29.04.2025 - 02:08 | Son Güncellenme:
İnovasyon, teknoloji, etki ve iş birliği ekseninde şekillenen fuar; malzeme bilimi, yapay zeka, sürdürülebilir şehirler ve toplumsal dönüşüm gibi en güncel konulara odaklanarak bir kez daha sektöre ışık tuttu. Yapı sektörüne rehberlik eden fuara, 46.000’den fazla profesyonelin katıldı.
İtalya, Avusturya, Çin, Rusya, Tayland, Kore Cumhuriyeti, Portekiz, Mısır, Gürcistan, Çek Cumhuriyeti ve Azerbaycan’dan yabancı katılımcılarını bir araya getiren fuar, bu yıl da %50 devlet teşviği ile güçlendi. 4 gün boyunca binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapan Yapı Fuarı’nda sektörün geleceğine ışık tutan kapsamlı bir etkinlik programı gerçekleştirildi. Bu yıl, “Yenilikle Tasarla, Teknolojiyle İyileştir, Etki Bırak ve Birlikte Dönüştür!” mottosuyla hayata geçirilen etkinliklerde, mimarlık ve yapı sektörünün ekonomik, teknolojik, toplumsal ve çevresel dönüşümü mercek altına alındı. Yapı Arena etkinlikleri, öncü isimlerin katılımıyla gerçekleşecek paneller, workshoplar ve özel fuar turlarıyla, yaratıcı projeleri, yeni nesil malzemeleri ve inovatif tasarımları keşfetme fırsatı sundu. Solo Design & Consultancy, Circular Design, Parametric Architecture, NobonMimarlık ve Piknik Works iş birliğiyle hazırlanan program, dört gün boyunca sektör profesyonellerine ilham verdi. “İnovasyon”, “İyileştirme”, “Etki” ve “Birliktelik” olmak üzere, her biri sektörün farklı bir boyutuna ışık tutan 4 tema altında 4 gün boyunca 4 eş küratör ve 70’ten fazla konuşmacı ile yapı dünyasının ekonomik, teknolojik, toplumsal ve çevresel dönüşümü ele alındı.
Fernweh | Kayıp Sesler
Baumit Türkiye, iklim değişikliği nedeniyle kaybolmaya yüz tutan yaşam seslerini geleceğe taşımak amacıyla hayata geçirdiği Fernweh | Kayıp Sesler Albümü projesini, Galata Rum Okulu’nda gerçekleştirdiği lansman ile duyurdu. Doğanın ve yaşamın giderek azalan seslerini bir plak kaydında toplayan albüm, hayatın akışında yer alan tınıları sanatsal ve kültürel bir miras olarak gelecek nesillere aktarmayı hedefliyor. Galata Rum Okulu’nda gerçekleştirilen proje lansmanında, Baumit Türkiye CEO’su Atalay Özdayı, Proje Koordinatörü Cem Sorguç ve Proje Bestecisi Eray Düzgünsoy, Fernweh | Kayıp Sesler albümünün hikayesini ve yaratım sürecini detaylarıyla anlattı. Projeyle toplumun çevre bilincini artırmayı hedeflediklerini söyleyen Baumit Türkiye CEO'su Atalay Özdayı, “Dünyamızda yaşanan çevresel değişiklikler, biyolojik çeşitlilik kaybına kadar uzanan ciddi sonuçlarla ekosistemleri tehdit ediyor. Tam da bu noktada Baumit Türkiye olarak yapı sektöründe yenilikçi çözümler sunmakla kalmıyor, aynı zamanda doğaya ve gelecek nesillere katkı sağlayacak sosyal sorumluluk projeleri de geliştiriyoruz. Bu misyonla hayata geçirdiğimiz Fernweh | Kayıp Sesler projemiz; bir albüm olmanın ötesinde, doğayla olan bağımızı güçlendiren ve farkındalık yaratan bir çağrı niteliğinde” dedi.
SPACE Zorlu PSM’de
Mimarlık, iç mimarlık ve tasarım dünyasını, nitelikli, yaratıcı içeriklerle buluşturan DAC’ın düzenlediği SPACE’in dördüncüsü 13-14 Mayıs 2025 tarihlerinde Zorlu PSM’de gerçekleşecek. Mimarlık ve tasarım alanıyla ilişkili farklı disiplinleri bir araya getirerek çok sesli ve herkesin özgün tasarım dilini paylaşabileceği kapsayıcı bir platform oluşturan etkinlik, iki gün boyunca mimarlık ve tasarım konularında farklı gündemlere değinilen, lokal üretimin ve kolektif ruhun ön planda tutulduğu multidisipliner bir ortam sunuyor.
