08.03.2023 - 01:58 | Son Güncellenme:
Deprem bölgesinde yer alan ülkemizde diri fay hatları araştırması yapılıyor. Kahramanmaraş merkezli şiddetli depremlerin ardından Adıyaman ili deprem risk raporu merak konusu. AFAD tarafından Adıyaman İl Afet Risk Azaltma Planı yayımlandı. İşte, Adıyaman risk analiz raporu...
İl risk azaltma planında yer alan bilgiye göre Adıyaman'da fay hattı bulunuyor. Adıyaman il sınırları içerisinde Doğu Anadolu Fay segmentine ait Pazarcık, Erkenek, Pütürge segmentleri Güneydoğu Anadolu Bindirmesinde yer alan Gerger ve Narince segmentleri, Besni Fayı, Bozava Fayı, Sürgü Faylarının belirli kesimleri yer almaktadır. Bu fay hatlarına ait uzunluk bilgileri ve Adıyaman il sınırları içerisinden ne kadarının geçtiğine ait sayısal bilgiler Tablo 5’de görülmektedir. Aynı zamanda Tablo 5’de bölgedeki aktif fay hatlarının maksimum üretecekleri deprem büyüklükleri Wells ve Coppersmith (1994)‘e göre hesaplatılmıştır. Bu veriler incelendiğinde Besni fayının 6.6 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeli olduğu görülmektedir. Doğu Anadolu Fayı Pütürge segmenti ve Güneydoğu Anadolu Bindirmesine ait Gerger segmentinin de 7.4 (Mw) büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip olduğu görülmekte olup bölgedeki aktif fay hatlarının bölge için büyük risk oluşturulduğu görülmektedir.
Deprem tehlike haritaları, en güncel deprem kaynak parametreleri (aktif fay hatları), deprem katalogları (tarihsel ve aletsel deprem katologları) ve güncel istatistiksel dağılımlar dikkate alınarak hazırlanmaktadır. Yenilenmiş Türkiye Deprem Tehlike Haritasına göre önceki tehlike haritalarından farklı olarak deprem bölgeleri yerine en büyük yer ivmesi değerleri kavramı kullanılmıştır ve “deprem bölgesi” kavramı 2016 yılından itibaren ortadan kaldırılmıştır.