27.08.2024 - 20:51 | Son Güncellenme:
Daha kapsayıcı bir gelecek öngören ve yapılı çevrenin mevcut zorluklarıyla aktif bir şekilde ilgilenen projeleri ödüllendirmeyi ve öne çıkarmayı amaçlayan RIBA Stirling Ödülü kısa listesine seçilen 6 proje; ulusal bir sanat galerisinden kapsayıcı bir kırsal inzivaya, büyük kentsel dönüşüm projelerinden metro hattına kadar değişen ölçek ve programları ile çeşitlilik gösteriyor. RIBA Stirling Ödülü’nde kısa listeye kalan 6 projeden biri olan Chowdhury Walk, Al- Jawad Pike tarafından Londra’da yayalar ve bisikletliler için yeni planlanmış kamusal bir cadde boyunca uzanan kademeli iki katlı terastan oluşuyor. Projede, bireysel mahremiyet ile ortak kamusal alan dengesi ön planda tutulmuş. Allies and Morrison ve Porphyrios Associates imzalı Camden’daki King’s Cross Masterplan projesi ise Londra’nın kalbindeki bu eski endüstriyel çorak alanın kent ile tekrar bütünleştirilmesi ve yenilenmesini hedefliyor. Mimarlar, tasarımcılara Londra’nın yeni şehir mahallesinde doğru hissi yaratma özgürlüğü vermek için katı tasarım kodları yerine parametrik planlar oluşturmuş. RIBA Stirling Ödülü kısa listesinde yer alan Westminster’daki Ulusal Sanat Galerisi’nde ise mimarlar Jamie Fobert Architects ve Purcell, hassas ve iklime duyarlı bir yeniden yapılandırma ile galeriye ve ön avluya önemli bir kamusal alan ve varlık kazandırmayı amaçlamış. Yapılan dikkatli müdahaleler, miras ve uyarlanabilirlik arasındaki uyumu örnekliyor. Park Hill Phase 2 projesi ise aslen Sheffield Şehir Mimarları departmanından Jack Lynn ve Ivor Smith tarafından tasarlanan Avrupa’nın en büyük yapısının yenilenmesinin ikinci aşaması olarak kabul ediliyor. İlk aşama 1950’lerin mülkünü yeniden tasarlarken bu aşama daha fazlasını korumuş ve orijinali güçlendirmiş. Kısa listede yer alan, Grimshaw, Maynard, Atkinsrealis ve Equation tasarımı Elizabeth Hattı, şehir içi ulaşım için yeni bir standart belirleyen büyük bir altyapı projesiyken Clementine Blakemore Architects tasarımı Wraxall Yard, harap haldeki bir Dorset mandırasının hassas bir şekilde onarılarak, yaban hayatı ve çiftçilikle etkileşimi artırmayı amaçlayan kamusal alanlarla birlikte erişilebilir tatil konaklama birimlerine dönüştürülmesini kapsıyor. RIBA Stirling Ödülü’nün kazananı 16 Ekim 2024 tarihinde Londra Roundhouse’da düzenlenecek olan ödül töreninde açıklanacak.
1. Chowdhury Walk.
2. Kings Cross Masterplan.
3. National Portrait Gallery.
4. Park Hill Phase 2.
5. The Elizabeth Line.
6. Wraxall Yard.
Living Cities Forum 2024
Living Cities Forum 2024, Hollandalı mimarlık firması MVRDV‘nin kurucu ortağı Nathalie de Vries ile Afrika Gelecek Enstitüsü kurucusu ve 2023 Venedik Mimarlık Bienali’nin küratörü Profesör Lesley Lokko’nun da aralarında bulunduğu konuşmacılar ile geleceğin şehirlerini daha yaşanabilir kılmak için yapılması gerekenleri mercek altına alacak. Naomi Milgrom Vakfı tarafından organize edilen Living Cities Forum, Avustralya’da kentsel tasarımcılar, düşünürler ve mimarlar için planlanan önemli etkinliklerden biri. Küresel program, bugünün ve yarının şehirlerini iyileştirmek için ilham verici, uygulanabilir fikirler paylaşan disiplinlerarası konuşmacıları ağırlıyor. Program Direktörü Andrew Mackenzie tarafından yönetilen ve “Ortak Çıkarlar” teması etrafında şekillenen etkinlik Melbourne ve Sydney’de gerçekleştirilecek. Gün boyu sürecek uluslararası konuşmalar ve tartışmalar, dünya çapında ileri görüşlü fikirler ve çözümleri, kamunun geleceğine odaklanarak öne çıkaracak. Naomi Milgrom Vakfı tarafından “Melbourne ve Sydney 2050 yılı itibarıyla megakentler haline gelmeye doğru yol alıyor; nüfus artışı, artan yoğunluklar ve ısınan bir gezegen arasında kamu alanlarını yeniden hayal etmek hiç bu kadar hayati olmamıştı. Bu, sektör profesyonelleri, öğrenciler ve şehirlerimizin geleceğine yatırım yapan herkes için, kentsel geleceğimizi biçimlendirmek adına gerekli dönüşümsel fikirlerin ve çözümlerin paylaşılacağı küresel ve çok disiplinli bir platform” sözleriyle tanıtılan forum etkinliği, 18 Eylül 2024 Çarşamba günü Melbourne’deki Fed Square’de, 20 Eylül Cuma günü ise Sydney’deki NSW Eyalet Kütüphanesi’nde gerçekleşecek.