Farklı disiplinlerden alanında öne çıkan isimlerle iddalı oturumların gerçekleştiği SPACE sahnesinde bu sene; mimarlar Ertuğ Uçar, Mustafa Toner, Kerem Erginoğlu, yazarlar Murathan Mungan, Özgür Mumcu, Can Öz, fotoğraf sanatçısı Ebru Ceylan, yönetmen Pelin Esmer, Açık Radyo programcısı İlksen Mavituna, Aposto Genel Yayın Yönetmeni Deniz Kaynak, Suvla Şarapları Kurucusu Selim Ellialtı, Heraki Şarapları Kurucu Ortağı José Hernández, Mudo CEO Ömer Taviloğlu, Askon Demir YK Başkanı Okan Konyalıoğlu yer alacak. Kent, yeni medya, şarap ve gastro turizm, sinema ve mimarlık gibi farklı alanlardaki oturumların moderatörleri mimarlar Sedat Bayrak, Heval Zeliha Yüksel, danışman Gözdem Gürbüzatik ile gazeteci Elif Ergu ve Özlem Gürses olacak. in SPACE Mekanlar Seçkisi, farklı mesleklerden 30 nominatör tarafından nomine edilen projelerden jürinin seçimlerinden oluşacak. Sergi 13-14 Mayıs’ta Zorlu PSM’de ziyarete açılacak. 14 Mayıs akşamı düzenlenecek gala gecesinde proje sahiplerine plaketleri takdim edilirken duayen bir isme in SPACE’25 Mesleğe Katkı Plaketi sunulacak.
ÖzÜ Cephe Akademisi Sertifika Programı
Özyeğin Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi bünyesindeki Btech Lab girişimiyle hayata geçirilen “ÖzÜ Cephe Akademisi Sertifika Programı” Ekim 2025’te başlayacak.
Cephe Akademisi Sertifika Programı, mimari cephe tasarımı ve teknoloji alanında uzmanlaşmayı hedefleyen profesyoneller ve öğrenciler için tasarladı. Programın temel amacı, katılımcılara cephe sektöründe gerekli olan yetkinlikleri, becerileri ve bilgileri, güncel ve ileri teknolojileri ele alarak aktarmak. Cephe Akademisi, programın ana rotasını dikkate alan proje odaklı bir eğitim yaklaşımı ile yapılandırılmış teorik ve pratik derslerden oluşuyor.
İki ana modül olarak kurgulanan programın eğitim müfredatı, Cephe Temelleri ile başlayarak Cephe Tasarımında İletişim ve Yönetim Becerileri, Cephe Tasarım İlkeleri, Cephelerin Yapısal Tasarımı, Bina Fiziği ve Cephe Performansları, Cephe Sistemlerinde Malzeme Bilimi, Cephe Sistemlerinin Detay Tasarımı, Hesaplamalı Cephe Tasarımı, Yönetmelikler ve Standartlar, Cephe İnşaatında Kalite ve Proje Yönetimi ile Döngüsel Cephe Sistemleri gibi tematik ders modüllerinden oluşuyor. Teorik dersler, zorunlu ve isteğe bağlı yan etkinlikler olan konferanslar, teknik geziler, networking etkinlikleri ve atölye çalışmalarıyla desteklenen pratik proje çalışmalarıyla bütünleştiriliyor.
Ezber Bozan Mobilya Tasarım Yarışması
Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde yer alan Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçılar Birliği (EMKOUİB) tarafından Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve T.C. Ticaret Bakanlığı desteği ile düzenlen Ezber Bozan Mobilya Tasarım Yarışması mobilya sektöründe gelecek vaat eden genç tasarımcı adaylarının tasarımlarını ortaya çıkarırken, markalaşmış Türk tasarımcı ve tasarımlarını dünyaya tanıtmak amacıyla bu sene 5. kez düzenleniyor. V. Ezber Bozan Mobilya Tasarım Yarışmasının teması; mobilya sektöründe çevre dostu ve kullanıcı odaklı çözümler geliştirilmesi amacıyla “Eko-Tasarım” olarak belirlendi.
