28.07.2023 - 01:38 | Son Güncellenme:
İslam dünyasının en faziletli zamanlarından Muharrem ayı eda ediliyor. Hicri takvimin ilk ayı Muharrem'de aşure günü yer alıyor. Aşure günü oruç tutulması önerilir. Ramazan orucu dışında en faziletli oruç Muharrem'de tutulan oruç olarak ifade edilir. İşte, aşure günü tarihi ve faziletleri...
Bu sene İslam alemi, Muharrem'in 10'uncu gününe denk gelen aşure günü 28 Temmuz Cuma günü idrak edecek.
Diyanet, Muharrem ayı ve aşure gününe dair detaylı bilgiyi paylaşıyor. Buna göre aşure günü orucu farklı rivayetlere göre bir gün veya birkaç gün tutulabiliyor.
Diyanet'e göre: Muharrem ayı içerisinde oruç tutmak ise, müstehabtır. Bu ayın başında, sonunda veya ortasında yani 13, 14, 15’inci günlerinde ya da 9, 10 veya 10 ve 11’inci günlerinde oruç tutulabilir.
Resûl-i Ekrem (s.a.s.) şöyle buyurmuşlardır: “Ramazan orucu dışında en faziletli oruç, Allah’ın ayı Muharremde tutulan oruçtur. Farzlar dışında en faziletli namaz da gece namazıdır.” (Müslim, Sıyâm, 202-203; Ebû Dâvûd, Savm 55; Tirmizî, Salât, 212; Nesâî, Kıyâmü’l-leyl, 6)
Muharrem ayının onuncu gününe de, âşûrâ günü denmektedir. Resûlullah (s.a.s.), “Âşûrâ günü orucunun önceki yılın (küçük) günahlarına keffâret olacağını umarım.” (Tirmizî, Savm, 48) buyurarak, ümmetine bu günde oruç tutmayı tavsiye etmişlerdir.
Bazı rivayetlerde ise bir öncesine ve bir sonrasına ilave ederek üç gün oruç tutulmasını tavsiye etmiştir (Müttekî, Kenzü’l-ummâl, VIII, 570). Bu nedenle âşûrâ günü oruç tutulurken önemli olan âşûrâ gününü yalnız tutmamaktır. Bir önceki veya sonraki günü ilaveyle iki gün oruç tutulabileceği gibi her ikisini de ilave ederek üç gün de tutulabilir.