Dünya Mimarlık Günü Teması Belirlendi
Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) tarafından her yıl ekim ayının ilk pazartesi günü kutlanan Dünya Mimarlık Günü’nün bu seneki teması “Katılımcı Kentsel Tasarımda Gelecek Nesillerin Yetkilendirilmesi” olarak belirlendi. Bu tema ile genç mimarların kentsel planlama ve gelişimdeki rolü vurgulanıyor. Uluslararası Mimarlar Birliği, genç mimarları katılımcı süreçlerin parçası olmaları için teşvik ediyor; sürdürülebilir gelişim için gerekli olan taze bakış açıları ile katkı sağlamalarını talep ediyor. Dirençli kentsel ekonomilerin güçlendirilmesinin özellikle vurgulandığı temada, inovatif ve sürdürülebilir pratiklerin kentlerin büyümesinde ve iyileşmesindeki önemine dikkat çekiliyor. Dünya Mimarlık Günü’nün anahtar alt başlıkları arasında, enerji verimliliği, atık yönetimi, sürdürülebilir malzemelerin kullanımı ve tanıtımı ile sürdürülebilir hareketlilik yer alıyor. Bu çabalar, kendi kendine yetebilen, çevre dostu şehirler yaratılmasını amaçlıyor. Genç mimarların karar alım süreçlerinde vatandaş katılımını artırma, tasarım süreçlerinde katılımcılığın çoğalması, kamusal alanların bakımının ve tanıtımının yapılmasındaki rolü de önemseniyor. Genç mimarların bu süreçlerdeki önemli katkıları şu şekilde sıralanıyor: Dirençli ve sürdürülebilir kentsel çevreler şekillendirmek; sosyal adaletin ve sürdürülebilir pratiklerin savunulması; kentsel planlama süreçlerine katkı sağlanması; var olan yapılı çevrenin yeniden kullanımının ve canlandırılmasının tanıtılmasını ve anlaşılmasını sağlama; döngüsel ekonomi prensiplerinin ve sürdürülebilir inşa yöntemlerinin süreçlere dahil edilmesi.
Bitirme Projesi Yarışması 2024
TMMOB Şehir Plancıları Odası ile planlama okulları arasındaki koordinasyonu, iş birliğini ve sürekli bilgi akışını sağlama ilkesi doğrultusunda planlanan Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğrencileri Bitirme Projesi Yarışması 2024 için son başvuru tarihi 23 Eylül olarak belirlendi. Yarışmanın hedefi, yakın gelecekte planlama mesleği uygulayıcıları olacak şehir ve bölge planlama bölümü öğrencilerinin meslek odası çatısı altında yarışma tecrübesi edinme fırsatı yakalamalarını sağlamak ve meslek odası ile şehir ve bölge plancısı adayları arasındaki bağı daha da güçlendirmek. Ayrıca planlama disiplini ile ilgili birimlerin dinamik, girişimci, çözüm üretme konusunda yaratıcı, eleştirel düşünceye açık şehir ve bölge plancısı adaylarını tanımasına olanak sağlamak da yarışmanın hedefleri arasında. Türkiye’de yer alan üniversitelerin şehir ve bölge planlama bölümlerinde verilen eğitim sistemlerinin karşılaştırılmasına ve çıkarımlar yapılmasına olanak sağlayan yarışma, planlama mesleğine geleneksel bir kimlik kazandırılmasında, mesleğin topluma anlatılmasında ve tanıtılmasında da önemli bir yer tutuyor. Yarışmada, şehir ve bölge planlama bölümlerinin diploma projesi, bitirme projesi, bitirmeye esas proje (son sınıf yapılan atölye çalışması) ile çalışma konu ve ölçeklerini kapsayacak olan rapor çalışmaları değerlendirilecek. Yarışma konuları her yıl şehir ve bölge planlama bölümlerinin diploma konusu paralelinde değişkenlik gösteriyor.