Öğrenci ve Profesyonel olmak üzere iki kategoride düzenlenen yarışmanın jürisi şu isimlerden oluşuyor: Berkay Halit Gürsoy (Anadolu Isuzu, Endüstriyel Tasarımcı), Ece Yalım (Artful İç Mimarlık & Ece Yalım Design Stüdyo, Endüstriyel Tasarımcı), Enrique Marti (Enrique Marti Design Studio, Endüstriyel Tasarımcı), Fikri Doruk Yorgancıoğlu (Dorya, CEO), Fulden Dehneli (Fuldende, Endüstriyel Tasarımcı), Gamze Gülay Güven (Tasarım Üssü, Endüstriyel Tasarımcı), Mehmet Mehmetalioğlu (Volvo Cars, Endüstriyel Tasarımcı), Özlem Yalım (Vanguardis, Endüstriyel Tasarımcı), Öznur Turan Eke (Eke Mimarlık, Mimar), Pietro Alba (Sandalyeci, CEO) ve Serdal Korkut Avcı (Arçelik, Endüstriyel Tasarım Direktörü).
Yarışmada dijital formatta hazırlanacak pafta, proje metni gibi tüm bilgi ve belgeler “ezberbozantasarimlar.org” adresine yüklenecek olup yarışmaya başvuru sadece bu web sitesi aracılığıyla yapılacak.
Rekonstrüksiyon: Tarihin Yeniden Kurgulanması
TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından 2013 yılında ilki düzenlenen “Rekonstrüksiyon: Tarihin Yeniden Kurgulanması” başlıklı etkinlik, bu yıl ikinci kez, koruma söylemi içinde farklı roller ve sorumluluklar üstlenen disiplinlerden gelen katılımcılarla yeniden ele alınıyor.
Kültürel miras alanlarında rekonstrüksiyon uygulamalarının teorik ve pratik boyutlarıyla tartışılacağı bu etkinlikte, konuya farklı disiplinlerden ve kurumlardan yaklaşan uzmanlar bir araya geliyor. Panelin ardından düzenlenecek forum bölümünde ise koruma alanında çalışan kurumların ve STK’ların rekonstrüksiyona dair yaklaşımları ele alınacak. 3 Mayıs tarihinde, saat 13.00-18.00 arasında TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde düzenlenecek olan etkinlik tüm ilgililere açık. Etkinlik kapsamında gerçekleştirilecek panelde TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Y. Mühendis Mimar Mücella Yapıcı moderatörlügünde Prof. Dr. İclal Dinçer “Tarihi Kent Mekanlarında Rekonstrüksiyon? Ne Zaman ve Hangi Koşullarda?”, Prof. Dr. Zeynep Ahunbay “Rekonstrüksiyon Tutkusu”, Doç. Dr. Koray Güler “Yitirilen Bir Kültür Varlığının Yeniden Yapımında Farklı Yaklaşımlar” ve Doç. Dr. Ebru Omay Polat ise “Bir Algı Ve Sunum Aracı Olarak Rekonstrüksiyon” başlıklı konuşmalarıyla yer alacak.
Salt Sanatsal Araştırma ve Üretim Desteği
BBVA Vakfı iş birliğinde gerçekleştirilen Salt Sanatsal Araştırma ve Üretim Destek Programı ile desteklenen projeler 15 Haziran’a kadar Salt Galata’daki Mastercard Sergi Mekanı’nda sunuluyor. Sergide, Sanatsal Araştırma Fonu kapsamında Aslı Uludağ’ın; Üretim Fonu kapsamında ise Ali Taptık ile Merve Mepa’nın üretimleri yer alıyor.
Aslı Uludağ’ın 2019’dan bu yana sürdürdüğü araştırmanın bir çıktısı olan Hydro-Geothermal Bodies [Hidro-Jeotermal Bedenler], Aydın, Manisa ve Denizli’deki jeotermal enerji üretimini inceliyor. Enstalasyon, bölgedeki hidro-jeotermal kaynakların yönetimini şekillendiren hukuki, bilimsel, ekonomik gelişmelere odaklı bir zaman çizelgesi ile özel, kamusal ve müşterek yapıları merkeze alan bir diyagramı içeriyor. Karmaşık bir ilişkiler ağını haritalandıran enstalasyon, bir taraftan bilimsel ölçüm mekanizmalarını sorunsallaştırırken, bir taraftan da hidro-jeotermal kaynaklar etrafında kurulan ve kaplıca kültürü gibi yerel pratiklerde somutlaşan müştereklerin izini sürüyor.
