13.02.2024 - 13:48 | Son Güncellenme:
Bakan Tunç'un cezasızlık algınsını ortadan kaldıracak bir çalışma olarak duyurduğu 8. Yargı Paketi için gözler Meclis'te! Tazminat Komisyonu'nun da kurulacağı maddesinin yer aldığı 8. Yargı Paketi'nde yaklaşık 70 maddenin olduğu biliniyor. İşte, yeni Yargı Paketi için beklenen tarih ve içeriği...
Bakan Tunç, "8. Yargı Paketimizin taslağını Meclis grubumuza ilettik. Orada tartışmalar, konuşmalar devam ediyor. Milletvekillerimiz çalışıyorlar ve teklif aşamasına gelmek üzere. Yaklaşık 70 maddeyi buluyor. Özellikle yargının etkinliğini, yargı hizmetlerinin etkinliğini arttırmaya yönelik önemli düzenlemeler var. Yine ceza adaletiyle ilgili önemli düzenlemeler var. İnşallah Meclis seçim için ara vermeden önce görüşülüp yasalaşacağını ümit ediyoruz." sözlerine yer verdi.
Daha önceki 7 pakette temel hak ve özgürlükleri öne alan, yargı hizmetlerinin etkinliğini arttıran önemli mevzuat düzenlemelerinin hayata geçirildiği belirten Tunç, pakette temyiz ve itiraz sürelerine ilişkin tekliflerinin de bulunduğunu bildirdi.
Bakan Tunç, "Bütün mahkemelerde temyiz ve itiraz sürelerinin yeknesak hale getirilmesini sağlıyoruz. 'Tebliğ mi tefhim mi' bunu da ortadan kaldırarak, tebliğden itibaren başlayacak ve 2 haftalık süre diyoruz. Burada yeknesak bir uygulamayı getirmek istiyoruz." dedi.
Bakan Tunç konu hakkunda şu ifadelere yer vermişti: ''Şu anda disiplin affıyla ilgili şu anda herhangi bir çalışma söz konusu değil. Sicil affı diyenler var... Geçmişte karşılıksız çekten, bir takım mali sebeplerle sicili şey olan ve bankalardan kredi alamayanlarla ilgili sorular geliyor. Sicil affı ile disiplin affını karıştırmamak lazım. Disiplinden kasıt eğer bir kamu görevlisi bir disiplin suçu işlemişse bu noktada onun yaptırımı verilmiş ve suç uygulanmış. Görevine devam ediyor. Bununla alakalı bir çalışma da söz konusu değil.
Sicil affıyla ilgili zaten Meclis'te yasal düzenlemeler yapıldı. Özellikle bankaların uygulamadığı yönünde eleştiriler var. O konuda uygulamada bir problem varsa onun düzeltilmesi gerekiyor.''
Bakan Tunç, ''Bu algıyı ortadan kaldırmamız lazım. Düzensizlik algısını ortadan kaldıracak düzenlemelerimiz var. İki yıl ceza almışsa birisi, bir yıl sonra koşullu salıverme süresi dolar. Koşullu salıverme süresi bir yıl olduğunda denetimli serbestlik süresi de bir yıl, o zaman iki yıldan yatacak hiçbir ceza kalmaz. Dolayısıyla iki yıl ceza alan hiç cezaevinde kalmamış olur. Böyle bir durum da tabii özellikle cezası iki yılın altında, üç yılın altında suçlar bakımından 'suç işledi, yanına kar kaldı' şeklinde bir algı var. Burada yaptığımız düzenleme, bir yıllık maktu denetimli serbestlik yerine oran getirmek istiyoruz."
Yeni düzenleme ile bir yıl ceza alan kişinin 6 aylık koşullu salıverme oranın sadece 5'te 1'lik kısmının denetimli serbestlik olmasını istediklerini belirten Tunç yeni yargı paketinde temyiz sürelerine ilişkin düzenlemelerin de yer alacağını bildirerek "Artık bu sorular da ortadan kalkmış olacak. Tek bir yanıt olacak. İki hafta. Bütün davalarda itiraz ve temyizde süre iki hafta olacak. Diyoruz ki, tebliğden itibaren başlasın süre ve iki hafta içinde temyiz edebilsin." ifadelerini kullanmıştı.
8. yargı paketiyle Anayasa Mahkemesinin (AYM) pilot kararı gereği, makul sürede yargılama yapılmadığı iddialarıyla ilgili başvurular için Tazminat Komisyonu kurulacağını da bildirdi. Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği bazı usul düzenlemeleri olduğunu, buna ilişkin de yeni yargı paketinde çalışıldığını belirtti.