılması yönünde çalışmalarının olacağının bilgisini veren Işıkhan, şu değerlendirmede bulundu:
"Özellikle bilişim, finans, eğitim, danışmanlık ve hizmet sektöründe hibrit ve uzaktan çalışma modellerinin yerleşmesi için yasal çerçeveyi hazırlayacağız. Dijitalleşmeye uyumlu çalışma şekillerinin desteklenmesine yönelik teşviklerimizi artıracağız. Esnek mesai ve kısmi çalışma alternatiflerini de sektör bazında ele alarak tekrar bir düzenleme içerisinde bulunacağız."