31.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet
Alok Bansal direktörlüğünde Hindistan’dan gelen India Foundation (Hindistan Vakfı) Heyeti, Ankara Kriz ve Siyaset Araştırma Merkezi (ANKASAM) Başkanı Prof. Dr. Mehmet Seyfettin Erol ile birlikte ATO Başkanı Gürsel Baran’ı makamında ziyaret etti. Türkiye ile Hindistan’ın sosyal ve kültürel açıdan Asya’nın benzer ülkeleri olduğunu belirten Bansal her iki ülkenin de ilişkilerinde yeni bir döneme girdiğini söyledi.
Türkiye ile Hindistan arasındaki ticaretin meta ve petrol ticareti olmadığını, serbest rekabet ürünleri içeren ticaret olduğunu belirten Bansal, “Türk malları Hindistan’a Hint malları da serbest rekabet kuralları ile Türkiye’ye geliyor. Türkiye ile Hindistan arasında ticareti geliştirmek için karşılıklı daha fazla adım atılmaması üzücü. Ülkelerimiz arasında serbest ticaret anlaşması yok” dedi. Hindistan’ın bu yılın sonunda G20 dönem başkanlığını üstleneceğini bildiren Bansal, “Bu süreçte Türkiye ile ticareti geliştirecek çok fazla fırsatla karşılaşacağımıza inanıyoruz” diye konuştu.
Bansal, Hindistan’ın bilişim teknolojileri ve farmakoloji alanında dünyanın önde gelen ekonomik üreticilerinden biri olduğuna dikkat çekerek, Türkiye ile çeşitli alanlarında iş birliği yapılabileceğini anlattı.
Bansal, “Türk dronlarının Ukrayna savaşında kullanıldığını görüyoruz. Savunma sanayi alanında iş birliği yapabiliriz. Ayrıca dizi ve film sektöründe Hindistan ile Türkiye iş birliği yapabilir. Ekonomik ve ticari ilişkiler iki ülkenin daha da yakınlaşmasına katkı sağlayacaktır” dedi.
İNGİLTERE TÜRK SİHA'SI SATIN ALACAK MI?
İngiltere Savunma Bakanlığına yeniden atanan Ben Wallace da, Türkiye ziyaretinde SAHA EXPO 2022 fuarını ziyaret etti. Burada CNN TÜRK mikrofonlarına konuşan Wallece önemli açıklamalarda bulundu.
Ben Wallace şöyle konuştu: SİHA'lar Savaş meydanında ciddi bir değişime yol açtı. Şu an keşif sürecindeyiz silahlı kuvvetlerimiz için. Ukrayna'dan dersler çıkarıyoruz. TB2'ler üç yıl önce değişim sürecindeydi. Şu an yeni İHA ve TB2 modelleri cephede çığır açacak. Oyun değiştirci unsurlar var burada. Şu an alışveriş için değil keşif için buradayız. Kapı açık. Hava Kuvvetlerine de yatırım yapacağız.
Peki satın alma ya da kiralamakla mı ilgili misiniz? Şu anda alışveriş için değil keşif için buradayız.
Ama kapıyı kapatmıyorsunuz? Evet, kapatmıyorum. Spekülasyon yapmayalım. Silahlı kuvvetlerimiz ile ilgili şu anda modernizasyon sürecindeyiz. Önümüzdeki 10 yıl boyunca 23 milyon sterlin harcayacağız. Tabii ki hava kuvvetlerimize de yatırım yapacağız. Ne olacağını göreceğiz.
SİHA İHALESİNİ TUSAŞ KAZADI
Malezya Savunma Bakanı Hishammuddin Hüseyin, SİHA alımı için düzenlenen ihaleyi Türk Havacılık ve Uzay Sanayi TUSAŞ'ın kazandığın duyurdu.
TUSAŞ, iki Çinli SİHA firmasının da arasında bulunduğu rakiplerini geride bırakmayı başardı. TRT Haber'in haberine göre; Türk SİHA'larının performansları Çin'de de yakından takip ediliyor.
Geçen aylarda Çin televizyonunda yayınlanan bir programda, Selçuk Bayraktar bir dahi ve Türk ''Steve Jobs'' olarak tanıtılmıştı.
YENİ TERCİH TÜRKİYE
Uzmanlar, daha önce Çin SİHA'ları kullanan ülkelerin artık tercihlerini Türkiye’den yana kullanabileceğini vurguluyor. Malezya'da yaşayan gazeteci Marhalim Abas, "Muharebe sahasında kullanılan Çin SİHA'ları beklentileri karşılayamadı" dedi, Türk SİHA'larının kabiliyetlerine dikkati çekti.
Küresel SİHA piyasasının bu yıl yaklaşık 12 milyar, 2029'daysa 30 milyar dolara ulaşması bekleniyor.