Son Dakika HaberlerSon Dakika HaberlerSon Dakika Haberler
Son Dakika
Gündem
Yazarlar
Ekonomi
Dünya
Resmi İlanlar
  • UzmanPara
  • Skorer
  • Cadde
Menü
Giriş
MİLLİYET ANA SAYFA
  • Son Dakika
  • Gündem
  • Yazarlar
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Resmi İlanlar
Gündem
Dünya
Ekonomi
UzmanPara
AnasayfaBorsaDövizAltın
Skorer
AnasayfaCanlı SkorFikstürPuan Durumu
Cadde
Pembenar
Yazarlar
Milliyet Tv
Astroloji
Teknoloji
Seçim Sonuçları
Son Depremler
Tümü
Milliyet ÇocukOyunEğitimKültür SanatMilli PiyangoYerel HaberlerPazarEgeGazete ArşiviMilliyet ExecutiveMilliyet ArkeolojiMilliyet Mimarlık
Resmi İlanlar
Bize Ulaşın
KünyeReklamÜyelik
Son Dakika Haberler
Bilgi RehberiBU YIL FİTRE NE KADAR 2025? 📍 Fitre kimlere verilir/verilmez? Ramazan ayı içerisinde Fitre verilebilir mi?
  • Paylaş:
  • Twitter icon
HaberlerBilgi Rehberi Haberleri

BU YIL FİTRE NE KADAR 2025? 📍 Fitre kimlere verilir/verilmez? Ramazan ayı içerisinde Fitre verilebilir mi?

12.03.2025 - 09:20 | Son Güncellenme: 12.03.2025 - 09:20

#Diyanet#Din İşleri Yüksek Kurulu#Ne zaman verilir
TwitterLinkedinFlipboardLinki Kopyala
TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Ramazan ayı içerisinde vatandaşların sıklıkla yanıt aradığı soruların başında Fitre 2025 ne kadar sorusu geliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından belirlenen Fitre miktarı bir kişinin günlük gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak belirleniyor. Peki 2025 Fitre ne kadar?

1/5BU YIL FİTRE NE KADAR 2025 📍 Fitre kimlere verilir/verilmez Ramazan ayı içerisinde Fitre verilebilir mi

2025 Fitre ne kadar sorusunun yanıtı araştırma konusu olmaya devam ediyor. Her yıl o günün şartlarına göre belirlenen Fitre, bir kişinin günlük gıda ihtiyacı baz alınarak belirleniyor. Ramazan ayı içerisinde fitre ile ilgili araştırmalar hız kazanıyor. Peki 2025 Fitre ne kadar? Fitre ne zaman verilmeli? Fitre kimlere verilir/verilmez?

2/52025 FİTRE NE KADAR

2025 FİTRE NE KADAR?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından 2025 Fitre miktarı 180 TL olarak belirlendi.

3/5FİTRE NE ZAMAN VERİLİR

FİTRE NE ZAMAN VERİLİR?

Fitre yükümlülüğü, İmam Şâfiî, Ahmed b. Hanbel ve bir rivâyette İmam Mâlik’e göre Ramazan’ın son günü güneşin batmasıyla, İmam Ebû Hanîfe’ye ve diğer bazı müctehid imamlara göre ise bayram günü tan yerinin ağarmasıyla gerçekleşir. Böyle olmakla birlikte fitre Ramazan ayı içinde de verilebilir. Hatta fakirlerin bayram ihtiyaçlarını karşılamaları için bayramdan önce verilmesi daha iyidir. Ancak bayram sabahına kadar sadaka-i fıtır verilmemiş ise bayram günlerinde ödenmesi gerekir. Zamanında ödenmeyip sonraya kalan fitreler ise mümkün olan ilk fırsatta ödenmelidir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 2/367).

Şâfiî mezhebinde fitreyi, Ramazan’ın ilk günlerinde vermek caiz; meşru bir mazeret bulunmadıkça bayramın birinci gününün gün batımından sonraya ertelemek ise haramdır (Nevevî, el-Mecmû’, 6/128).

Fakihlerin çoğunluğuna göre fitrenin ödenmesinin bayramdan sonraya bırakılması mekruh olmakla birlikte yapılan ödeme kaza değil edadır. Bazı fakihler ise fitreyi bayram sonrasına bırakmayı haram sayar ve yapılan ödemeyi kaza olarak nitelendirir (Cezîrî, el-Mezâhibüî-erbe‘a, 1/570).

4/5KİMLER FİTRE VERMEKLE YÜKÜMLÜDÜR

KİMLER FİTRE VERMEKLE YÜKÜMLÜDÜR?