Merve Mepa, Meshwork adlı enstalasyonunda kadim dokuma pratiklerinden günümüz teknolojilerinin karmaşık altyapılarına, dönüşen sistemlerin iç içeliğini yansıtan bir yapı inşa ediyor. Yeryüzünü kuşatan sistemlerin devingenliğine vurgu yapan enstalasyon, bağlantı, hafıza ve gücün değişen dinamiklerini ortaya koyuyor.
Ali Taptık’ın 2012’den beri sürdürdüğü Osmanbey: Sosyal ve Mekansal Düğümlenmeler projesi ise İstanbul’un merkezi bir semtinin karmaşık toplumsal yapısı, ticaret ve kentsel dönüşüm arasındaki etkileşimleri odağına alıyor.
İstanbulin
Yazar, çizer, mimar Ertuğ Uçar’ın dokuzuncu kitabı İstanbulin, Can Yayınları etiketiyle raflarda yerini aldı. Ertuğ Uçar kitabında, içinde dolaşarak bir parçası olduğu şehre dair gözlemlerini, kurmaca ve gerçeğin iç içe geçtiği akıcı ve yalın bir dilde okura sunuyor. Uçar’ın bu geziler sırasında çizdiği eskizler öyküleri canlandırarak okuru konunun ve şehrin içine çekiyor. Mimar Ertuğ Uçar bu kitabında İstanbul’u güzellikleri ve çirkinlikleriyle olduğu gibi anlamaya çalışıyor, şehrin içinde dolaşarak onunla bir oluyor, şehre ve yaşayanlarına dair yaptığı gözlemleri, kurmacayla gerçeği iç içe geçirerek yazıya ve eskizlere döküyor. Zaman: Bugün. Olaylar İstanbul’da geçiyor. Karakterler ise; en başta şehrin kendisi, sonra insanlar ve hayvanlar; ağaçlar ve kayıklar; yokuşlar ve binalar. Tüm öykülerin ortak anlatıcısı kitabı, öykülere parçalanmış bir şehir romanına dönüştürüyor. Sayfaları abidelerle cami ve kiliselerle, sultanlar ve efsanelerle dolu rehber kitapların bahsetmediği şeylerden, İstanbulin şeylerden bahsediyor Uçar: Kayıkhaneler ve yokuşlar, geçitler ve çay evleri, çatallanan yollar ve kayıklar, palmiyeler ve arastalar, kediler ve papağanlar.
Annual of Istanbul Studies
Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün hakemli, açık erişim ve uluslararası akademik dergisi Yıllık: Annual of Istanbul Studies, Aralık 2025 ve 2026’da yayımlanacak yedinci ve sekizinci sayıları için yazı başvurularını bekliyor. İstanbul’un geçmişi ve bugününe dair güncel araştırmalara yer vermeyi amaçlayan Yıllık’a başvurular 5 Mayıs’a kadar devam edecek.
Tarih, mimarlık ve sanat tarihi, arkeoloji, şehir planlama, sosyoloji, antropoloji, coğrafya, kent çalışmaları ve ilgili sosyal bilim alanlarında çalışan araştırmacıların İstanbul’a odaklanan Türkçe ve İngilizce akademik makalelerine, denemelerine, görsel içerikli yazılarına ve kitap ile sergi incelemelerine yer veren dergiye gönderilen ve Yayın Kurulu tarafından uygun görülen makaleler, Aralık 2025’te yayımlanacak yedinci sayıda yer alacak. Revizyonla kabul edilen yazılardan bazıları ise Aralık 2026’da çıkacak sekizinci sayıda yer bulacak.
Uluslararası yayın ve danışma kurullarına sahip Yıllık: Annual of Istanbul Studies, her yıl bir doktora öğrencisi ya da doktorasını tamamlamasının üzerinden beş seneden fazla geçmemiş bir araştırmacının makalesine Erken Kariyer Makale Ödülü veriyor.
Hem basılı hem dijital olarak yayımlanan ve SCOPUS, ERIH PLUS ve MLA International Bibliography tarafından dizinlenen Yıllık’a, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün web sitesi ve DergiPark platformu üzerinden erişilebiliyor.