Son Güncellenme:
Bugün iletişime geçtiğiniz herhangi bir emlakçının, mesleğini icra edebilmesi için; üniversitelerin ilgili bölümlerinden aldıkları diploması ya da Emlak Danışmanı Sertifikası olması gereklidir. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) onaylı Emlak Danışmanı Sertifikası; ticaret odası, emlak komisyoncuları odası ya da belediyelerin açtığı kurslara katılmak suretiyle alınır.İletişimde olduğunuz emlak ofisinin ise, bulunduğu ilin Ticaret Odası, Sanayi Odası ya da Esnaf Sanatkarlar Odası bünyesinde kurulan Emlak Meslek Odası’na kayıtlı olması gereklidir. Örneğin İstanbul’dan bahsedecek olursak; emlak ofisinin, İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Derneği’nin mensubu olup olmadığına dikkat etmelisiniz.
Bir emlakçının, emlak ofisi açabilmesi için; vergi dairesi, meslek odası ve bağ-kur kayıtları ile belediye ruhsatı sahibi olması gereklidir.Hizmet verdiği bölgenin krokisi, ilan panosu ve işini verimli yapabilmesi için tanıtım malzemeleri olmalıdır. Komisyonculuk hizmetini de meslek odasının belirlediği fiyat tarifesi üzerinden yapmalı ve bunu müşterilerinin görebileceği biçimde sergilemelidir.Eğer, resmi kaydı yoksa, ki bu emlak sektöründe korsan ya da ayakçı olarak anılan gruptur ve sayıları hiç azımsanmayacak durumdadır. İş yaptığınız kişinin, işinin ehli olmadığını ve oluşacak sorunlarda, sizi ve haklarınızı temsil etmekte zorlanacağını, yasal bir zemin oluşturamayacağınızı söyleyebiliriz.
Sektör bu denli büyürken, şu an varolan çalışan sayısı 100 binin üzerindeyken, emlak komisyonculuğu kolunda yıllardır beklenen bir düzenleme ile daha şeffaf bir yapı geliştirmek üzere; Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) ve Emlak Meslek Odaları’nın da çabalarıyla geliştirilen Emlak Danışmanı Yasası’nın 2018’de çıkması bekleniyor.Konut sektöründeki büyüme, kentsel dönüşüm ve yabancılara yapılan emlak satışlarının artması ile sektörde düzenleme ihtiyacının arttığını ve sektöre hizmet veren tüm kurum ve kişilerce beklendiğini söyleyebiliriz.