Ramazan Bayramına kavuşan, temel ihtiyaçlarının ve bir yıllık borçlarının dışında nisap miktarı (80,18 gr. altın veya bu değerde) mala sahip olan Müslümanlar kendileri ve velâyetleri altındaki kişiler için fıtır sadakası vermekle yükümlüdürler (Kâsânî, Bedâî’, 2/70,72). Ancak fıtır sadakası ile yükümlü olmak için bulunması gereken nisap miktarı malın, “artıcı” özellikte olması ve üzerinden “bir kamerî yıl” geçmiş olması gerekmez.

Kişi, kendisinin ve ergenlik çağına ulaşmamış çocuklarının fitresini vermekle yükümlüdür (Kâsânî, Bedâî’, 2/70). Buna karşılık kişinin ana-babası, büyük çocukları, karısı, kardeşleri ve diğer yakınları için fitre ödeme zorunluluğu yoktur (Kâsânî, Bedâî’, 2/70,72). Fakat vekâletleri olmadığı hâlde bu kişiler için ödeme yapsa geçerli olur.

Şâfiî mezhebine göre ise fıtır sadakası vermek “farz”dır ve bununla yükümlü olmak için nisap miktarı mala sahip olmak şart değildir (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, 1/594). Buna göre temel ihtiyaçlarının yanı sıra bayram günü ve gecesine yetecek kadar azığa sahip zengin-fakir her Müslüman fitre ile yükümlüdür (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, 1/594). Ayrıca varlıklı kimsenin Müslüman olan eşi, çocukları, ana-babası ve diğer yakınları için de sadaka-i fıtır vermesi gerekir (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, 1/595; İbn Rüşd, Bidâyetü'l-müctehid, 1/279-280).

5/5FİTRE KİMLERE VERİLİR/VERİLMEZ

FİTRE KİMLERE VERİLİR/VERİLMEZ?

Fıtır sadakası, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul Müslümanlara verilir. Fıtır sadakası ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kimsenin bunlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması esastır. Zekât için de aynı kural geçerlidir. Bu sebeple bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl ve fürûuna veremez. (Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürûu ise; çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.) Ayrıca eşler de birbirlerine zekât, fitre ve fidye veremez.

Hanefîler'e göre aşağıda sayılanlara fitre verilmez:

a) Ana, baba, büyük anne ve büyük babalara,

b) Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara,

c) Eşine,

d) Zengine yani aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye,

e) Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa (Merğinânî, el-Hidâye, 2/223-228).

f) Şâfiîlere ve İmam Ebû Yûsuf’a göre fitre, Müslüman olmayana da verilemez (Mâverdî, el-Hâvî, 3/387; 10/519; Merğinânî, el-Hidâye, 2/223).

Zikredilenlerin dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir (Zeylaî, Tebyîn, 1/301).

EN ÇOK OKUNANLAR
ANNELER GÜNÜ NE ZAMAN Anneler Günü bu pazar mı kutlanacak Anneler Günü hediye önerileri ve tarihçesi...
ANNELER GÜNÜ NE ZAMAN? Anneler Günü bu pazar mı kutlanacak? Anneler Günü hediye önerileri ve tarihçesi...
9 MAYIS ON NUMARA ÇEKİLİŞ SONUÇLARI AÇIKLANDI 📌 On Numara 9 Mayıs çekilişinde kazandıran numaralar ve ikramiye tutarları...
9 MAYIS ON NUMARA ÇEKİLİŞ SONUÇLARI AÇIKLANDI! 📌 On Numara 9 Mayıs çekilişinde kazandıran numaralar ve ikramiye tutarları...
10-16 MAYIS A101 HAFTANIN YILDIZLARI A101 15 Mayıs Perşembe Aldın Aldın aktüel kataloğunda bu hafta hangi ürünler var Yazıcı, Su Sebili, Elektrikli Cezve, Akülü Araba...
10-16 MAYIS A101 HAFTANIN YILDIZLARI! A101 15 Mayıs Perşembe Aldın Aldın aktüel kataloğunda bu hafta hangi ürünler var? Yazıcı, Su Sebili, Elektrikli Cezve, Akülü Araba...
İNFAZ DÜZENLEMESİ SON DURUM 10. YARGI PAKETİ MECLİSE SUNULDU MU Genel af çıkacak mı, kimleri kapsayacak İşte 10. Yargı Paketi kapsamı...
İNFAZ DÜZENLEMESİ SON DURUM! 10. YARGI PAKETİ MECLİSE SUNULDU MU? Genel af çıkacak mı, kimleri kapsayacak? İşte 10. Yargı Paketi kapsamı...
milliyet logomilliyet logodemiroren logo
BİZİ TAKİP EDİN
UYGULAMALARI İNDİREBİLİRSİNİZ
  • Appstore'dan İndirin
  • Google Play'den İndirin

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

© 2025 Milliyet.com.tr
  • • Künye
  • • İletişim
  • • Kişisel Verilerin Korunması
  • • Reklam
  • • Arşiv
  • • Üyelik