Furnishings & Design İstanbul
Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) tarafından organize edilen ve Türkiye’nin ilk tasarım odaklı fuarı olma özelliğini taşıyan Furnishings & Design İstanbul, 19-21 Eylül tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşecek. Mobilyadan aydınlatmaya, ev tekstilinden aksesuara kadar iç mekan tasarımının yenilikçi, özgün ve estetik çözümlerinin buluşacağı fuarda sürdürülebilirlikten inovasyona kadar farklı alanlara odaklanan yenilikçi tasarımlara yer verilecek. Sektörün güçlü iş ağını arkasına alan fuar, sürdürülebilirlik vizyonuyla da dikkatleri üzerine çekecek. Kullanılan tüm stantlar ve malzemelerin, fuarın ardından geri dönüşüm işleminden geçirilerek okullara yönelik farklı malzemelere dönüştürülecek olmasıyla da Furnishings & Design Istanbul, Türkiye’de bir ilke imza atacak. MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, fuara yönelik olarak “Türkiye’nin doğru konumlanan, hedefi ve misyonu belli olan, tasarım odaklı bir organizasyona ihtiyacı vardı. FDI, bu ihtiyaca cevap olarak organize edildi” dedi. Tasarım odaklı ilk fuar olma özelliği taşıyan organizasyon bünyesinde bir de geri dönüşüm laboratuvarı kurulacağını kaydeden Ahmet Güleç, “Bu da bir ilk. Fuar atıklarını değerlendirip ihtiyaç sahibi okullarımız için oyun alanları hazırlayacağız” diye konuştu. Türkiye’nin alanında saygın tasarımcıları, iç mimarları, mimarları ve akademisyenlerinden oluşan FDI Tasarım Komitesi’nde Özyeğin Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alpay Er, iç mimar ve tasarımcı Ahmet Raşit Karaaslan, mimar Aynur Yılmaz, yüksek iç mimar Cem Cemal Çobanoğlu, stratejik iletişim danışmanı Cengiz Ayyıldız, endüstri ürünleri tasarımcısı ve iç mimar Ece Yalım, tasarımcı, küratör ve eğitmen Erdem Akan ve endüstriyel tasarımcı Şule Koç yer alıyor. FDI’da sergilemesi yapılan bütün ürünler Tasarım Komitesi tarafından özgünlük ve tasarımcı ile çalışma kriterlerine göre belirlendi.
TraMod 2024
Gelenek ve modernite arasındaki etkileşimleri incelemek için kurulan dünyanın ilk uluslararası akademisi TraMod Academy, 2024 yılında mimarlık ve tasarım ödülü etkinliği TraMod Awards’ın ikinci edisyonunu gerçekleştiriyor. Geçen yıl olduğu gibi, bu yıl da gelenek ve modernite arasındaki etkileşimin görsel veya teorik olarak projelere işlendiği, tamamlanmış olup olmaması fark etmeksizin mimarlık, iç mekan tasarımı, ürün tasarımı ve moda tasarımı alanlarındaki üretimlere, profesyonel ve öğrenci kategorilerinde ödül verilecek. Her bölümde jüriler, değerlendirme kurallarını belirleyecek ve akademi kurallarına göre projeleri ile başvuran tasarımcıları değerlendirecek. Çevrimiçi gerçekleşecek değerlendirme sürecinin ardından, kazananların duyurulması için İstanbul’daki bir üniversitede yüz yüze gerçekleşecek bir etkinlik organize edilecek. TraMod 2024 için erken kayıt ve başvuru tarihi 30 Eylül 2024 olarak belirlenmiş.
Salt’ın Sonbahar Programları
Garanti BBVA tarafından kurulan Salt’ın Beyoğlu ve Galata yapılarındaki yeni programları Eylül ayında başlıyor. Türkiye’de grafik tasarımın gelişimini kitap ve kültür yayıncılığı üzerinden ele alan “Tasarımcının Notu” 11 Eylül’den itibaren Salt Beyoğlu’nda; 1945-1991 yıllarında Sosyalist Yugoslavya’da Türkçe konuşan toplulukların kimlik inşası sürecini irdeleyen “Sosyalizme Tercüme” ise 23 Ekim’den itibaren Salt Galata’da ücretsiz ziyarete açık olacak. Ayrıca Salt Beyoğlu’ndaki Kış Bahçesi’nde Passepartout Duo, Zeynep Ayşe Hatipoğlu, Ömer Sarıgedik ve Fulya Uçanok’un art arda sunulacak ses enstalasyonları yer alacak. “Tasarımcının Notu” sergisi, 20. yüzyılın son çeyreğinde Türkiye’de grafik tasarım alanında yaşanan hızlı değişimi kitap üzerinden ele alıyor. Kültür yayıncılığının yükselişe geçip grafik tasarımcının bir aktör olarak öne çıktığı dönemi odağına alan sergi, kitabın yaygın tasarım unsurunun kapak olduğu 1970’li yılların sonlarından bütüncül bir tasarım nesnesi hâline geldiği 1990’lara uzanıyor. Uzun soluklu bir araştırmanın çıktısı olan “Sosyalizme Tercüme” ise, Yugoslavya’da Türkçe konuşan toplulukların sosyalist ideoloji çerçevesinde kimliklerini nasıl inşa ettiklerini irdeliyor. Türkçe’nin Makedonya ve Kosova’da resmî dil olarak kabul edildiği 1945 ile 1991 yılları arasını odağına alıyor. Salt Beyoğlu’ndaki Kış Bahçesi’nde art arda sunulacak bir dizi ses enstalasyonundan oluşan “Bitkiler ve Bitkileri Sevenler için Sıcak Toprak Sesleri” ise elektronik müziğin öncülerinden Mort Garson’ın “bitkilerin dinlemesi için” yaptığı kayıtlardan ilham alıyor.